Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Brittikonservatiivit kauppaavat tervettä järkeä



Englannin konservatiivipuolue oli koolla viime viikonloppuna Harrogatessa kauppaamassa uutta imagoaan ja terveen järjen kampanjaansa. Tähtäimessä ovat paikallisvaalit ja etenkin hieman yli vuoden kuluttua pidettävät parlamenttivaalit.


Konservatiivien "minipuoluekokouksen" (Conservative Spring Forum) tarkoitus oli kohottaa puolueen taistelutahtoa lähestyviin vaaleihin, sillä konservatiivit ovat olleet alamaissa sitten vuoden 1997 parlamenttivaalien rökäletappion. Tämä aiheutti melkoisen kohinan puolueessa, mutta nyt rivit alkavat olla taas järjestyksessä ja puolue johtajansa Willam Haguen ohjaksissa.

Vaalitappionsa syyksi konservatiivit arvioivat kansalaisten kyllästymisen samoihin naamoihin, jotka olivat hallinneet valtakuntaa jo 70-luvun lopulta lähtien. Myös monet (seksi)skandaalit ryvettivät konservatiivien mainetta entisestään.

Vuonna 1997 voittanut työväenpuolue onnistui tuolloin vakuuttamaan äänestäjät lupauksillaan uudesta labourista ja kolmannesta tiestä, mutta tuuli näyttäisi olevan hiljalleen kääntymässä toryjen suuntaan.

Konservatiivit markkinoivat uutta pehmeämpää imagoa, jolla koetetaan houkutella labourin kannattajiksi siirtyneitä keskiluokan äänestäjiä. Viimeisen puolen vuoden aikana tähän on liitetty "terveen järjen vallankumous" (The Common Sense Revolution) ja voimakas kampanja euroa ja EMU:un liittymistä vastaan puoluejohtaja Haguen johdolla.

Pelkkää sunnuntaikävelyä puoluekokous ei kuitenkaan noin 1000 viralliselle osanottajalle ollut, sillä imagokampanja kärsi jo edeltäneellä viikolla ikävän kolauksen.

William Hague ajoi kuin käärmettä pyssyyn puolueen entisen rahastonhoitajan, miljardööri Michael Ashcroftin korottamista pääriksi ja parlamentin ylähuoneen jäseneksi.

Ashcroft on rahoittanut konservatiiveja miljoonilla punnilla, ja elää itse veropakolaisena ulkomailla. Kun nimitys julkistettiin, oli meteli sen mukainen ja arvostelu kaatuu yksinomaan Haguen syliin.


Belizen paroni

Sunnuntaiaamuna Hague selvitti konservatiivien politiikkaa ITV:n tv-haastattelussa. Konservatiivien kielenkäyttö valehtelevista labour-rikollisista on kummastuttanut myös vähemmän herkkähipiäistä brittiyleisöä. Hague ilmoitti, ettei hän aio käyttää sentään näin värikästä kieltä.

Hague toisti konservatiivien teemoja verolupausten pettämisestä, tehottomasta ja tuhlailevasta julkisesta sektorista ja etenkin koulutuksen ja terveydenhuollon kasvavista ongelmista. Blairin hallitus lupasi lyhentää leikkausjonoja, mutta nykyisin potilas joutuu jonottamaan jonotuslistalle, Hague muistutti.

Haastattelun ykkösaihe oli kuitenkin tapaus Ashcroft, joka hallitsi muutenkin kokousuutisointia. Tiedotusvälineet kertovat, että Hague oli soittanut Blairille kesken Lissabonin EU-huippukokouksen saadakseen hankkeensa läpi.

Hyvänä tv-esiintyjänä Hague hoiti tilanteen kohtuullisesti, mutta ei suostunut antamaan selkeää vastausta kysymykseen. Hän kuitenkin myönsi soittaneensa Blairille Lissaboniin painottaen, että hän käy säännöllisesti puhelinneuvotteluja pääministerin kanssa sisä- ja ulkopoliittisista kysymyksistä.

Hague ei kuitenkaan pääse tapaus Ashcroftia pakoon, sillä Aschcoft itse ei ole ollut tässä kovin avulias. Sunnuntaiaamun uutinen oli se, että hän vaati päästä elinikäiseksi pääriksi ja Belizen paroniksi (Lord Ashcroft of Belize). Aschcoft hoitaa osa-aikatyönään piskuisen Väli-Amerikassa sijaitsevan Belizen YK-lähettilään virkaa.

William Hague tyytyi nauramaan ajatukselle ja sanoi sen olevan vitsi. Vitsi tai ei, lähiaikoina nähdään, mitä paroniseikkailu konservatiiveille maksaa.


"Jättimäinen teemapuisto"

Lauantaina äänessä olivat konservatiivien varjohallituksen "ministerit". Kantava teema jokaisessa puheessa - niin virallisissa kuin kokousedustajienkin - oli Blairin työväenpuolueen epäonnistumiset kaikilla mahdollisilla politiikan sektoreilla.

Koko brittiläisen poliittisen retoriikan arsenaali käytettiin hyväksi, eikä peioratiivisia adjektiiveja säästelty. Vastustajan välillä jopa matalaotsainen repiminen kuulosti ulkomaalaisesta tarkkailijasta oudolta. Myöskin konservatiivien iskulauseissaan markkinoima pehmeämpi imago alkoi jähmettyä kokoussalissa.

Varjohallituksen sisäministeri Ann Widdecomben mukaan konservatiivit ovat valtaan päästyään säätämässä lain, jonka nojalla alaikäisille huumeita myyvälle rapsahtaisi elinkautinen. Vankiloiden olisi Widdecomben mukaan rahoitettava toimintansa vankien tuottavalla työllä.

Poliisien määrän merkittävää lisäämistä ei myöskään unohdettu ja esillä oli myös rikosten uhrien aseman parantaminen.

Konservatiivit ottivat myös varsin tiukan linjan pakolaispolitiikkaan ja arvostelivat muiden Euroopan maiden pakolaispolitiikkaa. Konservatiivien käsityksen mukaan mm. Ranska ja Belgia päästävät turvapaikanhakijoita Englantiin, jotta nämä eivät jäisi heidän vaivoikseen.

Widdecomben mukaan konservatiivihallitus aikookin säätää valtaan päästyään pikakäännytyslain, jonka nojalla todelliset pakolaiset seulotaan tehokkaasti turvapaikanhakijoiden joukosta. Englantiin tuli viime vuonna yli 90 000 turvapaikanhakijaa, joista noin 3000 saa pakolaisstatuksen.

Maatalous on ollut Englannissa, kuten muissakin EU-maissa, suuren rakennemuutoksen kourissa. Viime vuonna yli 20 000 tilaa lopetti ja maanviljelijöiden itsemurhaluvut kasvaneet 18 prosenttia. Labour-hallituksen myöntämät tukirahat maataloudelle ovat kuitenkin varjomaatalousministeri Tim Yeon mukaan liian vähän liian myöhään.

Yeo maalasikin maatalousväelle synkän tulevaisuudenkuvan: Blairin hallituksen jäljiltä maaseudusta ja maatalouselinkeinosta jää jäljelle vain jättimäinen teemapuisto.

Entinen valtiovarainministeri Michael Portillo (kuvassa) kävi repimässä kappaleiksi labour-hallituksen kuluvan vuoden budjetin.

Hän muistutti, että Blair lupasi alentaa veroja, mutta on käynyt päinvastoin samalla kun useita verovähennyksiä on poistettu. Blairin hallitus on palannut perinteiseen labour-politiikkaan: enemmän veroja - enemmän julkisia menoja.

Portillo ihmetteli mm. sitä, minne opetuksen hallinnonalan budjetin rahat menevät.
- Labour lupasi 300 miljoonaa puntaa suoraan kouluille. Se on yksi prosentti koko opetusbudjetista. Minne loput 99 prosenttia menevät, kyseli Portillo ja sai raikuvat aplodit.

Myös Portillo kiiruhti vastustamaan Englannin liittymistä EMU:un.
- Jos haluatte säilyttää punnan, äänestäkää konservatiiveja, hän sanoi.


Hague: Labour on hylännyt keskiluokan

Brittikonservatiivien puheenjohtaja Hague syytti sunnuntaisessa kampanja-avauspuheessaan pääministeri Blairia ja työväenpuolueen hallitusta keskiluokan hylkäämisestä ja pettämisestä sekä paalutti puolueensa vaaliteemat. Ne koskevat etenkin verotusta, koulutusta ja terveydenhuoltoa, joissa labour lupasi hyvin paljon, mutta toteutti hyvin vähän.

Konservatiivit uskovat poliittisen sanoman toistamiseen, sillä tämä petoksen ja valheen teemoittelu eri variaatioissaan toistetaan jokaisessa lausunnossa jokaisessa suussa.

Hague julisti, että labourin kuherruskuukausi keskiluokan kanssa on ohitse. Hänen mukaansa labour on hylännyt enemmistön arvot ja odotukset.
- Miljardien puntien "varkaus"verot, varsinkin eläkkeissä ja talletuksissa, antavat konservatiiveille suuren poliittisen mahdollisuuden, Hague sanoi.

- Jälleen kerran konservatiivit on ainoa puolue, joka puhuu suuren enemmistön puolesta. Me rankaisemme labouria keskiluokan hylkäämisestä, Hague julisti.

Blairin vaalivoitto perustui juuri keskiluokasta tulleisiin, labourille uusiin äänestäjiin. Haguen arvion mukaan tuo joukko ei luottanut konservatiivien kykyyn parantaa sosiaali- ja terveyspalveluja sekä koulutusta.
- He uskoivat Blairin lupauksiin, Hague sanoi.

Nuo lupaukset on nyt osoitettu petetyiksi ja konservatiivit aikovat voittaa karanneet keskiluokan äänestäjät takaisin puolelleen. Hän myös kiisti tiukasti tiedot, että valtaan päästyään konservatiivit yksityistäisivät terveydenhuollon kokonaan.

Tämä on huolestuttanut monia äänestäjiä, sillä aiemmat yksityistämiset eivät ole taanneet parempaa palvelua - pikemminkin päinvastoin.

Hague muistutti väkeään myös Blairin verolupauksista.
- Jokaista yhden punnan veronalennusta on seurannut yhdeksän punnan kätketyt verojen korotukset toisaalla, hän laskeskeli.

- Blair myös lupasi enemmän varoja koulutukseen. Totuus on, että koulutus saa varoja vähemmän, Hague sanoi.

Haguen mukaan Lontoon pormestarikamppailu viimeistään paljasti, että "labour mädäntyneessä ytimessään on säilynyt vasemmistolaisena äärimmäisyyspuolueena".

Hague jatkoi myös euron ja EMU:n vastaista kampanjaansa, korosti byrokratian ja ministereiden määrän vähentämistä ja vaati kovempia tuomioita huumekauppiaille.

ILKKA AHTOKIVI
Harrogate
7.4.2000


Ulkomaat -sivulle