**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Tshetsheniaan 200 pientä varuskuntaa ja siviilihallinto

    STT-IA, 19.1.2001



    * Venäjän armeija suunnittelee puolustusministeriön joukkojen kotiuttamista Tshetsheniasta ja vastuun jättämistä sisäministeriön joukoille, jotka sijoittuisivat 200 pieneen varuskuntaan eri puolille maata.


    Tätä viime vuoden lopulla julkistettua yleisesikunnan päällikön Anatoli Kvashninin suunnitelmaa on alettu jo toteuttaa.

    Sisäministeriön joukkojen lisäksi Tshetsheniaan jää kuitenkin myös kaksi prikaatia puolustusministeriön joukkoja.

    Samaan aikaan on tarkoitus muodostaa Tshetsheniaan siviilihallinto, joka vastaisi alueen taloudellisesta ja sosiaalisesta kehityksestä. Aivan lähipäivinä presidentti Vladimir Putinin odotetaan nimittävän Tshetsheniaan hallituksen.


    Venäläinen pääministeri

    Hallituksen kokoonpanosta keskusteltiin Moskovassa viikonvaihteessa. Lehtitietojen mukaan pääministerin tehtävät annetaan Stanislav Iljasoville, 47, joka on aikaisemmin johtanut Tshetshenian pohjoisen naapurin, Stavropolin alueen hallitusta. Kansallisuudeltaan hän on venäläinen.

    Moskovan neuvonpitoon osallistuivat presidentti Putinin lisäksi Tshetshenian hallinnon johtaja Ahmed Kadyrov, Tshetshenian kehityksestä vastaava liittohallituksen ministeri Vladimir Jelagin, presidentin edustaja eteläisillä alueilla Viktor Kazantsev sekä Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikkö Anatoli Kvashnin.

    Iljashovin eduksi lasketaan se, että hän ei ole kansallisuudeltaan tshetsheeni, eikä siten sidoksissa eri klaanien välisiin ristiriitoihin. Aikaisempi kokemus on osoittanut, että tshetsheenit joutuvat helposti riitoihin keskenään, kun pääsevät hallitsevalle paikalle.

    Iljashov on syntynyt Tshetshenian naapurissa Dagestanissa ja toiminut suurimman osan elämästään energia-alalla. Hän ei ole mitenkään sotkeutunut edelliseen eikä nykyiseenkään Tshetshenian sotaan.

    Hallitus on tarkoitus nimittää jo ensi viikolla ja se ottaisi käsiinsä talouden ja sosiaalihuollon kehittämisen. Osa Tshetshenian nykyisen johtajan Kadyrovin tehtävistä siirtyisi pääministerille.


    Öljynjalostamo ja sokeritehdas

    Uuden hallituksen vaikeaksi tehtäväksi tulee normaalin elämän palauttaminen vähitellen Tshetsheniaan. Ensimmäinen tehtävä on asuntojen rakentaminen ja korjaaminen sekä energiahuollon varmistaminen.

    Tshetshenian talouselämä aiotaan nostaa vähitellen jaloilleen perustamalla öljynjalostamo sekä sementti- ja tiilitehdas ja sokeritehdas.

    Uuden hallituksen kautta kulkisivat rahavirrat Moskovasta Tshetshenian jälleenrakennukseen. Tähän asti suurin osa rahoista on kadonnut matkalla jonnekin, eikä niitä ole tullut eläkeläisille tai opettajille ja sairaanhoitajille, joille ne oli tarkoitettu.

    Hallitus olisi monessa mielessä tekninen ja poliittinen valta siltä puuttuisi lähes täysin. Poliittista valtaa käyttäisi Tshetshenian hallinnon johtaja Ahmed Kadyrov joukkoineen mutta todellinen valta olisi sotilailla, alueiden komendanteilla ja varuskuntien päälliköillä.


    "Mieletön suunnitelma"

    Moskovassa ilmestyvän viikkolehti Itogin arvostettu sotilasasiantuntija Aleksandr Golts pitää uutta suunnitelmaa mielettömänä. Hän toteaa, että samanlaisista suunnitelmista puhuttiin jo vuosi sitten mutta niistä luovuttiin toteuttamiskelvottomina.

    Sissien toiminta ei ole Tshetsheniassa päättynyt, vaikkei suuria taisteluita enää käydäkään. Silti venäläisiä sotilaita kuolee lähes päivittäin sissien väijytyksissä.

    Nyt armeijan yksiköt on sijoitettu viiteen suureen sotilasleiriin, joihin sissit eivät pysty hyökkäämään. Jos noin 25 000 sotilasta jaetaan kuitenkin 200 varuskuntaan, heistä tulee helppoja maaleja sisseille, Golts arvioi.

    Golts kertoo, että muutamissa kylissä sotilaat ovat jo alkaneet majoittua varuskuntiin. Esimerkiksi Gehin kylässä varuskunnaksi otettiin koulurakennus.

    - Mitään tyhmempää ei olisi voitu tehdä, Golts kommentoi. Juuri kouluissa on kasvanut nuorisoa, joka on ajatellut muutakin kuin sissin ammattia. Jos koulu otetaan varuskunnaksi, koko kylä kääntyy sotilaita vastaan, Golts arvioi.

    Goltsin mukaan uusi suunnitelma on osoitus sotilasjohdon kyvyttömyydestä tunnustaa todellinen tilanne.
    - Ei kukaan uskalla sanoa, että sota ei ole vielä päättynyt ja että sissisota saattaa jatkua kymmeniä vuosia, Golts kirjoittaa.

    Kärsimättömänä ratkaisua odottavalle presidentti Putinille halutaan näyttää, että muutos on tapahtunut ja jotain tehdään.
    - Näin yritetään vain pehmentää Putinin tyytymättömyyttä, Golts kirjoittaa.



    Ulkomaat -sivulle

    **