**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Itkettävän upeaa syötävää sipulista

    IA, 19.1.2001



    * Sipulit tuovat makua ja terveyttä keskitalven ruokiin. Sipulin ystävien mielestä ruoan sielu syntyy sipulin monivivahteisista aromeista.


    Salaatissa sipulit maistuvat mukavan kirpeiltä ja raikastavat aivan tavallisia salaatteja. Keitoissa sipulin täyteläisen ruokainen maku pääsee oikeuksiin parhaiten yrttien ja tuorejuustolisäyksen kanssa. Lihaisiin pataruokiin sipulilohkot tuovat makeutta ja mehevyyttä.

    Kotimaiset Kasvikset ry:n järjestää sipuliviikon (22.- 28.1.). Teemaviikon resepteistä muun muassa hapanimelät punasipulit tuovat hivenen eksotiikkaa talven ruokiin. Nämä balsamiviinietikassa haudutetut sipulit maistuvat esimerkiksi broilerin tai kalkkunan kera.


    Keltasipuli kelpaa kaikkeen

    Tavallinen keltasipuli eli kepasipuli sopii kaikenlaisiin sipuliruokiin ja sitä voidaan sanoa varsinaiseksi yleissipuliksi. Kepasipulista on jalostettu erilaisia muotoja, jotka poikkeavat jonkin verran sekä ulkonäkönsä että makunsa puolesta keltasipulista.

    Muun muassa punasipuli on näyttävä ja aromaattinen punakuorinen lajike. Harvinainen, miedohko hopeasipuli kuultaa puolestaan hopeanharmaana ja sitä voidaan käyttää aivan samoihin tarkoituksiin kuin muita sipuleja.

    Pitkänomaisesta salottisipulista on tullut viime vuosina erityisen suosittu, sillä moni pitää tämän sipulin aromia parhaana valmistettaessa esimerkiksi sipulipohjaisia kastikkeita.

    Kotimaista salottisipulia on ollut tarjolla toistaiseksi vain pieniä määriä ja siksi salottisipuleja tuodaan meille muualta Euroopasta.

    Vanha kunnon ryvässipuli on valkosipulin jälkeen aromipesä, joka maustaa hyvin liharuoat ja kastikkeet. Ryvässipuleista löytyy edelleen erityisen aromikkaita paikallisia kantoja.

    Purjosipuli ja jättisipuli ovat sipuleista miedoimpia ja ne sopivat erityisen hyvin käytettäviksi raakoina tai kevyesti kypsennettyinä. Toki niitä voi käyttää muiden sipulien tapaan kaikessa ruoanlaitossa.


    Sipulit kotona versomaan

    Tavallisen sipulin ja ruohosipulin versot sopivat hyvin ruoanlaittoon antamaan makua ja väriä. Talvella tavallisia sipuleja voidaan juurruttaa multaan ikkunalaidalla.

    Kasvavia versoja voidaan käyttää ruohosipulin ja purjon vihreiden osien tapaan ruoanlaitossa. Ikkunalaudalla kasvaneen sipulin tyviosasta saa myös maukkaita niin sanottuja kevätsipuleja, jotka ovat varsin suosittuja esimerkkisi kaakkois-aasialaisessa keittiössä.

    Uuden verson mehevä tyviosa irrotetaan emosipulista ja sen voi käyttää esimerkiksi wok-ruoissa halkaistuna.

    Kotimaisen sipulin sato onnistui viime kesänä hyvin ja sipuleja on tarjolla ensi kesään saakka. Sipulien vitamiinit ja flavonoidit säilyvät hyvin seuraavaan kasvukauteen, jolloin saamme jo uuden sadon maukkaita kesäsipuleja.

    Tuleentuneet kepasipulit säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä. Kaupasta sipuleja voi huoletta ostaa reilun määrän kotiin vietäväksi, sillä ne säilyvät pitkään myös huoneenlämmössä paperipussissa tai verkkokassissa.

    Valkosipuli, purjo ja jättisipuli säilyvät selvästi pisimpään jääkaappilämpötilassa haihdunnalta suojattuina, koska näiden sipulien suojana ei ole samanlaista suojaavaa kuorta kuin tavallisissa keltasipuleissa on.


    Sipuli-fakta

    Suomalainen syö 4,5 kiloa sipuleja vuodessa. Tästä määrästä noin 4 kiloa on keltasipulia. Toiseksi suosituin on purjo. Sipulien ostot päivittäistavarakaupoista ovat kasvaneet 40 prosentilla viimeisten kymmenen vuoden aikana, mikä tekee sipulista yhden eniten kasvavan kasvisryhmän.

    Suomessa sipuleja viljellään vajaan 1000 hehtaarin alalla. Suomessa viljellään myös muita sipuleja valkosipulista purjoon. Näitä sipuleja tuodaan meille muualta Euroopasta talven ja kevään aikana, kun kotimainen sato loppuu.

    Viime kesän hyvästä kotimaisesta sadosta vajaa 9000 tonnia kelta- ja punasipulia on vielä myymättä.

    100 grammaa keltasipulia sisältää energiaa 27 Kcal (113 kJ), 10 mg C-vitamiineja ja 1,7 grammaa kuituja. Sipulissa on näiden lisäksi monia terveyden kannalta höydyllisiä yhdisteitä, joista flavoidien sairauksia ehkäisevät ominaisuudet ovat olleet viime aikoina erityisen paljon esillä.

    Jo ruokalusikallinen sipulisilppua päivittäin nautittuna antaa hyvän flavonoidi-annoksen syöjälleen. Sipulin flavonoidit kestävät hyvin kypsennystä, joten ne voidaan nauttia ruokien mukana.


    Hapanimelät punasipulit

  • 4 punasipulia
  • 3 dl kasvislientä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl timjamia
  • ½ tl suolaa
  • (mustapippuria)

    Leikkaa sipulit pituussuunnassa viipaleiksi. Hauduta sipuleita balsamiviinietikalla ja sokerilla maustetussa kasvisliemessä n. 15 minuuttia. Lisää mausteet. Anna hautua vielä hetki ja tarkista maku. Tarjoa lämpimänä lisäkkeenä.


    Lämmin sipuli-vuohenjuustosalaatti

  • 2 sipulia
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa
  • 150 g öljymarinoitua vuohenmaitofetaa
  • 1 kerä jäävuorisalaattia
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • 15 kpl oliiveja
  • rosmariinia hienonnettuna
  • timjamia
  • mustapippuria

    Viipaloi sipulit ja aseta ne uunipellille tai -ritilälle. Voitele suolalla maustetulla vesi-öljyseoksella. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

    Käytä salaatin muut raaka-aineet, myös mausteet pannulla parin-kolmen minuutin ajan, kunnes ne lämpiävät. Sekoita seosta koko ajan. Kaada salaatti tarjoiluvadille. Asettele sipulirenkaat salaatin päälle. Sipulit voidaan käyttää myös pannussa muiden ainesten kanssa uunin asemesta.

    Jos käytät muunlaista kuin öljymarinoitua fetaa, kaada salaatin päälle öljystä, suolasta ja sokerista sekoitettua kastiketta.


    Purjoinen sosekeitto

  • 1-2 (n.500 g) purjoa
  • 6 perunaa
  • 3 porkkanaa
  • 1sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1½ l vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1-2 tl viherpippuria
  • ½-1 tl korianteria
  • (suolaa)
  • 200g kevyttuorejuustoa, esim. tomaatti-basilika
  • persiljaa

    Kuori perunat, porkkanat ja sipulit. Suikaloi sipulit, lohko perunat ja paloittele porkkanat. Kiehauta kasvikset öljyssä kattilassa. Lisää neste ja kasvisliemikuutiot. Lisää joukkoon murskatut valkosipulin kynnet.

    Keitä kasvikset pehmeiksi. Soseuta pehmenneet kasvikset sauvasekoittimella. Lisää mausteet ja tuorejuusto. Tarkista maku. Koristele vielä persiljalla.


    Valkosipulisose

    Poista valkosipuleista ohut, kuiva kuori. Älä irrota kynsiä toisistaan. Leikkaa pois kynsien terävät päät. Kääri valkosipuli sellaisenaan alumiinifolioon.

    Paista uunissa 200 C:ssa noin 30-40 minuuttia, kunnes kynsien sisus soseutuu. Irrota kynnet jäähtyneinä toisistaan ja puserra niistä sose. Käytä sosetta normaalisti ruokien maustamiseen tai sellaisenaan lisäkkeenä.



    Ajassa -sivulle

  • **