Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuumaa kiihkoa uudella tekniikalla



Teknologiaosakkeiden kurssikehitys on ylittänyt kaikki säädyllisyyden rajat. Onko kyse keinottelusta vai talouden todellisesta rakennemuutoksesta? Odottaako meitä kaikkia tuomionpäivä?


Viime viikolla lukumagiasta viehättyneet osakesijoittajat olivat Amerikassa onnesta kankeina, kun teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi ylitti 5000 pisteen rajan. Edellinen 4000 pisteen maaginen raja meni rikki vasta pari kuukautta sitten.

Viime viikolla Nasdaq oli noussut vuoden alusta lukien 24 prosenttia. Samaan aikaan perinteisten teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli laskenut 13 prosenttia.

Markkinoiden ylikuumentunut ja hermostunut tilanne näkyi kuitenkin selvästi tämän viikon alussa, kun Nasdaq-indeksi putosi pelkästään tiistain aikana yli 200 pistettä.

Syöksyn syyksi sanottiin Bill Clintonin ja Tony Blairin lausuntoja, joiden mukaan geeniteknologian tutkimustulokset pitää saada tiedeyhteisön vapaaseen käyttöön. Nämä viattomat poliittiset kommentit romauttivat bioteknologiayritysten osakkeiden arvoa 13 prosenttia.

Keskiviikkona osakkeet kääntyivät taas nousuun, kun sijoittajille vakuuteltiin, että lausunnot eivät suinkaan olleet vaarallisia vaan nykykäytännön mukaisia. Tälläiset mitättömistä syistä johtuvat suuret heilahtelut markkinoilla kertovat, että sijoittajille ei välttämättä ole suurtakaan uskoa sijoitustensa arvon pysyvyyteen.


Siitä puhe, mistä puute

Sijoitushuumaa pönkittävät kaikenlaiset asiantuntijat ja neuvonantajat. Esimerkiksi radioyhtiö BBC:n haastattelussa viime viikolla yksi asiantuntija yhtiöstä nimeltä Prudential Securities ja toinen asiantuntija Lehman Brothersilta kehuivat kilvan teknologiaosakkeiden suurta tulevaisuutta.

Prudential Securitiesin mies sanoi, että Nasdaq-yritykset ovat uusia, innostavia ja dynaamisia ja sen täytyy näkyä kokeneen ja älykkään sijoittajan osakesalkussa. Hän arveli Nasdaq-indeksin kipuavan 6000 pisteeseen vuoden tai puolentoista vuoden aikana.

Lehman Brothersin sijoitusneuvoja puolestaan vakuutti, että siirtymä uuden talouden osakkeisiin tuntuu todella olevan pitkään jatkuva prosessi. Kehitys voi paikoitellen vaihdella ja joskus Nasdaq voi tuntua hiukan yliarvostetultakin, mutta siirtymä on yleinen tulevaisuuden suunta. Kyseessä on siis talouden todellinen ja jatkuva rakennemuutos.

Näillä jeejee-kavereilla on luonnollisesti oma lehmä ojassa. Jos he antaisivat tiedotusvälineille lausuntoja, jotka paljastaisivat miten pahasti tuli polttelee heidän takapuolensa alla, seuraukset voisivat olla hyvin kielteisiä heidän asiakkaidensa osakesalkkujen arvolle.


Suuret sijoittajat tulivat mukaan

Nykyinen huuma alkoi muutama vuosi sitten Amerikassa. Yksityisillä sijoittajilla oli pitkän nousukauden ansiosta paljon rahaa, ja uusi teknologia näytti lupaavalta sijoituskohteelta.

Tiedotusvälineissä Internetiä oli jo jonkin aikaa esitelty elämää suurempana asiana. Kukapa tietää, vaikka sijoituskohteeksi valitusta pikku Internet-yrityksestä tulisikin uusi Microsoft ja sen osakkeiden omistajasta monimiljonääri...

Teknologiaosakkeita oli (ja on edelleen) vähän tarjolla, ja kun yksityisten sijoittajien mielenkiinto kohdistui niihin, niiden kurssit lähtivät huikeaan nousuun.

Viime kesänä suuret institutionaaliset sijoittajat päättivät The Economistin tietojen mukaan lähteä huumaan mukaan. Syy oli yksinkertainen: internet-sektori oli kasvanut niin suureksi, että se oli pakko ottaa huomioon.

Teknologiaosakkeiden kehitys on sitä luokkaa, että institutionaalisen sijoittajan on niitä pakko hankkia, jos haluaa pysyä tuloskehityksessä kilpailijoiden tasolla ja säilyttää omat asiakkaansa.

Suurten sijoittajien mukaantulo markkinoille on saanut kurssit kiihtymään entisestään kuluneen talven aikana. Sanotaan, että institutionaalisten sijoittajien siirtyminen uusiin osakkeisiin on vasta alullaan. Tämä ehkä osaltaan selittää monien asiantuntijoiden uskon siihen, että nouseva kurssikehitys tulee vielä jatkumaan hyvän aikaa.


Kaikki mittarit turhia, kun pelikoneessa kilisee

Onhan toki selvää, että tietotekniikka ja internet muuttavat talouselämää ja muutokset ovat pysyviä, mutta teknologiayritysten osakkeiden hurjaakin hurjempi hintakehitys perustuu kyllä enemmän puhtaaseen keinotteluun. Tässä yhteydessä on naurettavaa edes puhua perinteisistä sijoitusanalyyseista, osakkeiden p/e-arvoista ja vastaavista mittareista.

Sanotaan, että osakekurssit heijastavat sijoittajien odotuksia yritysten tulevasta kehityksestä. Teknologiayrityksistä harva ylipäätänsä tuottaa minkäänlaista voittoa, eikä mikään järjellinen tulevaisuuden tuloskehitys voi vastata niihin odotuksiin, joita nykyiset kurssikehitykset heijastavat.

Tästä voidaankin päätellä, että nykyiset kurssit eivät heijasta yrityksiin kohdistuvia odotuksia vaan kurssikehitykseen itseensä kohdistuvia, spekulatiivisia odotuksia.

Tähän huumaan on vaikea keksiä vastalääkettä. Keskuspankin koronostoilla ei välttämättä ole suoraan merkitystä sijoittajille. Päinvastoin, jotkut ovat jopa suositelleet teknologiaosakkeiden ostamista, sillä kurssivoitot kuittavat monenkertaisesti koronnousun kustannukset.

Epäsuorasti koronnostoilla tietenkin on merkitystä, jos ne aiheuttavat koko talouden hidastumisen ja sitä kautta laukaisevat myyntipaniikin osakemarkkinoilla.


"Money makes the world go around"

Keinottelubisnes on henkimaailman hommaa. Kuka muistaa vielä, kuinka löysän lainarahan turvottamat japanilaiset yritykset innostuivat keinottelemaan länsimaisella taiteella 80-luvun lopussa.

Van Goghin kukkamaaluksista maksettiin huutokaupoissa mielikuvituksellisia hintoja. Meilläkin pikku keinottelijat ostivat nykytaidetta summanmutikassa, ja taide-elämämme kukoisti ennennäkemättömällä tavalla.

Entäpä asuntokauppa? Moni veijari kääri miljoonia Helsingin asuntomarkkinoilla kymmenen vuotta sitten, ja nyt näyttää sama ralli olevan taas menossa. Kun jostakin hyödykkeestä on jossakin pulaa tai sen määrä on rajallinen, niin paikalle saapuu helppoa rahaa haalimaan laumoittain nokkelia vekkuleita.

Taitavat keinottelijat huomaavat myös taloudellisten ja poliittisten päätöksentekijöiden typeryydet ja käyttävät niitä surutta hyväkseen.

Näin kävi vuosikymmenen alussa Suomelle ja monille muille Euroopan maille, kun valuuttakeinottelijat huomasivat, että vahvan valuutan politiikka ja kuplatalous mahdollistavat suurten kurssivoittojen tekemisen. Aivan samoin kävi Aasiassa pari vuotta sitten.


Sijoittajat eivät ole aivan älyttömiä

Sijoittajien toiminta ei ole uusien teknologiaosakkeiden kohdalla ollut täysin mielivaltaista. Kuluttajille suunnattua sähköistä kaupankäyntiä harjoittavat yritykset ovat aiheuttaneet vähemmän kiihtymystä kuin yritysten väliseen kaupankäyntiin erikoistuneet yritykset. Jonkin Amazon.comin kurssi on jopa laskenut.

Tämä heijastaa selvästi todellista tilannetta Internetissä. Sähköinen kaupankäynti on vasta alkutekijöissään, ja rämpii tieto- ja jakeluteknisten ongelmien ryteikössä. Yritysten välinen sähköinen liiketoiminta on sen sijaan menestynyt verkossa hienosti ja toiminta laajenee erittäin nopeasti.

Ylipäätänsä uuden teknologian alalla sijoittajat ovat valikoivia. Huikea kurssikehitys ei koske kaikkia alan yrityksiä, vaan keskittyy muutamiin huippusuosittuihin osakkeisiin. Näiden kehitys on niin voimakasta, että se vetää indeksit korkealle.


Sijoitushuuman seurauksia

Koska osakemarkkinoiden painoarvo taloudessa on nykyään kasvanut varsin suureksi, saattavat mahdollisen romahduksenkin vaikutukset olla suuret. Huolestuttavaa on erityisesti Yhdysvalloissa kotitalouksien jatkuva velkaantuminen, mikä lisää varallisuuden muutoksiin kohdistuvaa herkkyyttä. Suuren talouslaman ainekset ovat olemassa.

Pörssihuumasta on kuitenkin hyviäkin seurauksia. Nyt uuden teknologian yritykset saavat runsaasti rahaa käyttöönsä. Osa siitä aivan varmasti törsätään turhuuteen, mutta osa varmaankin menee kehityshankkeisiiin, joista on tulevaisuudessa suurta iloa.

Sijoittajien siirtyminen uusiin osakkeisiin antaa myös vanhoille yrityksille vahvan signaalin aikojen muutoksesta. Uuten teknologiaan ja Internetiin on jokaisen suuren yrityksen panostettava, muuten sille tulee käymään jatkossa huonosti.

HEIKKI JANTUNEN
17.3.2000


Talous -sivulle