Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valtiolla on 31 pääyhtiötä - Tytäryhtiöitä on tuhatkunta



Valtionyhtiöillä on edelleen merkittävä asema Suomen kansantaloudessa. Viime vuosina osa valtionyhtiöistä on yksityistetty niin, että valtio on tyytynyt vähemmistöomistukseen taikka luopunut omistuksesta kokonaan. Toisaalta on syntynyt uusia valtionyhtiöitä, kun valtion liikelaitoksia on yhtiöitetty.


Valtion määräysvallassa olevia liiketoimintaa harjoittavia pääyhtiöitä on tällä hetkellä yhteensä 31. Valtionyhtiöillä on liiketoimintaa harjoittavia tytär- ja useamman polven tytäryhtiöitä tuhatkunta. Niistä yli puolet on ulkomaisia yhtiöitä.

Suurten valtionyhtiökonsernien liikevaihto oli viime vuonna noin 103 miljardia markkaa ja niiden palveluksessa on noin 105 000 työntekijää.

Suurin valtionyhtiö liikevaihdolla mitattuna on Fortum, jonka liikevaihto oli viime vuonna 50,5 miljardia markkaa. Valtio omistaa yhtiöstä 75,5 prosenttia. Pörssiarvoltaan suurin puolestaan on Sonera, jonka osakkeista valtio omistaa 77,8 prosenttia.

Lukuisten pienempien valtionyhtiöiden lisäksi valtiolla on useita suuria enemmistöomistettuja yhtiöitä. Kemirasta valtio omistaa 53,4 prosenttia ja Finnairista 59,8 prosenttia. Kemijoki Osakeyhtiöstä valtio omistaa 67,0 prosenttia.

Valtion kokonaan omistamia yhtiöitä ovat mm. Alko ja Altia, Leonia, Patria, Suomen Posti, Vapo ja VR-Yhtymä. Tähän ryhmään kuuluu myös erityisrahoituslaitos Finnvera. Käytännössä kokonaan omistettuja valtionyhtiöitä ovat myös Teollisen yhteistyön rahasto, Veikkaus ja Yleisradio.

Valtion suurin osakkuusyhtiö on Stora Enso, josta valtio omistaa 18,0 prosenttia. Metsosta valtio omistaa 11,6 prosenttia, Outokummusta 39,9 prosenttia, Partekista 30,2 prosenttia ja Rautaruukista 41,8 prosenttia. Osakkuusyhtiöitä ovat myös Ekokem, Engel, Fingrid, Gasum ja Suomen Joulumaailma.

STT-IA
17.9.1999


Takaisin juttuun