Lobbaus EU:n elintarvikeviraston saamiseksi vauhdittuu
EU-ministerivaliokunta on asettanut Euroopan elintarvikevirastoa (European Food Authority) Suomeen ajavan hankkeen projektijohtajaksi ylijohtaja Veli-Pekka Talvelan maa- ja metsätalousministeriöstä. Talvelan tehtävänä on vastata hankkeen käytännön toteutuksesta.
Projektijohtajuuden ohella Talvela
hoitaa tehtävänsä maa- ja metsätalousministeriön
kansainvälisen
ryhmän päällikkönä.
Hanke elintarvikeviraston saamiseksi Suomeen virallistui
tammikuun maatalousneuvoston kokouksessa maa- ja
metsätalousministeri Kalevi Hemilän ilmaistua Suomen
kiinnostuksen toimia viraston sijaintipaikkana.
EU-ministerivaliokunta päätti helmikuun lopussa esittää
Helsinkiä sijaintipaikaksi, ja hankkeessa ovat aktiivisesti
mukana hallituksen lisäksi myös Helsingin Yliopisto sekä
Helsingin kaupunki.
Suomen hyvä tilanne niin elintarviketurvallisuudessa kuin
alkutuotannossa antavat pontta hankkeelle. Elintarvikkeiden
valvonta Suomessa kohdistuu sekä elintarvikkeiden
turvallisuuden
että niiden ihmisravinnoksi soveltuvuuden varmistamiseen.
Valvonta ulottuu pellolta pöytään. Eläintautien
vastustaminen
perustuu Suomessa tautien ilmoitusvelvollisuuteen,
sairaiden
eläinten tutkimuksiin näiden tautien varalta ja erillisiin
seurantatutkimuksiin.
Suomi tautivapaa
Suomessa on Kansainvälisen
eläintautijärjestön (OIE) A-listan taudeista esiintynyt
suu- ja
sorkkatautia viimeksi vuonna 1959, karjaruttoa vuonna 1877,
naudan
keuhkoruttoa vuonna 1920, sikaruttoa vuonna 1917 ja
Newcastlen
tautia 1996, jota sitäkin todettiin ainoastaan vankeudessa
pidetyissä luonnonvaraisissa linnuissa.
Hyvästä
eläintautitilanteesta johtuen Suomi on saanut EU:lta
useiden
eläintautien osalta lisävakuuksia tai virallisesti
tautivapaan
statuksen.
Suunnitelma Euroopan elintarvikevirastosta on käynnistynyt
komission aloitteesta ja sisältyy komission 12.1.2000
hyväksymään Valkoiseen kirjaan elintarviketurvallisuudesta.
Viraston tehtäviksi on määritelty riskinarviointi ja
riskiviestintä elintarviketurvallisuuteen liittyvissä
kysymyksissä. Virasto muodostettaisiin viidestä olemassa
olevasta tiedekomiteasta ja riskinarviointiyksiköstä ja se
tuottaisi riippumattomia tieteellisiä kannanottoja ja
kokoaisi
aineistoa elintarviketurvallisuusasioista.
Viraston
perusperiaatteiksi komissio on asettanut asiantuntemuksen,
avoimuuden sekä riippumattomuuden elinkeinoelämän
etujärjestöistä ja poliittisista eturyhmistä. Toiminnan
virastossa tulisi alkaa vuoden 2002 alusta. Kooltaan se
olisi
200-250 hengen yksikkö.
VT
17.3.2000
Politiikka -sivulle
|