Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Huonokuuloisten määrä kasvaa nopeasti



Suomessa on Kuulonhuoltoliiton mukaan noin 744 000 kuulovikaista. Heistä on kuntoutuksen tarpeessa noin 280 000 henkilöä. Väestön ikääntymisen myötä kuntoutettavien määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä.


Kuulonhuoltoliitto korostaakin erikoisesti iäkkäiden huonokuuloisten keskuudessa tehtävän vapaaehtoistyön merkitystä.

- 75 vuoden iässä kuulon toimintakyky on heikentynyt lähes jokaisella. Avun tarve lisääntyy eikä voida kuvitella, että huonokuuloisten kuntoutus ja muut hyvinvointipalvelut voitaisiin toteuttaa entisen tapaan.

Liiton kasvava toimintamuoto onkin kuulonhuoltoyhdistysten lähipalvelutoiminta, jossa kuulonhuollon vapaaehtoiset opastavat kuulokojeen käyttäjiä ja muita kuulovammaisia arkipäivän pulmissa omilla paikkakunnilla.


Julkisissa tiloissa paljon puutteita

Kuulonhuoltoliiton mukaan julkisten tilojen kuunteluoloissa on paljon puutteita. Liiton toiminnanjohtaja Elisa Mikkola kertoo, että Etelä-Pohjanmaalla on katsastettu noin 1 000 julkisen tilan kuunteluolot.

Mukana oli kokoontumistiloja, kuten katsomot, juhla-, kokous-, ravintola- ja opetussalit sekä erilaisia liike- ja palvelutiloja.

- Jo nyt voi sanoa, että kuunteluoloissa on paljon puutteita. Kaikuisuus aiheuttaa ongelmia erityisesti vanhusten palvelutiloissa ja taustamelu nousee yllättävän korkeisiin lukemiin vapaa-ajantiloissa, terminaaleissa ja suurissa liiketiloissa. Kuuntelun apuvälineet puuttuvat lähes kokonaan asiakaspalvelupisteistä.

Etelä-Pohjanmaan projektin perusteella luodaan malli, jolla muunkin Suomen kuunteluolot voidaan selvittää.


Tekniikka auttaa huonokuuloista

Turun Huonokuuloiset ry:n puheenjohtaja Hanna-Sofia Poussu-Olli haluaisi nopeasti uusinta tekniikkaa huonokuuloisten avuksi.

- Uusimmassa tekniikassa teksti voidaan kääntää puheeksi ja parhaillaan kehitetään teknologiaa, joka muuttaa äänen tekstiksi. Silloin kuulovammaiset voivat lukea tietokoneen ruudulta muiden ihmisten puhetta.

Poussu-Olli kertoo myös Turun Huonokuuluiset ry:n kehittämästä prototyyppiasteella olevasta teknisestä laitteesta, joka ilmoittaa puhujan äänen voimakkuuden.

- Huonokuuloisilla on usein vaikeuksia löytää sopiva äänenvoimakkuus puheelleen. Usein hän puhuukin liian kovalla äänellä. Meillä kehitetyn laitteen avulla huonokuuloinen voi rannekellon tapaista mittaria vilkaisemalla valita puheelleen sopivan voimakkuuden.

Kuulonhuoltoliitto on menestyksellä kampanjoinut mm. nuorisotilaisuuksissa musiikin terveellisten kuuntelutottumusten puolesta. Korvatulppien jakelulla on onnistuttu kiinnittämään nuorison huomio liian suurella volyymillä esitettävään musiikkiin.

Liitto jatkaa ensi vuonna kampanjaansa, mutta muistuttaa, että tähänkin saakka liian kovalla metelillä esitetyn musiikin syynä ovat yleensä järjestäjät, ei nuoriso.

STT-IA
1.12.2000


Ajassa -sivulle