Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lähi-idän rauhanneuvotteluissa ei edistystä

Afrikka puhutti YK:n huippukokouksessa



Afrikan lukuiset ongelmat olivat keskeinen puheenaihe torstaina YK:n vuosituhannen huippukokouksen toisena istuntopäivänä New Yorkissa.


Noin 150 valtionpäämiehen joukosta torstaina olivat puhevuorossa mm. Etelä-Afrikan, Sierra Leonen ja Sambian johtajat. Afrikan ongelmiin ja erityisesti YK:n rauhanturvaoperaatioihin levottomassa maanosassa kiinnitettiin huomiota myös muiden maiden puheenvuoroissa.

Sodat Sierra Leonessa, Kongossa ja Afrikan sarvessa ovat YK:n rauhanturvakoneiston tämän hetken suurimpia haasteita.

Näiden konfliktien odotettiin nousevan puheenaiheeksi vielä myöhään torstai-iltana, jolloin YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua valtionpäämiestasolla toisen kerran historiassa.


Ei tulosta Lähi-idän neuvotteluissa

Huippukokouksen virallisen asialistan lisäksi New Yorkissa on kohistu paljon kahdenvälisistä tapaamisista.

Myöhään keskiviikkona Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton käytti hyväkseen tilaisuutta keskustella Lähi-idän rauhanprosessista sekä Israelin pääministerin Ehud Barakin että palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kanssa.

Clintonin tarkoituksena oli selvittää, ovatko osapuolet lähentyneet toisiaan lainkaan viime viikkojen aikana.

- Kuten etukäteen ennustimmekin, läpimurtoa ei saavutettu, Valkoisen talon tiedottaja Joe Lockhart kertoi lehdistötilaisuudessa Clintonin tapaamisten jälkeen.

Sekä Israelin että palestiinalaisten edustajat antoivat torstaina pessimistisiä lausuntoja rauhanneuvottelujen etenemisestä. Israelin mukaan sillä ei ole enää varaa tinkiä Jerusalemin kysymyksessä. Palestiinalaisviranomaiset taas arvioivat, että aika on käymässä vähiin.


Clinton ja Castro kättelivät

Huippukokouksessa nähtiin myös ainakin yksi ei ennalta sovittu tapaaminen, kun Kuuban presidentti Fidel Castro törmäsi keskiviikkona presidentti Clintoniin johtajien ollessa matkalla yhteisvalokuvaan.

Paikallaolijoiden mukaan vihollisina toisiaan pitävät valtionpäämiehet kättelivät ja vaihtoivat muutaman lauseen keskenään. Amerikkalaisviranomaisten mukaan aloite kädenpuristukseen tuli Castrolta.

STT-MH
8.9.2000


Ulkomaat -sivulle