**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Runsas kalan syönti voi pienentää aivohalvauksen riskiä

    FF-IA, 19.1.2001



    * Runsaasti kalaa syövillä naisilla näyttäisi olevan pienempi riski saada aivohalvaus, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.


    Vähintään viisi kala-ateriaa viikossa syövillä naisilla havaittiin 52 prosenttia pienempi riski saada aivohalvaus kuin naisilla, jotka käyttivät kalaa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

    Kalaa 2-4 kertaa viikossa syövillä naisilla riski oli 27 prosenttia pienempi ja kerran viikossa syövillä 22 prosenttia pienempi. Vähintään kolme kala-ateriaa kuukaudessa pienensi halvausriskiä seitsemällä prosentilla.

    Bostonilaisessa naistensairaalassa tehtyyn tutkimukseen osallistui lähes 80 000 iältään 34-59-vuotiasta naista, joiden sairastumisriskiä seurattiin neljäntoista vuotta.


    Kalan rasvahapot vaikuttajina

    Tutkijoiden mukaan pienemmän aivohalvausriskin taustalla voivat olla kalan sisältämät omega-3-rasvahapot. Omega-3-rasvahapoilla on elimistössä useita tehtäviä.

    Ne muun muassa vähentävät verihiutaleiden liimautumista yhteen, mikä pienentää veritulppariskiä. Koska veritulpat aiheuttavat 80 prosenttia aivohalvauksista, niiden muodostumisen ehkäisy vähentää myös aivohalvauksen riskiä.

    Suurina annoksina nautittuna omega-3-rasvahapot alentavat kohonnutta verenpainetta, joka on niinikään yksi aivohalvauksen riskitekijä.

    Tutkijat selvittivät myös kalan syönnin, aspiriinin käytön ja aivohalvauksen välisiä yhteyksiä, sillä myös aspiriinin on havaittu vähentävän veritulppien muodostumista ja siten pienentävän aivohalvausriskiä.

    Eniten kalan syönnistä näyttivät hyötyvän naiset, jotka eivät käyttäneet säännöllisesti aspiriinia.

    Tutkijoiden mukaan miesten kalan syönnin ja aivohalvausriskin yhteyksistä on tehty vähän laaja-alaisia tutkimuksia. Heidän näkemyksensä kuitenkin on, ettei ole mitään biologista syytä epäillä, etteivät naisilla nyt havaitut kalan syönnin hyödyt olisi samanlaisia myös miehillä.



    Ajassa -sivulle

    **