Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Oikeistopoliitikko Sharon herättää voimakkaita tunteita



Palestiinalaisille Ariel Sharon on mies, jota on syyttäminen palestiinalaisalueilla kaksi kuukautta sitten puhjenneista väkivaltaisuuksista. Palestiinalaisten mukaan Sharonin vierailu muslimien ja juutalaisten pyhille paikoille Jerusalemissa aloitti väkivallan kierteen.


Sharon, 72, kiistää syytökset. Oikeistolaista Likud-puoluetta johtava kenraali suomii sen sijaan Israelin hallitusta liian lepsusta suhtautumisesta väkivaltaisuuksiin.

Sharon ei ollut arabien suosiossa ennen Jerusalemin tapahtumiakaan. Monille arabeille hän on sotarikollinen, jota kutsutaan nimellä "Beirutin teurastaja". Tällä viitataan verilöylyyn, joka tehtiin kahdella pakolaisleirillä Libanonissa syyskuussa 1982.

Verilöylyyn syyllistyivät kristityt miliisijoukot israelilaisten seuratessa lähistöllä. Sharonin todettiin vähän myöhemmin olleen "epäsuorasti vastuussa" teurastuksesta, ja hän joutui jättämään puolustusministerin paikkansa.


Netanyahun seuraaja

Sharon on pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut useiden hallitusten puolustus- ja ulkoministerinä. Hänet valittiin Likud-puolueen johtoon sen jälkeen kun Benjamin Netanyahu erosi tehtävästä kärsittyään tappion viime vuoden keväänä pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Ariel Sharon syntyi helmikuussa 1928 brittien hallitsemassa Palestiinassa. Israelilaisten mieliin on piirtynyt voimakkaasti kaksi kuvaa, jotka osoittavat, miten ristiriitaisia tunteita heillä on oikeistopoliitikkoa kohtaan.

Toisessa kuvassa päähän haavoittunut Sharon johtaa kenraalina Israelin joukkoja Siinain erämaassa Suezin kanavan yli Egyptiin vuoden 1973 sodassa.

Toisessa, vuonna 1982 otetussa kuvassa Sharon seisoo tien vieressä heiluttamassa Libanoniin tunkeutuville israelilaisjoukoille. Sharon johti miehitystä puolustusministerinä.

Vaikka Sharon ja pääministeri Ehud Barak suurimman osan aikaa arvostelevat toisiaan, yltyvät he joskus myös jakamaan kehuja.

- Ihailen Arikia enemmän kuin monet hänen oman puolueensa jäsenet, Barak sanoi tiistaina käyttäen Likud-johtajan lempinimeä.

- Henkilökohtaisesti pidän Ehud Barakista. Minä myönsin hänelle prikaatikenraalin arvon, sanoi puolestaan Sharon.

Vaikka Sharonia pidetään kovan linjan edustajana, omasta mielestään hän on johtanut niin monta taistelua, että hän ymmärtää rauhan arvon. Tämän rauhan on kuitenkin Sharonin mukaan taattava juutalaisten turvallisuus heidän omassa maassaan.

STT-IKK
1.12.2000


Ulkomaat -sivulle