Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







YK:ta uhkaillaan, mafia verottajan edellä talouselämässä

Albaanit rakentavat itsenäistä hallintokoneistoa Kosovoon



YK:lla on suuria vaikeuksia oman hallintomallinsa läpiviemisessä Kosovossa, sillä albaanit ehtivät luoda oman paikallistasolle ulottuvan hallintonsa keväällä pakolaisleireillä Makedoniassa ja Albaniassa.


Kosovoon hallintokoneistoa luova YK:n alainen UNMIK ei tunnusta albaaniryhmittymien nimittämiä paikallisviranomaisia, koska niitä ei ole valittu demokraattisesti.

Useimpien kuntien albaanihallinnon sanotaan käytännössä olevan aseista riisutun Kosovon vapautusarmeijan UCK:n nimittämiä.

YK-lähteet myöntävät myös, että mafialla on vahva ote useiden kuntien hallinnossa. Kosovossa toimii paikallisten järjestäytyneiden rikollisryhmien lisäksi myös Albanian kovaotteinen mafia, jonka valvonnassa on vahvojen huumeiden reitti Balkanilta Keski-Eurooppaan.

Rikollisryhmät ovat ryhtyneet keräämään "liikevaihtoveroa" kosovolaisilta yrittäjiltä, joiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Kosovossa hallintovaltaa pitävä UNMIK on tässäkin asiassa myöhässä, sillä se ryhtyy verottamaan yritystoimintaa vasta marraskuun lopulla.

"Kaksoisverotuksen" arvellaan synnyttävän levottomuutta sekä mafian että yrittäjien keskuudessa.


YK:lta puuttuu paikallistuntemus

ETYJ:n tarkkailijaryhmän Pristinan aluetoimiston johtaja Matti Teräväinen sanoo, että YK:n vaikeudet johtuvat hallintokoneiston hitaasta liikkeelle lähdöstä, alkuaikojen henkilöstöpulasta ja paikallistuntemuksen puutteesta.

- Albaanien torjunta on ollut kovaa ja ristiriidat ovat jo johtaneet useisiin henkilövaihdoksiin paikallistasolla, Teräväinen kertoo.

Joissakin kunnissa tilanne on tulehtunut omaisuuskiistojen takia. Julkiset rakennukset ovat väliaikaisesti UNMIK:in omistuksessa, mutta albaanien oma hallinto on ottanut haltuunsa mm. kaupungintaloja ja oikeuslaitosten rakennuksia.

Jatkuvia riitoja on myös yksilötasolla. Kaikki asumiseen kelpaavat rakennukset ovat käytössä, mutta niissä eivät välttämättä majaile kiinteistöjen oikeat omistajat.

Albaanit ovat vallanneet taloja sekä serbeiltä että toisiltaan, mikä on ollut yksi syy toistaiseksi katkeamattomana jatkuvaan väkivaltaan Kosovossa.


Kosovon vai Jugoslavian laki?

Kosovossa ei ole tällä hetkellä toimivaa oikeuslaitosta eikä vankeinhoitojärjestelmää. Molempia rakennetaan parhaillaan. Pienistä rikoksista ei toistaiseksi rangaista käytännöllisesti katsoen lainkaan.

Vakavammista rikoksista epäillyt odottavat vangittuina oikeuskäsittelyä. Vähäisiäkin oikeuskäsittelyjä on vaikeuttanut kiista siitä, minkä lain mukaan tuomiot määrätään.

Albaanit haluaisivat, että oikeuslaitoksissa sovellettaisiin Kosovon autonomian aikaista rikoslakia, kun taas UNMIK vaatii käyttöön Jugoslavian liittotasavallan lakia siihen tehdyin sovelluksin.

Vankiloissa istuu tällä hetkellä runsaat 200 pidätettyä. Heistä lähes puolet on amerikkalaisten KFOR-joukkojen tukikohtaansa perustamassa telttavankilassa.

Amerikkalaiset ovat muista poiketen ottaneet käyttöön ns. nollatoleranssin, jonka perusteella pikkurikkeistäkin kiinni joutuneet vangitaan.


UCK:lla ote poliisivoimista

Kosovoon vankeinhoitojärjestelmän luomista johtava Jari Lohi on kohdannut työssään maakunnan arjen kouluttaessaan ja palkatessaan henkilökuntaa.

Alueella hääräävät sadat kansainväliset järjestöt ovat moninkertaistaneet palkkatason. Paikallisviranomaiset taas painostavat ottamaan töihin omia suosikkejaan ammattitaidosta välittämättä.

- Minuakin on painostettu, jopa uhkailtu, että palkkaisimme vankiloihin "oikeita" henkilöitä. Emme ole kuitenkaan suostuneet edes neuvottelemaan asiasta, Lohi sanoo.

Vankeinhoitojärjestelmä valmistuu Lohen mukaan ensi syksyyn mennessä. Tuomareiden, syyttäjien ja lautamiesten nimitystä valmistelevan komission varajohtaja Antti Ruotsalainen ETYJ:stä puolestaan sanoo, että tuomioistuinten toiminta pyritään samaan käyntiin vielä tämän vuoden aikana.

Järjestyksen valvonnasta vastaavat Kosovossa YK:n alaiset poliisivoimat, joiden rinnalle koulutetaan maakunnan omia poliisivoimia.

Syyskuussa hajotetulla UCK:lla on vahva ote poliisikoulutuksessa. Se sai tahtonsa läpi siinä, että osa koulutettavista on entisiä UCK:n taistelijoita. Puolentoista vuoden kuluessa YK aikoo kouluttaa kaikkiaan 3500 eri etnisiin ryhmiin kuuluvaa poliisia.

Katso myös artikkeli: Kosovossa varaudutaan talveen teltoissa ja sukulaisten nurkissa.

STT-IA
26.11.1999


Ulkomaat -sivulle