Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tyttöjä houkutellaan hitech-ammatteihin usean Euroopan maan yhteishankkeella



Tietoammateista halutaan tehdä tavoiteltuja ja suosittuja tyttöjen keskuudessa. Tällä haavaa vain noin kymmenen prosenttia tekniikan alan opiskelijoista on naisia.


Tilanne on samanlainen Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa. Sen korjaamiseksi Suomi, Itävalta, Italia, Hollanti ja Belgia ryhtyvät yhteistuumin kannustamaan lisää naisopiskelijoita informaatioteknologian alalle.

Suomesta mukana on Oulun seudun ammattikorkeakoulu. Hanke on nimetty Saraksi. Nimi tulee ennakkoluulottomasta kirjailijasta Sara Wacklinista, joka perusti kotikaupunkiinsa Ouluun ensimmäisen tyttökoulun vuonna 1819.

Sara-hanke kuuluu EU-hankkeisiin. Siinä on mukana myös paikallisia IT-alan yrityksiä. Kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa informaatiokoulutusohjelmissa naisopiskelijoiden ja naisten suorittamien tutkintojen määrä hankkeeseen osallistuvien ammattikorkeakoulujen alueilla.

Kohderyhmänä ovat lukioiden ja yläasteiden kahden viimeisen vuoden oppilaat sekä heidän opinto-ohjaajansa ja opettajansa. Hanketta tehdään tunnetuksi mm. seminaareilla. Sellainen pidetään Oulussa ensi kesänä. Sitä ennen seminaarit järjestetään Hollannissa helmikuussa ja Itävallassa huhtikuussa.


Naisten panostusta tarvitaan

EU:n komission tasa-arvo-ohjelma tavoittelee mm. miesten ja naisten lukumäärän tasaista jakautumista eri ammateissa. EU rahoittaakin hanketta 130 000 eurolla eli noin 780 000 markalla. Pääkoordinaattorina toimii Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikkö.

- Vuonna 2002 ennakoidaan koko maailmasta puuttuvan 1,5 miljoonaa IT-ammattilaista. Työvoimapula kasvaa vuosi vuodelta, ellei jotain tehdä, projektipäällikkö Pekka Silven arvioi.

Perinteisesti tekniikan alasta ovat olleet kiinnostuneita miehet. Se näkyy selvästi mm. alan opiskelijajakaumassa.

- Naiset ovat tällä hetkellä ainoa tarjolla oleva potentiaalinen työvoima lukuunottamatta merkittävää siirtolaisuuden lisäystä, Silven sanoo.

STT-MH
1.12.2000


Kotimaa -sivulle