Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Pääkirjoitus

Vs. päätoimittaja Ilpo Kiuru


12.2.1999

Ehdotus tarpeeseen

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö lanseerasi viime viikonvaihteessa poliittiseen keskusteluun ehdotuksen, että yrityksiä ja palkansaajia kannustettaisiin sijoittamaan palkankorotuksia ja voitto-osuuksia. Kiihokkeeksi Niinistö tarjoili verokannustinta.

Niinistön ehdotus on taitava kannanotto sinivalkoisesta omistamisesta sekä yksityisestä säästämisestä käytyyn keskusteluun. Tähän saakka tuossa keskustelussa on lähes pelkästään kritisoitu suomalaisyritysten lipumista ulkomaiseen omistukseen ja pidetty suomalaiskansallista omistamista tärkeänä.

Rehellisyyden nimissä annettakoon tunnustus keskustalle, joka teetti professori Heikki Niskakankaalla nuotit omistuspolitiikaksi. Niskakankaan ehdotus sisälsi työeläkevarojen kiinnittämisen suomalaisyritysten pörssiosakkeisiin ja valtion mukaanmenon pienten innovaatioyritysten omistajaksi varoilla, jotka vapautuvat valtionyhtiöiden myynnistä.

Keskustan avausta kuitenkin tahrasi poliittisesti pahasti se, että samana päivänä, jolloin puolue julkisti Niskakankaan teesit, Kauppalehti kertoi keskustajärjestöjen kaupittelevan omistamiaan Kainuun Sanomien osakkeita ruotsalaisvetoiselle Alma-Medialle.

Niinistö ei toistaiseksi ole konkretisoinut omaa ehdotustaan. Periaate kuitenkin olisi, että osa palkasta tai palkankorotuksesta voitaisiin työntekijän niin halutessa sijoittaa pääomasijoituksiin, jotka työntekijä voisi nostaa myöhemmin, haluamanaan ajankohtana.

Toistaiseksi määrittämättömän verokannustimen avulla voisi Niinistön mukaan hakea työntekijöille mahdollisuutta jättää välittömät voitto-osuudet tai palkanlisät nostamatta, ja siten hyödyttää paitsi itseään, myös suomalaista pääomanmuodostusta.

Niinistö heitti ehdotuksensa työmarkkinajärjestöille. Sieltä se on saanut vaihtelevan vastaanoton, mutta ei yhtään täystyrmäystä, vaikka esimerkiksi Teollisuustoimihenkilöiden liiton STL:n puheenjohtaja Helena Rissasen (sd.) mukaan pieni- ja keskituloisilla ei ole varaa siirtää tulojaan pääomaverotuksen puolelle.

Paperiliiton puheenjohtajan Jarmo Lähteenmäki (sd.) pyöräytti Niinistön ehdotuksen keskusteluun henkilöstörahastojen laajemmasta käyttämisestä yritysten tulojen ja menojen tasoittamiseen. Lähteenmäkikään ei tyrmännyt silti Niinistön ajatusta.

Tavoitteitaan seuraavalle vaalikaudelle esitelleen SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Niinistön esitys on osa laajempaa keskustelua henkilöstörahastojen uudistamisesta.

Mielenkiintoista on myös se, kuinka poliittiset kilpailijat suhtautuivat ehdotukseen. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara sekä Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund ampuivat ehdotuksen alas. Sen sijaan pääministeri Paavo Lipponen (sd.) totesi YLE:n keskiviikkoisessa vaalitentissä Niinistön ehdotuksen olevan selvittämisen arvoinen.

Sinivalkoinen omistaminenkin kaipaa tekoja, ei pelkkiä puheita. Suomalaiset voivat omistaa Suomea ja suomalaista elinkeinoelämää vain sijoittamalla siihen rahaa. Ellei niin tapahdu, on turha marmattaa myöskään omistuksen lipumisesta kansainvälisten sijoittajien salkkuihin.

ILPO KIURU