**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Ravintolaliitto torjumaan harmaata taloutta

    IA, 19.1.2001



    * Suomen Hotelli- ja Ravintolaliiton SHR:n ohjelma harmaan talouden torjumiseksi on saanut jäsenyrityksiltä ja viranomaisilta myönteisen vastaanoton. Myös ravintolaa valitsevat asiakkaat panevat painoa sille, että yritys hoitaa asianmukaisesti yhteiskunnalliset velvoitteensa, kertoo SHR:n teettämä tutkimus.


    - Noin 80 prosenttia jäsenyrityksistä on jo palauttanut valtakirjan, jonka avulla SHR voi kääntyä viranomaisten puoleen ja tarkistaa jäsenyritysten taustat, kertoo SHR:n toimitusjohtaja Juha Rydman.

    - Pyytämällä valtuuksia taustojen tutkimiseen ja toiminnan jatkuvaan seurantaan SHR rikkoo perinteisen järjestötoiminnan rajoja. Kyse on varsin intiimien yritystoimintaan liittyvien asioiden selvittämisestä, muistuttaa Rydman.

    Rydmanin mukaan myönteinen vastaanotto osoittaa, että yritykset pitävät harmaata taloutta vakavana ongelmana, joka edellyttää myös yhteiskunnan osallistumista torjuntatoimiin, Rydman tähdentää.

    SHR selvittää, että jäsenyritysten ja verottajan suhteet ovat kunnossa. Uusiksi jäseniksi otetaan vain yritykset, jotka antavat luvan taustojensa selvittämiseen. Pääsäännön mukaan jäsenyrityksiltä vaaditaan myös hyväksytyn tilintarkastajan käyttämistä. Henkilöstöön on sovellettava voimassa olevia säännöksiä.

    Tavoitteena on minimoida epärehellisen kilpailun haitat ja kohentaa toimialan imagoa. Rydmanin mukaan SHR:n jäsenyritykset sanoutuvat selkeästi irti harmaan talouden harjoittajista.

    SHR vetoaa myös poliittisiin päättäjiin ja viranomaisiin, jotta he puuttuisivat harmaata taloutta ruokkiviin rakenteisiin eli toimialan ylikapasiteettiin ja kireään verotukseen sekä rehellisen työllistämisen esteeksi usein nouseviin korkeisiin palkkojen sivukuluihin.

    SHR:n ohjelma alkoi viime kesänä jäsenyrityksiin suuntautuneella tietoiskulla. Syksyn aikana SHR keräsi valtakirjoja ja piti tiivistä yhteyttä viranomaisiin. Työ jatkuu edelleen. Tammikuussa aloitetaan laaja kuluttajille tarkoitettu kampanja. Samalla ohjelma saa tunnuksen "Kaukana harmaa arki".


    Reilu peli tärkeää myös kuluttajille

    Valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että yhteiskunnallisten velvoitteiden asianmukainen hoitaminen vaikuttaa ravintolavalintaan.

    SHR tiedusteli viime syksynä 1 000 ihmisen haastattelututkimuksella, kuinka suuri vaikutus asiakassuhteen syntymiseen on sillä, että asiakas tietää yrityksen hoitavan verot ja maksut.

    Peräti 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että velvoitteiden asianmukainen hoitaminen vaikuttaa valintaan melko paljon tai erittäin paljon. Asian merkitys kasvaa entisestään, kun vastaajana on hotelli- ja ravintolapalveluita työnsä puolesta tai muutoin paljon käyttävä henkilö.

    Ainoastaan runsas neljännes tutkimukseen vastanneista ilmoitti, ettei velvoitteiden hoitamisella ole lainkaan vaikutusta.

    - Vetoamme kuluttajiin, että he kiinnittävät huomiota siihen, millaisten yritysten palveluja käyttävät. Kireässä kilpailutilanteessa yksikin harmaa yritys voi sotkea paikalliset markkinat. Myös työntekijät voivat ehkäistä harmaata taloutta kieltäytymällä pimeästä työstä, Rydman korostaa.

    - Pysyvästi poikkeuksellisen alhaiset hinnat viestivät yleensä siitä, että yritys ei huolehdi veroistaan, ennakonpidätysten tilittämisestä eikä työntekijöidensä sosiaaliturvasta.

    - SHR:n jäsenyrityksessä asiakas ei joudu harmaan talouden maksumieheksi. Tästä viestii kampanjamme tunnus.


    Harmaata taloutta ruokkiviin rakenteisiin puututtava

    Harmaata taloutta ruokkii Rydmanin mukaan hotelli- ja ravintola-alan kireä kilpailu, joka johtuu mm. alan ylikapasiteetista sekä korkeasta ja osittain epäneutraalista verotuksesta.

    Monilla paikkakunnilla kilpailua kiristää myös julkisen sektorin yhä laajeneva tunkeutuminen alan markkinoille. Sen toiminnan pelisäännöt vaativat täsmentämistä.

    SHR:n ja viranomaisten keskusteluissa on tullut poikkeuksetta esiin valvonnan resurssipula. Tiedonvaihtoa eri viranomaisten välillä voidaan kuitenkin edelleen tehostaa.

    - Valvontaresursseja on lisättävä vaikka tilapäisesti ja puututtava ensin täsmävalvonnalla pahimpiin lainrikkojiin. Valvonnassa on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota liiketoiminnan laatuun ja siihen, että sanktiot ovat oikeassa suhteessa rikkomukseen, Rydman toteaa.

    - Ravintolatoiminnassa suurimmat uhkat liittyvät edelleen verotukseen. Jos alkoholiveroa ei alenneta ajoissa, harmaa talous uhkaa riistäytyä viimeistään vuonna 2004, kun alkoholin matkustajatuonti EU:sta vapautuu. Myös arvonlisäveroa on korjattava, sillä ruokatarjoilun muuta elintarvikemyyntiä korkeampi vero syrjii ravintoloita, Rydman listaa SHR:n tavoitteita.


    Lupahallinnossa varmistettava ammattitaito

    SHR vaatii lisäksi, että anniskelulupia myöntävät viranomaiset varmistavat nykyistä paremmin, että alalle tulevilla yrittäjillä on riittävä ammattitaito ja taloudelliset edellytykset harjoittaa liiketoimintaa.

    - Anniskelulupaa hakevilta on pyydettävä selvitys rahoituksen järjestämisestä ja anniskeluasioiden riittävästä hallinnasta. Hakemukseen on liitettävä suunnitelma anniskelun omavalvonnasta. Myös elintarvikkeiden omavalvonnan on oltava kunnossa.

    - Anniskelua harjoittavan on käytettävä hyväksyttyä tilintarkastajaa, ja asiakaskuittien on oltava määräysten mukaisia, Rydman vaatii.



    Politiikka -sivulle

    **