**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Hongkongin erityisasema puheenaiheena Falun Gongin kokouksen vuoksi

    STT-IA, 12.1.2001



    * Hongkongin erityisasema noussee jälleen puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Kiinassa kielletty uskonlahko Falun Gong aloittaa maailmankokouksensa kaupungissa. Kiinalle myötämieliset lehdet ovat jo ehtineet arvostella sitä, että Hongkongin hallitus on suostunut kokouksen pitämiseen.


    Viranomaiset ovat kuitenkin huomauttaneet, ettei lahko ole kielletty Hongkongissa, joten sillä on oikeus kokoukseensa.

    Kiinalaismielinen lehdistö kyseli torstaina, salliiko Hongkongin hallitus erityisalueen käyttämisen Kiinan poliittisen järjestelmän horjuttamiseen tähtäävään toimintaan.

    Erityisesti lehtiä on närkästyttänyt se, että lahkon maailmankokous pidetään Hongkongin kaupungintalon konserttisalissa sen jälkeen kun muutama hotelli oli evännyt lahkolta luvan kokouksen pitämiseen.

    Kiina julisti viime vuoden lopulla, että Falun Gong on taantumuksellinen poliittinen voima, joka tähtää Kiinan sosialistisen järjestelmän kaatamiseen.


    Yksi maa - kaksi järjestelmää

    Hongkongilaisten parlamentaarikkojen mukaan lahkon on saatava pitää kokouksensa, jos Kiina aikoo kunnioittaa Hongkongille lupaamaansa erityisasemaa.

    Kun Britannian entinen kruununsiirtomaa palasi Kiinan hallintaan vuonna 1997, Kiina lupasi olla puuttumatta sen kapitalistiseen talousjärjestelmään ja ihmisten 50 vuotta nauttimiin vapauksiin.

    Kiinalle on erittäin tärkeää, että tämän ns. yhden maan ja kahden järjestelmän -periaatteen nähdään toimivan.

    Se on saanut haltuunsa myös Portugalin entisen alusmaan Macaon saman politiikan mukaan, ja - mikä tärkeintä - toivoo voivansa soveltaa jossain vaiheessa samaa ajatusta myös Taiwanin jälleenyhdistämiseksi Kiinaan.


    Kannat koventuneet viime aikoina

    Kiina on viime aikoina koventanut otteitaan Falun Gongin jäseniä vastaan. Maan televisio kertoi tällä viikolla poliisin pidättäneen kuusi lahkon jäsentä laittomien lentolehtisten painamisesta, ja viime viikolla poliisi hajotti kovakouraisesti lahkolaisten mielenosoituksen Beijingin Tiananmenin aukiolla.

    Hongkongilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan neljä lahkon jäsentä sai joulukuussa surmansa poliisin huostassa. Tiistaina kommunistipuolueen äänenkannattaja Kansan Päivälehti syytti Falun Gongia "lännessä toimivien Kiinan vastaisten voimien" palvelemisesta.

    - Eräät Kiinan vastaiset voimat lännessä ovat arvioineet tilanteen väärin ja pyrkivät käyttämään lahkoa halpahintaisena välineenä Kiinan kommunistisen puolueen johdon kaatamiseksi ja Kiinan poliittisen järjestelmän muuttamiseksi, lehti kirjoitti.

    Löyhästi buddhalaisiin ja taolaisiin oppeihin perustuva Falun Gong käyttää hengitys- ja meditaatioharjoituksia tehostaakseen ihmisen luontaisen ns. ki-energian kiertoa. Tämän se sanoo mm. edistävän terveyttä.


    Yli 20 miljoonaa jäsentä

    Suosionsa huipulla ollessaan 1990-luvulla lahkolla oli Kiinan viranomaisten mukaan yli 20 miljoona jäsentä. Kiinan hallitus ilmeisesti pelästyi lahkon suosiota ja organisaatiokykyä, ja kielsi sen vuonna 1999.

    Lahkon johtaja Li Hongzhi joutui lähtemään maanpakoon Yhdysvaltoihin jo edellisenä vuonna. Kiinan hallituksen toimet ovat vähentäneet tuntuvasti Falun Gongin jäsenmäärää, mutta jättäneet jäljelle kovan ydinryhmän.

    Falun Gongin mielenosoittajat ovat toistaiseksi pitäytyneet passiivisessa vastarinnassa poliisin kovienkin otteiden edessä vedoten lahkon oppeihin kuuluvaan pidättyväiseen suvaitsevaisuuteen.

    Tämä saattaa kuitenkin olla muuttumassa, sillä lahkon web-sivulla esittämässään uudenvuoden tervehdyksessä Li näytti kehottavan kannattajiaan aktiivisempaan vastarintaan.

    - Jos paha on jo sillä tasolla, ettei sitä voi pelastaa tai säilyttää, sen pysäyttämiseksi ja tuhoamiseksi voidaan käyttää erilaisia keinoja, Li kirjoitti.


    Mikä on Falun Gong?

  • Taolaisiin ja buddhalaisiin oppeihin löyhästi perustuva uskonlahko. Käyttää kiinalaisen qi gong -järjestelmän mukaisia hengitystekniikoita ja meditaatiota saadakseen ihmisen ki-vitaalienergian kiertämään tehokkaammin. Ki-energian vapaan kierron sanotaan edistävän terveyttä, ja harjoittajien mukaan energiaa voidaan käyttää muihinkin tarkoituksiin.

  • Johtaja on Yhdysvalloissa maanpaossa asuva Li Hongzhi. Hän perusti Falun Gongin 1990-luvun alkupuolella.

  • Liikkeen jäsenmäärää on vaikea arvioida. Kiinan viranomaisten mukaan jäseniä oli parhaimmillaan 20 miljoonaa. Nyt Kiina sanoo jäsenmääräksi alle 2 miljoonaa. Joidenkin arvioiden mukaan lahkolla olisi useita kymmeniä miljoonia seuraajia eri puolilla maailmaa. Hongkongin maailmankokoukseen järjestäjät odottavat noin tuhatta ihmistä.

  • Kiina kielsi Falun Gongin toiminnan heinäkuussa vuonna 1999 ja julisti sen "pahan lahkoksi".

  • Lahkon jäsenet sanovat Kiinan viranomaisten pidättäneen sen jälkeen 50 000 Falun Gongin tukijaa. Monet on lähetetty työleireille ilman oikeudenkäyntiä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan noin 90 lahkon jäsentä on saanut surmansa poliisin huostassa Kiinassa.



    Ulkomaat -sivulle

  • **