Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hiekoitushiekan merkitys oireille oleellinen

Kevään katu- ja siitepölyt kiusaavat taas allergisia



Allergikoille ja astmaatikoille kevät tietää hankaluuksia. Kadut ja tiet pölisevät, ilmassa leijuu siitepölyä, nenä vuotaa ja henkeä ahdistaa.


- Hiekoitushiekan lisäksi ilmassa on kaikkea muutakin, mitä on irronnut talven aikana asfalteista. Myös pakokaasuista tulee hiukkasia. Hiekan merkitys keväällä on kuitenkin oleellinen, sanoo ilmansuojelusuunnittelija Marjatta Malkki Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnasta YTV:stä.

Allergisten elämänlaatua huonontaa myös siitepöly, jota jo alkaa olla ilmassa. Ilmatieteen laitoksen siitepölytiedotteen mukaan lepän siitepölyä oli perjantaina ilmassa kohtalaisesti. Myös pähkinäpensas kukkii jo Etelä-Suomen aurinkoisilla paikoilla. Eikä tilanne kesää kohti mennessä ainakaan kohene.

- Pahimmat ajat ovat vielä tulossa. Monilla koivu on pahin allergisoija, sanoo Keuhkovammaliiton ilmansuojelusihteeri Tuija Stambej.

Hänen mukaansa pölyiltä kannattaa suojautua kotonakin asentamalla tuuletusikkunaan suodatinkangas. Kangasta saa metritavarana esimerkiksi rautakaupoista.


Helsingissä katujen puhdistus jo aloitettu

Vaikka katujen puhdistustyöt ainakin Helsingissä on jo aloitettu, työt kestävät useita viikkoja. Helsingissä kyse on vähintään neljän viikon rupeamasta, joten parhaassa tapauksessa kadut ovat kesäkunnossa vappuna.

- Jos on hankala kevät ja pitkiä yöpakkasia, takaraja on ehkä kahdeksan viikkoa, arvioi kunnossapitoinsinööri Timo Paavilainen Rakennusviraston katuosastolta.

Hän myöntää, että kiukkuisia puheluja on tänäkin keväänä saatu. Osa valituksista on koskenut harjauskoneiden pölyttämistä. Tässä on Paavilaisen mukaan haukuttu väärää puuta, sillä kaupunki ei saa harjata katuja kuivana. Veden lisäksi pölyn sitomiseen käytetään kalsiumkloridia.

Paitsi keväällä katupölyä on paljon myös syksyllä, kun jo joudutaan hiekoittamaan. Pakokaasujen osalta ilmanlaatu saattaa olla heikko myös talven kirpeinä pakkaspäivinä.


Oireita voi helpottaa käsikauppalääkkeillä

Ohimeneviin allergiaoireisiin saattavat auttaa jo apteekin käsikauppalääkkeet.
- Silmien kutinaan ja nenän vuotamiseen saa antihistamiinitabletteja. Myös nenäsuihkeita ja silmätippoja saa jossain määrin ilman reseptiä. Niitä kannattaa kokeilla ensiapuna. Mutta yskänlääkkeet ovat aika turhia. Niitä käytetään aivan liikaa ja rahat menevät hukkaan, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Auli Hakulinen Meilahden sairaalan keuhkopoliklinikalta.

Mikäli oireet eivät helpota, hakeutumien erikoislääkärille on paikallaan. Astmaan viittaavat esimerkiksi pitkittynyt yskä, hengityksen vinkuna ja hengenahdistus.

Atoopikolla astmariski on jo valmiiksi suurempi. Keväällä katupöly saattaa kuitenkin laukaista oireet myös ei-allergisilla. Myös rasitus tai flunssa edesauttavat oireiden puhkeamista.

Hakulinen kannustaa vastaanotolle tulemista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Muuten hoitotulokset saattavat jäädä huonoiksi ja keuhkoputkien limakalvoille on ehtinyt tulla pysyviä muutoksia.


Ilmanlaatu vaihtelee jonkin verran päivittäin

Ilmanlaatu muuttuu päivittäin muun muassa tuulen takia. Menneellä viikolla tilanne oli alkuviikosta huono pääkaupunkiseudulla ja välttävä Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Loppuviikosta ilmanlaatu koheni kaikkialla tyydyttäväksi.

YTV:n ylläpitämässä ilmanlaatumittarissa ovat mukana pakokaasuperäiset päästöt, kuten häkä ja typen oksidit sekä pienet ja suuret hiukkaset. Autoista ja tehtaista tulevat pienhiukkaset ovat merkittävä terveyshaitta, koska ne menevät syvälle hengitysteihin eivätkä lähde pois yskimällä kuten katupölyn hiukkaset.

Marjatta Malkin mukaan ei ole aivan mahdotonta, että kaikkein herkimmät yksilöt saisivat oireita tyydyttävästäkin ilmanlaadusta. Tämä on mahdollista siksikin, että ilmanlaadussa ei mitata siitepölypitoisuuksia.


Ilmanlaatua mitataan useilla paikkakunnilla

Ilmanlaatua mitataan Suomessa noin 40 paikkakunnalla. Suurimpien kaupunkien tiedot löytyvät Internet-osoitteesta http://www.ytv.fi/.

Sivut päivitetään tunnin välein. Tiedot kerrotaan myös Aamu-tv:n säätiedotuksen yhteydessä puoli yhdeksältä.

Siitepölytiedot voi tarkistaa esimerkiksi nettiosoitteesta http://www.ilmatieteenlaitos.fi/ tai katsomalla keskiviikkoisin TV2:n säätiedotuksen yhteydessä lähetettyjä siitepölytiedotteita.

STT-VT
7.4.2000


Ajassa -sivulle