Valmiiden kotiaterioiden ja annosten ostaminen ei vielä ole kotiutunut Suomeen
Amerikkalainen trendi - Home Meal Replacement eli valmiiden kotiaterioiden ja annosten ostaminen - ei vielä ole ryminällä rantautunut Suomeen.
Tulossa se kuitenkin on, sanoi
tutkimusjohtaja Hilkka Hopearuoho
Taloustutkimuksesta Helsingissä keskiviikkona.
Hän esitteli asiasta tehtyä tutkimusta
Gastro-messuilla, jotka avattiin Helsingin
Messukeskuksessa.
Ammattilaisille tarkoitetut Gastro-messut
järjestetään joka toinen vuosi. Niillä esitellään
suurkeittiö-, ravintola- ja hotellialan tuotteita ja
palveluja. Mukana on mm. elintarvikkeita, juomia,
kattaustarvikkeita, suurkeittiökoneita,
ravintolakalusteita, kassakoneita ja
ammattiasuja.
Näytteilleasettajia on 10 0025 neliömetrin alalla
335. Suomen lisäksi on 22 näytteilleasettajaa
muualta: Ruotsista, Irlannista, Britanniasta,
Italiasta, Itävallasta, Norsunluurannikolta,
Ranskasta, Sveitsistä, Tanskasta ja Virosta.
Messut kestävät kolme päivää.
Meillä vallitsee pizza- ja hampurilaiskulttuuri
Taloustutkimus selvitti, miten yli 30 000 asukkaan
paikkakunnilla asuvat suomalaiset ovat ottaneet
tavaksi ostaa valmista ruokaa annoksina tai
annoksen osina kotiin/työpaikalle/autoon yms.
syötäväksi tai syövätkö he niitä pikaisesti
ostopaikan yhteydessä. Lisäksi selvitettiin
käyttötottumuksia, asennoitumista ja odotuksia.
Tutkimus koski sellaisia tuoreita valmiita aterioita
tai aterian osia, jotka eivät tarvitse valmistusta
tai keittämistä. Mukaan ei otettu
hampurilaisravintoloiden/pizzerioiden tai muiden
ravintoloiden ravintolapöydissä tapahtuvaa
ruokailua. Myöskään kauppojen
itsepalveluosastoilta ostettavaa
pakakastevalmisruokaa tai perinteistä
einesvalmisruokaa - esim. makaronilaatikkoa - ei
kelpuutettu mukaan.
Tutkimukseen osallistui 1 175 iältään
18-74-vuotiasta.
Tulokseksi saatiin, että valmiita aterioita on
joskus ostettu tyypillisimmin
pikaruoka/noutopaikoista. Niitä on hankkinut
kolme neljäsosaa ostajista. Joka toinen on
hankkinut päivittäistavarakaupan ruokapisteestä.
Tavallisesta ravintolasta ja kahvilasta on ko.
aterioita ostanut vajaat 40 prosenttia. Noin joka
neljäs on hankkinut ko. aterioita
henkilöstöravintolasta ja joka viides
päivittäistavarakaupan aulapisteestä. Runsas
kymmenen prosenttia on ostanut joskus aterioita
ruoka-/välipala-automaatista.
- Käytännössä Suomessa ei vielä ole Home Meal
Replacement -kulttuuria vaan
pizza/hampurilaiskulttuuri, selvitti tutkimusjohtaja
Hopearuoho.
Nuorten päihteiden käytön rajoittamiseen panostettava
- Suomen Hotelli- ja ravintolaliitto tukee
lausunnossaan julkisella alueella tapahtuvan
häiriökäyttäytymisen rajoittamista, kertoi
toimitusjohtaja Juha Rydman. Hänen mielestään
on erityisesti panostettava nuorten päihteiden
käytön vähentämiseen.
Tuotevalvontakeskus on ilmoittanut, että tänä
vuonna ei kaikkiin kesäjuhliin myönnetä
anniskelulupaa. Hotelli- ja ravintolaliitto katsoo,
että asianmukaisesti hoidetun anniskelun ja
ruokatarjoilun järjestäminen on perusteltua
lukuisissa kesätapahtumissa.
- Ammattilaiset
anniskelemaan, huomautti Rydman.
STT-MH
17.3.2000
Ajassa -sivulle
|