Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU:n Avoimuusesitys ei tyydytä Suomea



Ehdotus EU:n avoimuusasetukseksi ei tyydytä Suomea. Hallitus kirjelmöi torstaina komission ehdottamasta mallista eduskunnalle ja arvioi, että sitä on täsmennettävä.


Epäselväksi jää muun muassa salassapitomääräysten soveltaminen, sekä sääntöjen vaikutus Suomen käytäntöön ja lainsäädäntöön.

Komissio ehdottaa, että asiakirjajulkisuudesta säädettäisiin ministerineuvoston asetus. Se tulisi välittömästi voimaan sitovana, ilman että jäsenmaat säätävät asiasta lakia.

Taustalla on viime vappuna voimaan tullut Amsterdamin sopimus. Se määrää, että EU:n komissiolle, ministerineuvostolle ja parlamentille on kahden vuoden sisällä laadittava säännöt, jotka määräävät millä ehdoin toimielinten asiakirjoja annetaan niitä pyytäville.

Ehdotuksen käsittely jatkuu nyt jäsenmaiden kesken ministerineuvostossa. Myös EU-parlamentin on hyväksyttävä se. EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman on luonnehtinut komission ehdotusta huonoksi.


Tulkintakysymys

Sinänsä Suomi pitää myönteisenä, että avoimuudesta on nyt saatu ehdotus, ja että nyt avautuu mahdollisuus luovuttaa osa asiakirjasta, jos sitä ei voida antaa kokonaan. Asiakirjarekisterin perustaminen helpottaa myös yleisön mahdollisuuksia pyytää asiakirjoja.

Sitä vastoin Suomi ei ole tyytyväinen komission ehdotukseen, että sisäiset valmisteluasiakirjat rajataan julkisuuden ulkopuolelle. Salassapitoperusteet ovat myös turhan laveasti määritellyt, arvioidaan oikeusministeriössä.

Ehdotuksen nykyisessä muodossa jää hiukan epäselväksi, rajoittaisiko asetus asiakirjajulkisuutta Suomessa. Ehdotuksen johdannossa todetaan, että sen ei ole tarkoitus vaikuttaa jäsenvaltioiden lainsäädäntöön. Toisaalta jäsenvaltioiden edellytetään pidättäytyvän toimista, jotka haittaisivat asetuksen "asianmukaista soveltamista".

Kysymyksessä on ns lojaliteettiperiaate, jonka mukaan jäsenmaat eivät saa ryhtyä toimiin jotka vaarantavat perustamissopimuksen tavoitteiden toteutumisen. EY:n tuomioistuin on ottanut kantaa lojaliteettiperiaatteeseen eri ratkaisuissa, mutta yksiselitteistä soveltuvaa tulkintaa ei ole.

Oikeusministeriön arvion mukaan näyttää epätodennäköiseltä, että jäsenvaltion voisi katsoa rikkovan periaatetta vastaan luovuttamalla asiakirjan, jota unionin toimielimet eivät ehkä luovuttaisi. Varmaa vastausta asiaan ei kuitenkaan ole.


Prodi torjuu Södermanin arvostelun

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi torjuu EU:n oikeusasiamiehen Jacob Södermanin arvostelun, joka koskee komission ehdotusta unionin avoimuusasetukseksi.

Prodi sanoi Wall Street Journal Europe -lehdessä torstaina, ettei pidä paikkaansa, että ehdotus olisi valmisteltu salassa. Paikkaansa ei pidä myöskään se, että avoimuussäännöksiin sisältyisi liian monia poikkeuksia, Prodi sanoi. Söderman kirjoitti itse samassa lehdessä kaksi viikkoa sitten, että uusi asetus uhkaa suuremman avoimuuden sijaan johtaa kasvavaan salailuun EU:n sisällä.

- Minä aion osoittaa seuraavien viiden vuoden aikana, että hän on väärässä. Läpinäkyvyydestä tulee minun puheenjohtajakauteni johtotähti, Prodi lupaa. Prodin mukaan EU:n komissiosta tulee paljon avoimempi kuin mitä monet kansalliset hallitukset Euroopassa ovat.

STT-MH-VT
10.3.2000


Politiikka -sivulle