Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ilmari Susiluoto kertoo Pietarin ympäristötuhoista



Jo Pietarin ympäristöongelmat vaativat, että Venäjä-suhteissa siirrytään ystävyyspuheista totuuden kertomiseen. Näin korostaa Pietari-kirjan tehnyt Venäjän-tuntija, valtiotieteiden tohtori Ilmari Susiluoto.


Susiluoto hämmästelee pietarilaisten ja venäläisten päättäjien kovapäisyyttä ympäristöasioissa. Hankkeita viedään läpi, vaikka ympäristöselvitykset varoittavat niiden toteuttamisesta.

Kirjassa kerrotaan mm. Pietarin kupeella sijaitsevan Sosnovyj Borin ydinvoimalan ydinjätevarastosta. Ydinvoimalasta tämän vuoden kesäkuussa erotetun työntekijän Sergei Harionovin mukaan ydinjätevaraston seinämissä on silminnähden havaittavia halkeamia ja radioaktiivista vettä on valunut useita satoja litroja ympäristöön.

Haritonov sai potkut vaadittuaan ydinvoimalaa noudattamaan turvallisuusmääräyksiä.

Susiluodon mukaan Haritonov ja pietarilainen kansalaisjärjestö Vihreä Maailma ovat vedonneet presidentti Vladimir Putiniin, jotta hän puuttuisi ydinvoimalan laittomiin toimintatapoihin.


Ydinonnettomuuden uhka

Susiluoto ottaa esiin myös Koiviston satamahankkeen. Kansainvälisten selvitysten mukaan öljysatamaa ei kyseiseen paikkaan kannattaisi rakentaa. Myös Venäjällä asiasta on kiistelty. Mm. akateemikko Aleksei Jablokov arvioi pari vuotta sitten Koiviston öljysataman olevan yksi pahimmista ympäristöuhista Itämeren piirissä.

Suursataman rakentaminen on Susiluodon mukaan kohdannut vastustusta monilta, jopa yllättäviltä tahoilta.

- Sosnovyj Borin ydinvoimalan turvallisuusviranomaiset ovat olleet huolissaan mahdollisten öljyvuotojen vaikutuksesta voimalaan, koska voimala käyttää merivettä jäähdytysvetenä. Öljyllä saastunut merivesi voisi aiheuttaa ydinreaktorin ylikuumenemisen ja siten vakavan ydinonnettomuuden, kirjassa todetaan.

Kirjassa on käytetty mm. ympäristötutkija Veli-Pekka Tynkkysen selvityksiä Pietarin alueelta. Tynkkysen mukaan ympäristöasiat jäävät monesti jalkoihin, "koska Venäjän poliittis-taloudellinen tilanne pakottaa päättäjät taipumaan rahavallan ja rikollismaailman tavoitteisiin".

Tynkkysen mukaan esimerkiksi suursatamahankkeessa ovat mukana niin suuret öljy-yhtiöt kuin monet rikolliset järjestötkin, jotka ovat mukana kaikessa suuren mittakaavan liiketoiminnassa ja raaka-ainekaupassa.

STT-IKK
1.12.2000


Ulkomaat -sivulle