Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lobbaus EU:n elintarvikeviraston saamiseksi vauhdittuu



EU-ministerivaliokunta on asettanut Euroopan elintarvikevirastoa (European Food Authority) Suomeen ajavan hankkeen projektijohtajaksi ylijohtaja Veli-Pekka Talvelan maa- ja metsätalousministeriöstä. Talvelan tehtävänä on vastata hankkeen käytännön toteutuksesta.


Projektijohtajuuden ohella Talvela hoitaa tehtävänsä maa- ja metsätalousministeriön kansainvälisen ryhmän päällikkönä.

Hanke elintarvikeviraston saamiseksi Suomeen virallistui tammikuun maatalousneuvoston kokouksessa maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän ilmaistua Suomen kiinnostuksen toimia viraston sijaintipaikkana.

EU-ministerivaliokunta päätti helmikuun lopussa esittää Helsinkiä sijaintipaikaksi, ja hankkeessa ovat aktiivisesti mukana hallituksen lisäksi myös Helsingin Yliopisto sekä Helsingin kaupunki.

Suomen hyvä tilanne niin elintarviketurvallisuudessa kuin alkutuotannossa antavat pontta hankkeelle. Elintarvikkeiden valvonta Suomessa kohdistuu sekä elintarvikkeiden turvallisuuden että niiden ihmisravinnoksi soveltuvuuden varmistamiseen.

Valvonta ulottuu pellolta pöytään. Eläintautien vastustaminen perustuu Suomessa tautien ilmoitusvelvollisuuteen, sairaiden eläinten tutkimuksiin näiden tautien varalta ja erillisiin seurantatutkimuksiin.


Suomi tautivapaa

Suomessa on Kansainvälisen eläintautijärjestön (OIE) A-listan taudeista esiintynyt suu- ja sorkkatautia viimeksi vuonna 1959, karjaruttoa vuonna 1877, naudan keuhkoruttoa vuonna 1920, sikaruttoa vuonna 1917 ja Newcastlen tautia 1996, jota sitäkin todettiin ainoastaan vankeudessa pidetyissä luonnonvaraisissa linnuissa.

Hyvästä eläintautitilanteesta johtuen Suomi on saanut EU:lta useiden eläintautien osalta lisävakuuksia tai virallisesti tautivapaan statuksen.

Suunnitelma Euroopan elintarvikevirastosta on käynnistynyt komission aloitteesta ja sisältyy komission 12.1.2000 hyväksymään Valkoiseen kirjaan elintarviketurvallisuudesta.

Viraston tehtäviksi on määritelty riskinarviointi ja riskiviestintä elintarviketurvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Virasto muodostettaisiin viidestä olemassa olevasta tiedekomiteasta ja riskinarviointiyksiköstä ja se tuottaisi riippumattomia tieteellisiä kannanottoja ja kokoaisi aineistoa elintarviketurvallisuusasioista.

Viraston perusperiaatteiksi komissio on asettanut asiantuntemuksen, avoimuuden sekä riippumattomuuden elinkeinoelämän etujärjestöistä ja poliittisista eturyhmistä. Toiminnan virastossa tulisi alkaa vuoden 2002 alusta. Kooltaan se olisi 200-250 hengen yksikkö.

VT
17.3.2000


Politiikka -sivulle