Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Al Gore ja George Bush Jr. tasavahvoina presidenttikisaan



Yhdysvaltain presidentinvaaleissa mitä todennäköisemmin vastakkain olevat Al Gore ja George W. Bush lähtevät lopulliseen vaalikamppailuun melko tasaväkisistä asemista.


Viimeisimmät mielipidemittaukset osoittavat, että demokraattiehdokas, varapresidentti Al Gore on kirinyt nyt tasoihin republikaanisen Texasin kuvernöörin George Bushin kanssa. Aiemmin Gore on ollut jopa toistakymmentä prosenttiyksikköä Bushin perässä.

Asiantuntijoiden mukaan Al Gorella on puolellaan vahva poliittinen kokemus ja hänet tunnetaan hyvin koko maassa. Kahdeksan vuotta Clintonin kakkosmiehenä on antanut Gorelle tiukan tuntuman politiikan kuvioihin.

Tosin Clintonin henkilökohtaiset töppäilyt saattavat heijastua edelleen kiusallisesti Goreen. Goren valinta tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että Clinton saisi tavallaan kolmannen kauden maan johdossa.

Kuvernööri Bush ei voi pröystäillä liialla kokemuksella ja se saattaa vaikeuttaa hänen vaalitaisteluaan. Tosin hän voi vedota äänestäjiin uudistajan roolilla. Bushin ongelmana on myös se, että hän ei ole kovinkaan hyvin tunnettu, jos ajatellaan koko maata.

Vasta esivaalikohu on tuonut Bushin laajemmin esille. Silti osa amerikkalaisista sekoittaa hänet yhä isä-Bushiin, entiseen Yhdysvaltain presidenttiin. Osa republikaaneista epäileekin, onko Bushilla todellisia voitonmahdollisuuksia.


Tilastot eivät tue Gorea

Tilastollisesti Al Gore ei ole kovinkaan vahvoilla, sillä vain kaksi kertaa historiassa varapresidentti on kohonnut Valkoisen talon isännäksi. Toisaalta perusamerikkalaisten tärkeyslistan kärjessä olevat asiat suosivat demokraattiehdokasta. Koulutus, sosiaaliturva, terveydenhuolto sekä aseiden yleisyys ovat kansalaisten huolilistalla. Kaikki nämä ovat demokraattien lempiteemoja.

Bush on keskittynyt vaalirahoitukseen, koulutukseen ja tietysti luonnekysymyksiin ja moraaliin. Bush on hieman hankaluuksissa, sillä hänen on pystyttävä palaamaan takaisin poliittiseen keskustaan, laajojen äänestäjäjoukkojen suosioon.

Bushin oli lähdettävä kosiskelemaan äärioikeistolaisia uskonnollisia piirejä karistaakseen John McCainin kannoiltaan, ja nyt hänen on palattava vaivihkaa takaisin lähtöasemiin, kaikkien äänestäjäryhmien ehdokkaaksi.

Al Goren valttina on myöskin se, että hän on erittäin kokenut ja hyvä väittelijä. Bush ei ole ainakaan toistaiseksi päässyt loistamaan vaalikeskustelujen aikana, ja Goren uskotaan silppuavan hänet suhteellisen helposti. Bushin ei uskotakaan ottavan vastaan tarjousta viikottaisista tv-väittelyistä ja mainosten hylkäämisestä.

Bush tietää, että mainonta tehoaa, sillä yksi McCainin supertiistain tappion syistä oli juuri Bushin leirin harjoittama kielteinen mainonta. McCainin aika tuhraantui mainosten väitteiden kiistämiseen, eikä aikaa jäänyt omien vaaliteemojen erittelyyn.


Ulkopuoliset arvoitus

Vaalien tulokseen vaikuttaa myös se, kenet ehdokkaat päättävät nostaa varapresidenttiehdokkaakseen. Vaalikampanjakumppani kannattaa valita alueelta, jonka äänet saattavat ratkaista taistelun. Myös naisten mukaanottaminen saattaisi tuoda ääniä yli puoluerajojen.

Bush onkin harkinnut kisasta vetäytyneen Elisabeth Dolen ottamista vaalikumppanikseen. Kolmannen eli uudistuspuolueen ehdokas saattaa myös ratkaista paljon. Sopiva ehdokas saattaa rokottaa republikaaneilta ratkaisevan määrän ääniä.

John McCainin mahdollinen lähtö riippumattomaksi ehdokkaaksi saattaisi kaapata äänestäjiä runsaasti molemmilta pääpuolueilta.

STT-MH
17.3.2000


Ulkomaat -sivulle