Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hiihtoladuilla ei turvamääräyksiä

Hiihtokeskusten hissit ja rinteet turvallisia



Suomen hiihtoladuille ei ole olemassa turvallisuusohjeita. Suurin osa laduista on kuntien, hiihtokeskusten ja hiihtoseurojen ylläpitämiä, mutta niillä hiihtävä liikkuu jokamiehen oikeudella ja omalla vastuullaan.


Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) toiminnanjohtaja Guy Catanin mielestä ongelma on merkittävä.

- Olemme vuosia yrittäneet saada Kuluttajavirastoa luomaan laskettelurinteiden turvallisuusohjeiden kaltaista ohjeistusta myös hiihtoladuille. Ladut ovat kuitenkin hiihtäjille vastikkeetonta palvelua, joka ei kuulu kuluttajasuojan piiriin, Catani kertoo.

Catanin mielestä latujen vaikeustasot voitaisiin määritellä rinteiden tavoin. Lisäksi hiihtäjän olisi hyvä tietää etukäteen muun muassa edessä olevien mäkien jyrkkyys ja pituus.


Ladut maksullisiksi

SHKY on yhdessä Suomen Ladun kanssa suunnitellut turvallisuuteen tähtäävät opasteet hiihtoladuille, mutta niiden käyttö riippuu ladun ylläpitäjästä.

Hiihtolatujen muuttaminen maksulliseksi korjaisi tilanteen. Sopivaksi summaksi Catani ehdottaa 10-50 markkaa ladulta. Vaikka maksullinen hiihtäminen onkin arkipäivää monissa maissa, ei Suomessa ajatukselle Catanin mukaan lämmetä.

Maastohiihtäjät ovat tottuneet saamaan palvelua - eli lumipyrystä huolimatta kunnossa olevat ladut - ilman maksua. Hiihtokeskukset perivätkin latujen ylläpitokustannukset muun palvelun yhteydessä.


Hissit ja rinteet valvonnassa

Hiihtokeskusten turvallisuutta valvotaan kahdessa osassa. Laskettelurinteiden turvallisuudesta huolehtii kuluttajavirasto, hiihtohissit puolestaan kuuluvat sähkötarkastuksen piiriin. Lisäksi työsuojeluviranomaiset tarkastavat hiihtohissien turvallisuuden työntekijän kannalta.

Jokaisella hiihtokeskuksella on oltava oma rinneturvallisuusasiakirja. Sen laatimiseen on järjestetty koulutusta muun muassa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenille.

Hiihtokeskusyhdistykseen kuuluu maan 101 hiihtokeskuksesta yhteensä 78. Yhdistykseen kuulumattomat keskukset muodostavat vain kaksi prosenttia koko maan hissilippumyynnistä.

Kuluttajavirasto käy tässä kuussa läpi kaikkien Suomen hiihtokeskusten rinneturvallisuusasiakirjat. Jos puutteita löytyy, asia otetaan esille SHKY:n kevätpäivillä.


Tarkastukset talvella ja kesällä

Hiihtokeskusten hissit tarkastetaan joka talvi. Tarkastukset tekee Sähkötarkastus Fimtekno Oy, joka on osa entistä Sähkötarkastuskeskusta.

Lisäksi hiihtohisseille tehdään joka neljäs vuosi kesäaikainen tarkastus. Silloin hissien talvella lumen peitossa olevat perustukset ja rakenteet käydään lävitse tarkoin.

Esimerkiksi hissien vaijerit lävistetään kokonaisuudessaan magneetti-induktiivisessa tarkastuksessa, joka paljastaa mahdolliset sisäiset vauriot.


Vaikeaa lunta

Tämä talven lumitilanne on hiihtokeskusten kannalta sekä hyvä että huono. Positiivista on lumen runsaus, sillä se mahdollistaa keskuksille pitkän matkailusesongin. Catani kuvaa kuitenkin tämäntalvista lunta vaikeaksi.

- Runsaan lumentulon jälkeen oli huomattavan lauha ajanjakso. Sen jälkeen satanut uusi lumi on tehnyt kinoksista kerrosteisia, mikä lisää lumivyöryjen riskiä.

Catanin mukaan hiihtokeskusten rinteet ovat kuitenkin turvallisia. Hän korostaa, että rinteellä tarkoitetaan aina ylläpidettyä laskettelupaikkaa, ei luonnonvaraista tunturin rinnettä.

- Meillä laskettelurinteet kattavat koko tunturin laelta alas asti. Tilanne on toinen esimerkiksi Alpeilla, jossa rinteet saattavat alkaa vuorenseinämän keskeltä. Tällöin rinteiden yläpuolella olevien lumimassojen vyörymisestä ei voi antaa mitään takeita, Catani huomauttaa.

STT-IA
10.3.2000


Kotimaa -sivulle