Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Romanialaiset hakevat EU:sta elintason nousua



EU-jäsenyyden kannatus on pysynyt korkeana (yli 60 prosenttia) Romaniassa, vaikka vain harvat romanialaiset tietävät, mitä jäsenyys todellisuudessa tarkoittaa. Romanialaiset eivät luota omiin poliitikkoihinsa, mutta he uskovat, että EU:ssa heillä on mahdollisuus nostaa elintasoaan.


Esimakua jäsenyyden velvoitteista Romania sai EU-komission äskettäin julkistamasta edistymisraportista, joka sisälsi käytännössä vain moitteita. Edistymisraportti on kautta linjan synkkää luettavaa ja selvä viesti tulevalle hallitukselle, että uudistukset ovat välttämättömiä ja kiireellisiä.

Komission mukaan Romaniassa ei vielä ole toimivaa markkinataloutta. Erityisen synkän arvion sai maatalous, joka 1990-luvun yksityistämisen jälkeen on jäänyt oman onnensa nojaan.

Tilojen keskikoko on kolme hehtaaria, ja viljelys- ja laidunmaiden puute on tehnyt talonpojista teiden varsilla karjaansa kuljettelevia paimenia. Romaniassa on yhä viitisensataa valtion maatilaa, joiden hallussa on 15 prosenttia maatalousmaasta.

Yksikään 1990-luvun hallituksista ei ole uskaltanut kertoa rehellisesti, mitä EU-jäsenyys todella merkitsee talonpojille ja Romanian maataloudelle.

Tällä hetkellä maatalous tuottaa 15,5 prosenttia bruttokansantulosta, ja maataloudessa työskentelee 40 prosenttia työvoimasta, kun viljelijöiden perheenjäsenet lasketaan mukaan.


Katulapset ja korruptio häpeäpilkkuina

EU on patistanut Romaniaa myös korruption vastaisiin toimiin. Romania on maailman korruptiotilastossa sijalla 63 yhdessä Bulgarian, Egyptin ja Ghanan kanssa. Suomi on samassa tilastossa kakkosena eli toiseksi vähiten korruptoitunut.

Pääministeri Mugur Isarescun hallitus hyväksyi keväällä korruption vastaisen lain. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes 200 virkamiestä jäi kiinni lahjuksen ottamisesta.

Suorastaan "häpeällisenä" EU pitää Romanian laitos- ja katulasten tilannetta. Romaniassa on yhä kymmeniä tuhansia vanhempiensa hylkäämiä lapsia, jotka elävät joko kaduilla tai alkeellisissa orpokodeissa. Lasten asioita hoitamaan on perustettu uusi virasto, mutta käytännössä uudistukset ovat olleet hitaita.

Romanian tavoitteena on liittyä EU:hun vuonna 2007, mutta todennäköisempänä ajankohtana pidetään vuotta 2010. Pääministeri Mugur Isarescun vajaan vuoden ikäinen keskustalainen hallitus hyväksyi keväällä talouskehitystä koskevan kansallisen strategian, jossa keskitytään EU-jäsenyyden valmisteluun.

Parlamentti- ja presidentinvaalien kampanjassa ei kuitenkaan tullut täysin selväksi, muuttuuko uudistusten suunta, jos Ion Iliescun sosialistipuolue (PDSR) palaa valtaan.


Radikaalien ja ex-kommunistien voitto ennakoi uusia vaikeuksia Romaniassa

Ion Iliescun sosialistipuolueen (PDSR) ja äärikansallisen Suur-Romania-puolueen (Romania Mare-PRM) vaalivoiton ennakoidaan tuovan uusia vaikeuksia taloudessaan ja politiikassaan muutenkin kompastelevalle Romanialle.

Politiikan tutkijat arvioivat maanantaina Bukarestissa, että EU- ja NATO-neuvottelut saattavat hidastua ja kansainväliset sijoitukset tyrehtyä pitkäksi aikaa. Romania on jäänyt pahoin jälkeen itäisen Keski-Euroopan talouskehityksestä, ja jopa köyhä Bulgaria on pinkonut sen edelle.

Romania tosin teki EU- ja NATO-jäsenyyttään koskevat päätöksensä Ion Iliescun edellisellä kaudella, ja myös Suur-Romania-puolue on ilmoittanut kannattavansa yhdentymistä.

Iliescu ja Vadim Tudor eivät kuitenkaan ole tarkentaneet, miten rajuihin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin muutokset he ovat valmiita. EU-komission tuoreen raportin mukaan Romania on epäonnistunut miltei kaikissa jäsenyyttä koskevissa ponnisteluissaan.

Romania on ilmoittanut olevansa valmis EU:hun vuonna 2007, mutta ajankohtaa pidetään hyvin epärealistisena. EU on antanut uudelle hallitukselle 100 päivää aikaa näyttää uudistustahtonsa.

- Sanomme "kyllä" integraatiolle, mutta me sanelemme myös säännöt, Vadim Tudor muotoili viime viikolla puolueensa linjan.

Suur-Romanian vaalimenestys oli ilmiselvä järkytys Bukarestissa maanantaina. Ion Iliescu ja liberaalipuolueen (PNL) varapuheenjohtaja Valeriu Stoica kiirehtivätkin ilmoittamaan, ettei kumpikaan puolue suunnittele hallitusyhteistyötä radikaalien kanssa.

Liberaalit, unkarilaisten UDMR-puolue sekä demokraatit ovat niin ikään saamassa paikkoja Romanian kaksikamariseen parlamenttiin. Iliescun on arveltu etsivän hallituskumppanuutta liberaalien ja mahdollisesti unkarilaisten kanssa.


Ceausescun ajan poliittinen pohja

Ion Iliescu oli diktaattori Nicolae Ceausescun kauden nuorisoministeri, ja hän toimi Romanian presidenttinä Ceausescujen kukistumisesta marraskuuhun 1996.

Hän hävisi neljä vuotta sitten uudistusmieliselle Emil Constantinesculle presidentinvaalissa. Sosialistipuolue jäi oppositioon, vaikka yksittäisistä puolueista se sai silloinkin eniten ääniä.

Oppositiokaudellaan Iliescu käytti hyväkseen keskustavoimien hajanaisuutta ja poliittista voimattomuutta. Hänen esiintymisensä Romanian pelastajana ja kansakunnan isänä vetosi köyhtyneeseen ja ärtyneeseen kansaan.

Mustalaisten, juutalaisten ja maan unkarilaisvähemmistön vastaisista puheistaan tunnettu Vadim Tudor kustantaa kahta sanomalehteä Bukarestissa. Hän kirjoitti aikoinaan runoja ylistäen niissä Nicolae ja Elena Ceausescua.

Viime vuosina hän on jyrähdellyt lehtiensä palstoilla ja puheissaan kurin ja järjestyksen puolesta ja vaatinut isänmaan pettureiden ja rosvojen teloittamista.

Tudor on rinnastanut itsensä Itävallan Vapauspuolueen Jörg Haideriin, Ranskan äärioikeiston Jean-Marie Le Peniin ja viimeksi Yhdysvaltain konservatiivipuolueen presidenttiehdokkaaseen George W. Bushiin.

STT-IKK
1.12.2000


Ulkomaat -sivulle