Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Villa Lante - Täältä voi ihailla koko Roomaa



Suomen Rooman-instituutti Villa Lante on suomalaisen tutkimuksen ja kulttuurin saareke Roomassa. Tuttavien kesken Lante sijaitsee upealla paikalla Gianicolo-kukkulalla.


Suomen Rooman-instituutti aloitti toimintansa huhtikuussa 1954 ja on Suomen vanhin ulkomainen instituutti. Instituuttia ylläpitää tätä varten jo vuonna 1938 perustettu Säätiö Institutum Romanum Finlandiae, jonka avulla Villa Lante saatiin hankittua Suomen valtiolle vuonna 1950.

Suomen Rooman-instituutti on kuuluisa lähinnä antiikin Rooman tutkimuksesta, jossa suomalaisilla tutkijoilla on ollut ja on edelleen hyvä maine. Esimerkiksi instituutissa tehdyt tiilileimatutkimukset 60-luvulla ovat antiikintutkijoiden piirissä hyvinkin tunnettuja.

Tiilileima-aineistoa oli pidetty enemmän tai vähemmän vähäarvoisena ja mutta tutkimuksesta tulikin uraauurtava ja sen mukana syntyi joukko väitöskirjoja. Tiilileimatutkimus onkin ollut ehkä instituutin tärkein yksittäinen projekti.

Myös muun piirtokirjoitusmateriaalin alalla suomalaistutkimukset ovat olleet maailmankuuluja lähinnä professori Heikki Solinin ansiosta.

Intendentti, FK Simo Örmä kertoo, että instituutin "tuotevalikoima" on pysynyt pitkälle samana.
- Järjestämme kursseja ja muuta opetustoimintaa, ja sen pohjalta syntyy varsinaista tieteellistä tutkimustoimintaa, joka on päätyömme. Tähän mennessä Villa Lantessa on opiskellut noin 3000 suomalaista.

Sittemmin opetus- ja tutkimustyö on laajentunut myös keskiaikaan ja paavilliseen Roomaan, jonka henkisiä ja kulttuurisia perillisiä mekin olemme antiikin Rooman ohella, Örmä huomauttaa.
- Silloinkin Suomi kuului yhteiseen katoliseen Eurooppaan aina 1500-luvulle saakka.

Instituutin juuri kolmivuotisen johtajakautensa aloittanut dosentti Christian Krötzl on keskiajan tutkija, joka aikoo tutkia siirtymistä myöhäisantiikista varhaiskeskiaikaan ja keskiaikaa antiikin perinnön jatkajana.


Laskeutuminen kukkulalta Forumille

Instituutin alkuaikoina suomalaisilla ei ollut mahdollisuutta kaivauksiin varojen puutteen takia. Suomalaisilla ei ollut siihen myöskään koulutusta, eikä klassillisen arkeologian oppituolia ole vieläkään yhdessäkään yliopistossa, vaikkakin ainekokonaisuuksia voi suorittaa mm. Helsingissä.

- Toimitamme oli alussa lähinnä latinan kieleen ja ennen kaikkea latinalaisiin piirtokirjoituksiin keskittyvää tutkimusta. Meillä oli hyvä latinistikoulutus ja piirtokirjoitukset ovat lähdeaineisto, jolla oli paljon annettavaa eikä sitä oltu paljoa harrastettu, Örmä sanoo.

Hän kertoo, että tällä hetkellä instituutti on mukana yhteispohjoismaisessa kaivaushankkeessa Nemi-järvellä, hieman Roomasta etelään.

- Kaivamme suuren temppelialueen yhteydessä oleva keisarillista huvilaa. Sitä ei ole koskaan aikaisemmin tutkittu. Kaivaukset ovat olleet käynnissä kolmena kesänä ja ne jatkuvat vielä ainakin kaksi vuotta, Örmä kertoo.

Ensimmäinen suuri instituutin johtama kaivaus oli yhteistyössä italialaisten kanssa kaikkein pyhimmässä eli Forum Romanumilla, antiikin Rooman keskuksessa.

Forumille suomalaiset pääsivät lähinnä hyvän maineensa takia.
- Se oli meille paitsi tieteellisesti myös taloudellisesti edullinen hanke, sillä vain tutkijoiden palkan maksoi Suomi, kaiken muun Italian valtio. Sellaista on hyvin vaikea nykyään saada, Örmä kertoo.

Tätä ns. Iuturnan alueen tutkimusta johti Margareta Steinby, joka sittemmin oli myös instituutin johtajana, kunnes hänet kutsuttiin professoriksi Oxfordin yliopistoon.

Simo Örmän mielestä instituutin merkitystä suomalaiselle tutkimukselle ja kulttuurille ei voi väheksyä, jos ei nyt liioitellakaan.

- Amos Andersson puhuu instituutin säännöissä, että laitoksen tehtävä on tuoda Suomen kulttuuri yhteyteen antiikin kanssa. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta nyt kun puhutaan Euroopasta ja Suomi on EU:n jäsen, niin instituutti on ollut 50-luvulta lähtien sen eurooppalaisuuden airut.

- Tässä talossa on asunut 3000 ihmistä: opiskelijoita, tutkijoita, kirjailijoita, taiteilijoita. Kirjo on laaja ja kaikki ovat saaneet jotakin tästä yhteisestä Roomastamme. Antiikin tutkimuksen joillakin aloilla suomalainen koulukunta on erittäin tunnettu, kiitos sen työn, mitä täällä on tehty, Örmä arvioi.


Ainutlaatuinen monumentti

Suomen Rooman-instituutti toimii huvilassa, joka on yksi parhaiten säilyneistä renessanssihuviloista Roomassa, ja on siksi Italian nk. kansallismonumenttina rakennussuojelun alainen. Rakennuksessa toimii myös Suomen Vatikaanin lähetystö.

Huvilan rakennutti Medici-sukuisten paavien Leo X:n ja Clemens VII:n uskottu avustaja ja kuurian korkea virkamies Baldassarre Turini 1500-luvun alkupuolella.

Tarkka rakentamisajankohta ei ole tiedossa, mutta edustustilan seinässä on palkkasoturin raaputus vuodelta 1527, jolloin Espanjan kuninkaan Kaarle V:n joukot ryöstivät Rooman (sacco di Roma) maksamattomien palkkojen takia. (Nykyvierailijoiden on soveliaampaa piirtää puumerkkinsä vieraskirjaan.)

Huvilan suunnitteli mm. Raffaellon piiristä tunnettu arkkitehti ja maalari Giulio Romano. Huvilan koristeluun osallistuivat lisäksi samaan piiriin kuuluneet tunnetut renessanssitaiteilijat Giovanni da Udine, Polidoro da Caravaggio, Maturino ja Vincenzo Tamagni.

Villa Lantea on korjattu Suomen Rooman-instituutin perustamisen yhteydessä 1950-54 ja useasti sen jälkeen, laajemmin vuosien 1972-76 aikana, jolloin mm. paljastettiin instituutin aikaa edeltävissä korjaustöissä peitetty renessanssiaikainen maalauskoristelu.

Viimeksi vuosien 1998-99 peruskorjauksessa julkisivua kohennettiin, puutarha-arkkitehtuuria muutettiin ja sisällä tehtiin sähkö- ja putkiremontti sekä kattojen stukkokoristelut puhdistettiin.

Villa Lanteen voi käydä tutustumassa aamupäivisin klo 9-12 (soita portilla toimiston ovikelloa). Osoite: Passeggiata del Gianicolo 10.

ILKKA AHTOKIVI
Rooma
1.12.2000


Ajassa -sivulle