Häkämies: Käytännön sanelema pakko

Slovakialaisille neljän kuukauden viisumipakko



Slovakialaisilta ryhdytään vaatimaan jälleen viisumia. Tasavallan presidentti päätti tiistaina, että Suomen ja Slovakian viisumivapaussopimuksen soveltaminen keskeytetään. Päätös tulee voimaan puoliltaöin keskiviikon vastaisena yönä. Viisumipakko on voimassa neljä kuukautta.


Viisumipakolla pyritään löytämään ratkaisua melkoiseksi ongelmaksi kasvaneeseen slovakialaisten romanien maahantuloon. Viisumipakkoa on pidetty äärimmäisenä keinona ongelman ratkaisemisessa.

Hallituksen mielestä turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi tilanne on poikkeuksellinen. Näin ollen viisumivapaussopimuksen edellytykset eivät täyty. Tasavallan presidentti päätti asiasta ylimääräisessä presidentin esittelyssä. Tätä ennen valtioneuvosto teki esityksen asiasta ylimääräisessä istunnossaan.

Sen vuoksi, että Suomi on allekirjoittanut Schengenin sopimuksen, viisumipakko olisi voitu määrätä korkeintaan kuudeksi kuukaudeksi. Tätä lyhyemmällä ajalla haluttiin viestittää, että Suomi haluaa vaikuttaa myönteisesti Slovakian tilanteeseen.

Slovakian romanien oloista keskusteltiin maanantaina Helsingissä ulkoministeriön valtiosihteerin Jukka Valtasaaren ja hänen slovakialaisen virkaveljensä Jan Figélin kesken. Tässä yhteydessä slovakialaiset kertoivat toimista, joihin maan hallitus on ryhtynyt valmistautuessaan jäsenyysneuvotteluihin EU:n kanssa ja täyttääkseen jäsenyyskriteerit.

Jos viisumipakko olisi määrätty kolmeksi kuukaudeksi, Suomi olisi voinut syksyllä joutua kiusalliseen tilanteeseen. Viisumipakko olisi päättynyt vain viikkoa ennen Tampereella pidettävää huippukokousta, jossa käsitellään mm. maahanmuuttoasioita. Viisumipakon päättyminen olisi voitu kokea "avoimeksi kutsuksi" mielenosoituksille.

Houkutteleva muuttokohde

Joulukuun jälkeen Suomeen on tiistaihin mennessä tullut 1 069 turvapaikkaa hakevaa Slovakian romania. Juhannuksen jälkeen tulijoiden päivittäinen määrä on noussut tuntuvasti.

Suomi ei ole ollut ainoa maa, johon slovakialaisia ja muita keskieurooppalaisia romaneja on muuttanut. Muuttoliikettä on ollut moniin EU-maihin ja mm. Kanadaan.

Britannia ja Irlanti palauttivat viisumipakon jo viime syksynä hillitäkseen jyrkästi lisääntyneitä turvapaikkahakemusmääriä. Viisumipakon palauttaminen on vähentänyt turvapaikanhakijoiden määrää.

Monissa maissa ilmeisen perusteettomat turvapaikkahakemukset on käsitelty muutamassa viikossa. Viime aikoina Saksa ja Itävalta ovat palauttaneet romanit pikaisesti.

Ulkoministeriön näkemyksen mukaan on todennäköistä, että Suomi nousee yhä houkuttelevammaksi muuttokohteeksi turvapaikkahakemusten pitkien käsittelyaikojen vuoksi. Syyt romanien päätökseen siirtyä tänä kesänä ja nimenomaan Suomeen eivät ole tiedossa.

Suomen viranomaisille muuttoliikkeiden syyt ovat muutoinkin jossain määrin epäselviä. Taustalla kuitenkin on joka tapauksessa romanian taloudellinen ja sosiaalinen tilanne sekä heidän kohtelunsa työmarkkinoilla. Romaneja arvioidaan olevan Slovakiassa noin 400 000 eli kymmenkunta prosenttia koko väestömäärästä.

Slovakian viranomaisten lausunnoissa on korostettu, että muutossa on kyse organisoidusta toiminnasta. Suomen viranomaisten tiedossa ei ole, että kyse olisi mistään taloudellisesti organisoidusta ja järjestetystä maastamuutosta.

Aika ajoin Suomi tekee päätöksiä viisumipakon palauttamisesta. Viimeksi vastaava päätös tehtiin talvella, kun kolumbialaisilta ryhdyttiin 40 vuoden tauon jälkeen vaatimaan jälleen viisumia. Vuosi sitten Suomen ja Kroatian viisumivapaussopimuksen soveltaminen keskeytettiin. Kummankin tapauksen taustalla olivat maahantuloon liittyvät väärinkäytökset.

Häkämies: Käytännön sanelema pakko

Sisäministeri Kari Häkämies (kok.) myöntää, että viisumipakon palauttamisessa slovakialaisille kyse on varsin raskaasta aseesta. Hänen mielestään päätös oli kuitenkin käytännön sanelema pakko.

Hän perusteli tiistaina viisumipakon palauttamista sillä, ettei muita keinoja ole tehokkaasti käytössä. Hallitus halusi, ettei tilanne käy hallitsemattomaksi.

Hän mainitsi, että tilannetta seurataan. Jos käytäntö niin vaatii, valtioneuvostossa on hänen näkemyksensä mukaan varmasti halua tehdä asiassa uusia päätöksiä.

Häkämies ei luonnollisesti pystynyt lupaamaan, että maahanmuuttotulva päättyy. Hän kuitenkin huomautti rikoslainsäädännön lähtevän siitä, että kuljetusyhtiöt vastaavat siitä, että (tässä tapauksessa) slovakialaisilla on viisumi.

Häkämies muistutti, että Suomessa on sillä tavoin maahanmuuttajille "ystävällinen" ulkomaalaislaki, ettei ns. pikakäännytys ole mahdollista suoraan. Toisin on esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.
- Meillä myöskin keinovalikoima on suppeampi.

Sitä Häkämies ei pystynyt tässä vaiheessa sanomaan, millä perustein viisumi voidaan slovakialaisilta evätä. Käytännössä viisumipakko kohdistuu ennen muita Slovakian romaneihin.
- Se viranomainen, joka viisumin myöntää, selvittää tarkoin, mikä viisumin käyttötarkoitus eli maahantulon tarkoitus on, hän mainitsi.

Vielä Slovakian romaneja Suomeen

Tiistaina iltapäivällä saapui Suomeen kahdessa ryhmässä yli 80 turvapaikkaa hakevaa romania. Ensin saapui Prahan-lennolla 24 romania, ja illansuussa tuli Budapestista vielä noin 60 turvapaikan hakijaa.

Romanivirran Suomeen odotetaan loppuvan tiistaihin. Kuluvan vuoden aikana Suomeen on saapunut yhteensä yli tuhat Slovakian romania. Tulijoiden määrät ovat kasvaneet selvästi juhannuksen jälkeen.

Suomesta turvapaikkaa hakeville avataan tällä viikolla kaksi uutta vastaanottokeskusta. Yhteensä noin 300 henkilön keskukset avataan Kajaanissa ja Vehkalahdella.

STT-IA
6.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE