Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







TT:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Juusela:

Teollisuus valmistautuu Kioton sopimuksen toteuttamiseen



Ilmastomuutoksen riski on suuri ja sen mahdolliset seuraukset niin vakavat, että päästöjen vähentämistoimiin on ryhdyttävä aikailematta. Teollisuuden ja työnantajien (TT) hallituksen puheenjohtajan Jyrki Juuselan mukaan teollisuus on valmis kantamaan vastuunsa kasvihuonekaasujen vähentämisessä.


TT:n hallituksen puheenjohtajan, vuorineuvos Jyrki Juuselan mukaan päätettävien toimenpiteiden on noudatettava kestävän kehityksen periaatetta siten, että ympäristön ja talouden vaatimukset sekä ihmisten sosiaaliset tarpeet sovitetaan saumattomasti yhteen.

Kansallisen ilmasto-ohjelman valmistelussa on selvitettävä kaikki mahdolliset päästöjen vähentämiskeinot ja niiden kustannukset.

Juuselan mukaan on tiedettävä, miten toimenpiteiden taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset kohdistuvat elinkeinoelämään ja kansalaisiin.

- Sen jälkeen voidaan muodostaa kokonaiskuva siitä, miten tavoite eli päästöjen vähentäminen vuoden 1990 tasolle vuoteen 2010 mennessä on Suomessa kaikkein edullisimmin ja varmimmin saavutettavissa, Juusela sanoo.

Noin neljäsosa hiilidioksidipäästöistä syntyy teollisuuden energian käytöstä ja sen omasta sähkön ja lämmön tuotannosta.

- Ripeästi kasvavassa teollisuudessa päästöjen vähentäminen on vaikeaa, ja onkin sanottava selvästi, että teollisuuden hiilidioksidipäästöt kasvavat alkaneena vuosi-kymmenenä.

TT:n selvityksen mukaan teollisuuden hiilidioksidipäästöt kasvavat vain neljänneksen teollisuustuotannon kasvusta. Se merkitsee huomattavaa tehokkuuden parantumista.

- Kasvua voidaan vielä tästäkin jonkin verran leikata, mutta se maksaa paljon.


Ei veroja tai kiintiöitä vaan vapaaehtoisuutta

Juusela näkee, että kun kansallinen ilmasto-ohjelma alkaa lähikuukausina hahmottua selvinnee, minkälaiseen tulevaisuuteen on varauduttava.

Teollisuuden ja valtion väliset vapaaehtoiset päästöjen vähentämissopimukset ovat kustannustehokkaimpia ja kansantaloutta parhaiten tukevia keinoja vähentää päästöjä yrityksissä.

Esillä olleista ohjauskeinoista teollisuus vastustaa ehdottomasti energiaverojen lisäämistä. Ne rasittavat jo ennestään Suomen teollisuutta muita enemmän. Harkinnassa olevat päästökatot ja -kiintiöt ilmastomuutoksen torjuntakeinoina merkitsisivät käytännössä tuotannon säännöstelyä.

- Kenellä on viisautta ja valtaa jakaa eri yrityksille tuotanto-oikeuksia globaalien maailmanmarkkinoiden aikana ja kuka kantaa vastuun menetetyistä vientituloista ja työpaikoista? Juusela kysyy.

Uutta sähköntuotantokapasiteettia tarvitaan

Juuselan mukaan hiilidioksidipäästöjen tulevan kehityksen kannalta ratkaisevin kysymys on sähkön tuotantomuotojen valinta. Sähkön tuonnin lisääminen ei voi olla lähtökohta.

- Sähkö on ihmisten keskeinen perushyödyke ja elinkeinoelämän tuotantopanos. Sitä on oltava saatavilla kaikissa olosuhteissa, myös kriisien aikana, Juusela toteaa

Hiilidioksidi päästöjen kasvun tehokkaaksi rajoittamiseksi Juusela vaatii ydinvoiman lisärakentamisen sallimista. Hän toteaa, että niissä maissa, joissa ydinvoimavaihtoehto nähdään vanhanaikaisena, aikansa eläneenä, ei ole pystytty esittämään mitään ratkaisua ilmasto-ongelmaan.

Myös bioenergian ja muiden uusiutuvien energialähteiden käyttöä on hänen mukaansa edistettävä KTM:n syksyllä valmistuneen ohjelman mukaisesti. Juusela antaa tuen myös turpeen käytölle.

- Turvetta on yhtenä harvoista kotimaisista polttoaineista on voitava käyttää jatkossakin.

Pitkällä aikavälillä turvatun kestävän kehityksen mukaisen energiatulevaisuuden avaimet ovat hänen mukaansa tutkimuksessa ja energiateknolgian kehittämisessä.

VT
17.3.2000


Politiikka -sivulle