Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajautuuko Kiina sotaan?



Kiinan pääministeri Zhu Rongji kehotti keskiviikkona taiwanilaisia harkitsemaan tarkkaan, ketä äänestää lauantain presidentinvaaleissa. Zhun mukaan Kiina ei aio luopua ehdottoman kielteisestä kannastaan Taiwanin itsenäistymisen suhteen.


Kiina on sanonut aiemmin useaan otteeseen, että Taiwanin itsenäistymispyrkimykset uhkaavat johtaa sotaan Kiinan ja Taiwanin välillä.

Edellisten presidentinvaalien alla Kiina niin ikään painosti taiwanilaisia äänestäjiä, mutta USA vastasi tähän painostukseen lähettämällä alueelle mm. lentotukialuksia. Nyt niin ei ole käynyt, minkä Kiina saattaa helposti tulkita USA:n Kiinan politiikan heikkouden merkiksi.


Jääkö kiina oman retoriikkansa vangiksi?

Kiina saattaa jäädä oman sotaisan retoriikkansa vangiksi ja ajautua sotaan Taiwania vastaan, arvioi arvostettu kansainvälinen strategian tutkimuksen laitos IISS torstaina. Suora yhteenotto uhkaa, ellei Yhdysvallat osoita tarpeeksi selkeästi sitoutuneensa Taiwanin puolustamiseen.

Jos Yhdysvallat ei osoita tarpeeksi vahvaa johtajuutta, Kiina saattaa esittää Taiwanille sotilaallisen uhkavaatimuksen josta sen on myöhemmin mahdotonta perääntyä.
- (Sodan) seuraukset saattaisivat olla tuhoisia koko alueen kannalta, arvioi IISS.

Kiinalaisessa politiikassa omien kasvojen säilyttäminen on olennaista, mikä seikka usein unohtuu länsimaisilta arvioitsijoilta. Niinpä Kiina saattaa uhittelussaan jäädä myös oman retoriikkansa vangiksi.

IISS tosin huomauttaa kommentissaan, ettei Kiina ole tällä kertaa järjestänyt sotaharjoituksia Taiwanin lähivesillä kuten se teki presidentinvaalien yhteydessä neljä vuotta sitten.

Yhdysvaltain silloinen päätös lähettää alueelle kaksi lentotukialusta oli vakuuttanut Kiinan siitä, että sen täytyy varustautua paremmin Yhdysvaltain väliintuloon kriisin puhjetessa.

Instituutin mukaan Kiinan lisääntynyt uhittelu tämänkertaisten vaalien alla saattaa johtua tulkinnasta, jonka mukaan presidentti Bill Clinton on ollut heikko ja epävarma Kiinan politiikassaan.


Taiwan ei aio provosoitua

Taiwanin asevoimille on annettu ohjeet pysyä rauhallisina mutta valppaina lauantain presidentinvaalien alla. Puolustusministeri Tang Fei sanoi torstaina, etteivät asevoimat halua sotaa mutta eivät myöskään pelkää konfliktia.

Tang kuvasi Kiinan sotaisia uhkauksia vaalien alla mahtailuksi, jossa ei ole uutta sisältöä. Tang painotti, ettei Taiwan ole havainnut manner-Kiinan puolella minkäänlaista joukkojen keskittämistä.

Taiwanissa saarivaltion itsenäisyyttä kannattavan ehdokkaan Chen Shui-bianin kampanjan johto kokoontui hätäkokoukseen Zhun uhkailujen vuoksi. Tämäkin osoittaa, että Taiwanissa Kiinalaisten huonosti peitelty tai peittelemätön uhkailu on poliittinen realiteetti.

Osakekurssit Taipein pörssissä kuitenkin laskivat rajusti ja palautuivat ennalleen vasta hallituksen tukiostojen jälkeen.

Taiwanilaisen China Times -lehden torstaina julkistaman kyselyn mukaan enemmistö taiwanilaisista ei ole huolissaan Kiinan uhkailujen vuoksi.


Yhdysvallat ei esiinny päättäväisesti

Japanissa vieraileva Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen kehotti torstaina osapuolia sopimaan erimielisyytensä rauhanomaisesti. Samanlaista päättäväisyyttä kuin neljä vuotta sitten ei ole esiintynyt.

Hongkongin ja Macaon siirtyminen Kiinalle on hyvinkin saattanut rohkaista Kiinaa sen päättäväisyydellä Yhden Kiinan mutta kahden politiikan suhteen.


"Kyse voi olla tunneista"

Kiinan hallitus järjesti torstaina Taiwanin asioihin perehtyneiden tutkijoiden lehdistötilaisuuden, jossa arvioitiin mahdollisten voimatoimien voivan alkaa hyvinkin pian jos vaalitulos ei ole Kiinan mieleen.

Kiinan johto ilmoitti helmikuussa olevansa valmis voimatoimiin Taiwania vastaan, jos kapinallinen saarivaltio hidastelee loputtomasti yhdistymisneuvottelujen kanssa. Mahdollista aikataulua ei tuolloin kuitenkaan ilmoitettu.

- Jos he valitsevat Taiwanin itsenäisyyttä kannattavan ehdokkaan, aikataulussa voi hyvinkin olla kysymys vuosien sijaan muutamasta kymmenestä tunnista, beijingiläisen Lianhen yliopiston Taiwan-tutkimuksen johtaja Xu Bodong arvioi ja sanoi ratkaisun olevan taiwanilaisten äänestäjien käsissä.

Taiwanin asevoimat ovat nostaneet hälytysvalmiuttaan viikonlopun presidentinvaalien alla vastauksena Kiinan viimeisimpiin uhkauksiin. Asiasta kertoi puolustusministeri Tang Fei torstaina.

Tangin mukaan Taiwan ei tarkoituksella hae sotaa mutta ei myöskään pelkää konfliktia. Tang kuitenkin painotti, ettei Taiwan ole havainnut mannerkiinan puolella minkäänlaista joukkojen keskittämistä.

STT-TK
17.3.2000


Ulkomaat -sivulle