Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Maailmassa jo lähes 60 000 monikansallista yhtiötä

Kansainväliset yritykset kaupan ja talouskasvun veturi



Monikansallisten yritysten kansainvälinen tuotanto vetää yhä selvemmin koko maailmantalouden kasvua. Globaalin taloudellisen yhdentymisen ja kasvun veturina toimivatkin YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön UNCTAD:n ekonomistien mukaan tuotannon kansainvälistyminen ja kasvavat sijoitusvirrat sekä niihin liittyvät yhä tärkeämmiksi nousseet teknologian, tiedon ja taidon siirto kaikkialle maailmaan.


Jo usean vuoden ajan kansainvälinen tuotanto ja monikansallisten yritysten vienti ovat kasvaneet muuta tuotantoa nopeammin.

Viime vuonna monikansallisten yritysten ulkomaisten tytäryhtiöiden myynti kohosi UNCTAD:n keräämien tietojen mukaan 9 728 miljardista 11 427 miljardiin dollariin ja vienti 2 035 miljardista 2 338 miljardiin dollariin. Niiden osuus maailman 6 576 miljardin dollarin tavara- ja palveluviennistä nousi yli kolmannekseen.

Globalisaatio on kiihtynyt koko 90-luvun. Viime vuoden lopussa koko maailmassa toimi UNCTAD:n maanantaina julkistetun investointiraportin arvion mukaan jo 59 902 monikansallista yritystä. Niillä oli yhteensä 508 000 tytäryritystä eri maissa ja niiden työntekijämäärä nousi yli 35 miljoonaan.

Yritysten ulkomainen tase kohosi investointiraportin mukaan viime vuonna 14 620 miljardiin dollariin.


Suuret monikansalliset globalisaation kärjessä

Kehityksen kärjessä on suurten globaalien ylikansallisten yritysten ydinjoukko. Sadan suurimman monikansallisen yrityksen ulkomainen liikevaihto oli investointiraportin mukaan vuonna 1997 yhteensä 2 149 miljardia dollaria ja koko liikevaihto 4 128 miljardia dollaria.

Niiden ulkomaiset varat olivat 1 800 miljardia dollaria eli noin 43 prosenttia sadan suurimman 4 200 miljardin dollarin yhteenlasketusta taseesta.

Sadasta suurimmasta monikansallisesta yrityksestä 45 yritystä oli vuonna 1997 kotoisin Euroopan unionista, 27 Yhdysvalloista, 17 Japanista, kolme Kanadasta ja kahdeksan muista maista eli eli Australiasta, Etelä-Koreasta, Sveitsistä, Venezuelasta ja Uudesta-Seelannista sekä Norjasta.

Suurimpien monikansallisten yrityksen kärkijoukko elää jatkuvasti, ja lukuisat yritysjärjestelyt saattavat muuttaa yritysten sijoituksia kertaheitolla. Monikansallisten yritysten määrän nopea kasvu kertoo kuitenkin siitä, että yritystoiminta on kansainvälistymässä nopeaa vauhtia kaikkialla.

Kansainvälistyminen näkyy selvästi myös investointiraportissa julkaistuista kehitysmaiden 50 suurimman ja Itä-ja Keski-Euroopan 25 suurimman monikansallisen yrityksen listoista.

Päättymässä olevalla vuosikymmenellä yhä useamman kehitysmaan ja entisten sosialististen maiden talouksien avautumisen myötä niiden yritystoiminta on alkanut nopeasti kasvaa ja kansainvälistyä.

Se näkyy myös suorien sijoitusten voimakkaassa lisäyksessä, joka useissa maissa on ollut kasvun tärkeä vauhdittaja.


General Electric suurin vuonna 1997

Vuonna 1997 maailman suurin monikansallinen yritys oli UNCTAD:n listaaman vertailun mukaan amerikkalainen General Electric, joka oli suurin myös vuotta aiemmin.

Kakkosena oli Ford Motor, kolmantena Royal Dutch/Shell, neljäntenä General Motors ja viidentenä Exxon. Kuudenneksi suurin oli Toyota, seitsemäs IBM, kahdeksas Volkswagen, yhdeksäs Nestle ja kymmenes Daimler-Benz.

UNCTAD:n vertailussa yritykset on asetettu ulkomaisten varojen mukaiseen järjestykseen. Rahoitusyhtiöitä ei vertailussa ole mukana. Monet viime ja tänä vuonna toteutuneet suuret yrityskaupat ovat myös ehtineet muuttaa suurimpien monikansallisten yritysten kärkijoukkoa.

Yhdennellätoista sijalla oli vuonna 1997 Mobil. Sitä seurasivat Fiat, Hoechst, Asea Brown Boveri, Bayer, Elf Aquitaine, Nissan, Unilever, Siemens ja Roche Holding. Sijoilla kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen olivat Sony, Mitsubishi, Seagram, Honda, BMW, Alcatel Alsthom, Philips, News Corporastion, Philip Morris ja British Petroleum.

Kehitysmaiden 50 suurimman monikansallisen listan kärjessä ovat Petroleos de Venezuela ja Daewoo, jotka ainoina mahtuivat myös sadan suurimman listalle. Niiden perässä olivat Jardine Matheson, First Pacific, Cemex, Hutchison Whampoa ja Sappi.

Keski-Euroopan suurimmat monikansalliset olivat ensi kertaa julkaistun listan mukaan vuonna 1997 Latvian Shipping, Podravka Group, Gorenje Group, Skoda Group Plzen ja Atlantska Plovidba.


Kemikaalit ja lääkkeet ovat kansainvälisimpiä

Kansainvälisimpänä toimialana sadan suurimman listaa johtivat vuonna 1997 kemikaali- ja lääketeollisuusyritykset. Ne olivat UNCTAD:n ekonomistien kehittämän monikansallisuusindeksin mukaan kaikkein globaaleimpia yrityksiä.

Listalla oli toimialalta 21 yritystä, joiden indeksiluku oli keskimäärin 65,9 pistettä. Indeksi kuvaa yritysten ulkomaisen taseen, liikevaihdon ja työntekijämäärän suhdetta yrityksen koko taseeseen, liikevaihtoon ja työntekijämäärään.

Elektroniikka- ja sähköteknisen teollisuuden indeksi oli 55,9 pistettä. Listalla alan yrityksiä oli 18. Autoteollisuuden monikansallisuusindeksi oli 46,7 ja sadan suurimman joukkoon autoteollisuus sai 14 yritystä. Öljyteollisuuden yrityksiä listalla oli 13. Niiden monikansallisuusindeksi oli 48,9.

Yritysten jaottelu monikansallisuuden asteen perusteella muuttaa melkoisesti globaaleimpien yritysten kärkilistaa.

Kolme maailman monikansallisinta yritystä olivat vuonna 1997 monikansallisuusindeksillä mitaten kanadalainen Seagram, sveitsiläinen Asea Brown Boveri ja kanadalainen Thomson. Niiden indeksiluvut olivat 97,6 pistettä, 95,7 pistettä ja 95,1 pistettä.

Loput seitsemän kymmenestä kansainvälisimmästä suuryrityksestä olivat eurooppalaisia. Niiden indeksiluku vaihteli 95,1 pisteestä 82,2 pisteeseen. Yritykset olivat Nestle, Unilever, Solvay, Electrolux, Philips, Bayer ja Roche Holding.

STT-IA
1.10.1999


Talous -sivulle