Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Komission uudistaminen vasta alussa, katsoo komission kaataja



Edellisen EU-komission kaataja, komissiovirkamies Paul van Buitenen katsoo, etteivät komission uudistuspyrkimykset ole vielä päässeet kunnolla vauhtiin. Hänen mukaansa uusi puheenjohtaja Romano Prodi kyllä tarkoittaa hyvää, mutta uudistukset eivät mene tarpeeksi syvälle.


- Prodin pitäisi mennä pitemmälle, ja tehdä muutama esimerkkitapaus, van Buitenen sanoi.

Esimerkeillä hän tarkoitti rötöksiin sekaantuneiden korkeiden virkamiesten erottamista. Van Buitenen vieraili perjantaina Helsingissä esittelemässä kirjaansa Euroopan salaiset kansiot, joka ilmestyi suomeksi. Teos on julkaistu myös seitsemällä muulla kielellä.

Kirjassaan van Buitenen suhtautuu kriittisesti siihen, että neljä vanhan komission jäsentä saivat jatkaa Romano Prodin komissiossa. Heidän joukossaan on myös Erkki Liikanen.

Van Buitenenin mielestä Liikasen panos hallintokomissaarina komission työtapojen uudistamiseksi jäi aika vaatimattomaksi.

Uudistustyötä jatkaa nyt komission varapuheenjohtajaksi noussut Neil Kinnock. - Liikasen pyrkimyksiä on yliarvostettu. Ehkä Kinnockilla on paremmat lähtökohdat.

Van Buitenen paheksuu myös sitä, että Liikasen puoliso työskenteli EU:n komission rahoittamien hankkeiden parissa.


Parlamentti avuksi

Van Buitenen kuvailee kirjassaan, miten hän törmäsi toistuvasti väärinkäytöksiin ja korruptioon, keräsi tietoja ja yritti saada niitä tutkituksi.

Menestys oli huonoa, väärinkäytöksiä painettiin villaisella eivätkä viralliset tutkimukset edistyneet ennen kuin van Buitenen vei keräämänsä tiedot EU-parlamentin vihreälle ryhmälle vuoden 1998 lopussa.

Silloin skandaali levähti auki, ja alkoi purkautua vyyhti, joka muutamaa kuukautta myöhemmin johti Jacques Santerin komission eroon.

Väärinkäytöksiä komissiossa selvitteli viisihenkinen viisaiden ryhmä, joka löysi vakavia rötöksiä erityisesti ranskalaisen tiedekomissaari Edith Cressonin ja tämän lähipiirin toiminnasta.

Vastarinta oli kuitenkin kovaa, ja van Buitenen kuvaa hämäräperäisiä tapahtumia, jotka saivat hänet pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta. Hän muun muassa epäili jonkun kuuntelevan puhelintaan.


Tukea Södermanille

Van Buitenenin mielestä EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman on oikealla asialla arvostellessaan komission ehdotusta unionin avoimuusasetukseksi.

- En tunne häntä henkilökohtaisesti, mutta oikeusasiamiehen tulee työskennellä avoimuuden puolesta ja hänellä tulee olla siihen valtuudet, sanoi van Buitenen.

- Minun vaikutelmani on, että Söderman on hyvin ammattitaitoinen mies, ja luotan hänen arvostelukykyynsä.

Söderman on kiistellyt komission puheenjohtajan Romano Prodin kanssa avoimuudesta. Prodi kimpaantui Södermanin kritiikistä Wall Street Journalissa.


Pois julkisuudesta

Perjantain esiintyminen jää yhdeksi van Buitenenin viimeisistä.

- Olen päättänyt vetäytyä julkisuudesta alkaen 1. huhtikuuta. Haluan viettää aikaa perheeni kanssa. Hän kertoi aikovansa huhtikuun alusta siirtyä rivivirkamieheksi ja lopettavansa puheiden pidon ja haastatteluiden antamisen.

Uudesta työstään hän suostui paljastamaan vain sen, että se merkitsee siirtymistä Luxemburgiin. Komission tiedotusyksikön mukaan van Buitenen siirtyy kuluttajapolitiikkaa käsittelevälle osastolle.

Van Buitenen sai kirjansa julkaisemisesta huomautuksen komissiolta viime syksynä, mutta uskoi, että hän voi nyt aloittaa rauhassa uudessa työssään. Uusia paljastuksia hän ei lupaa, vaan odottaa nyt edistystä virallisella puolella.

Kirjan alkuperäinen hollanninkielinen nimi on Taistelu Euroopasta, mutta van Buitenen sanoi hyväksyvänsä suomalaisen kustantamon nimivalinnan.

Kirjan on julkaissut kristillinen kustantamo. Van Buitenen on vakaumuksellinen kristitty ja kertoo kirjassaan myös uskostaan.

Ks. artikkelisarja Verkkouutisten arkistosta komission eroamisesta.

STT-IA
17.3.2000


Politiikka -sivulle