Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Eduskunnan poissaolosäännöt vaativat lisäselvittelyä



Eduskunnan pyrkimys luoda säännöt pitkille poissaoloille jää perjantain puhemiesneuvoston käsittelyn varaan.


Pääsihteeri Seppo Tiitisen luonnosta poissaolosäännöiksi pidettiin torstain ryhmäkokouksissa ylimalkaisena tai liian löysänä. Keskusta toki oli ehdotukseen tyytyväinen.

Sosiaalidemokraatit ja kokoomus eivät ottaneet tiukkaa kantaa itse luonnokseen. Vasemmistoliitossa taas epäiltiin, että luonnos oli mittatilaustyö keskustan puheenjohtaja Esko Ahon Harvard-opintoja varten. Myös vihreät olivat kriittisiä.

RKP katsoi, että lupia on myönnettävä vain poikkeustapauksissa. Kristilliset ovat valmiit myöntämään lukuvuoden verran vapaata opiskelua varten, erityisen painavista syistä. Ajatus varamiesjärjestelmästä ei herättänyt suurta innostusta - vasemmistoliitto, RKP ja kristilliset torjuivat sen suoraan.

Tiitisen luonnoksen mukaan yli kahden viikon poissaololupa voitaisiin myöntää kansainvälisen, julkisen tai muun merkittävän tehtävän hoitamiseen. Yksityisluontoisiin tehtäviin vapaata ei annettaisi. Palkan ja kulukorvausten maksaminen voitaisiin vapaan ajaksi katkaista - tämä vaatii tosin lain muutoksen.

Varamiesjärjestelmän luominen edellyttäisi perustuslain muuttamista.


Työryhmä selvittämään

Keskustan ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen kertoi ryhmän suhtautuneen Tiitisen ehdotukseen varsin myönteisesti. Hänen mukaansa tässä vaiheessa asia voidaan siirtää työryhmän selvitettäväksi, jos asian vieminen eteenpäin sitä edellyttää.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi vuorostaan, että ryhmän keskustelussa pidettiin mallia liian ylimalkaisena. Säännöt on syytä luoda, Zyskowicz totesi, mutta malli ei ole tarpeeksi selkeä.

SDP:n ryhmän varapuheenjohtaja Virpa Puisto sanoi ryhmän vaatineen sääntöjä, jotka ovat yhteen sopivat perustuslain ja eduskunnan lainsäädäntötehtävän kanssa. Sääntöjen on myös oltava kaikille yhtäläiset, Puisto korosti. Puiston mukaan puhemiesneuvosto voi perustaa työryhmän selvittämään asiaa. Sen takia ryhmien ei ole syytä puuttua sääntöjen yksityiskohtiin.

Vasemmistoliiton ryhmän varapuheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen kertoi, että ryhmä suhtautui ehdotuksiin erittäin kriittisesti. Muotoilu, että vapautuksen voisi saada "muun merkittävän tehtävän" hoitamiseksi nähtiin liian löysänä.
- Esitys on niin tulkinnanvarainen, että se antaa mahdollisuuden tulkita miten tahansa. Me emme halua tällaista valtakirjaa, Stenius-Kaukonen sanoi.

Vasemmistoliiton ryhmässä epäiltiin, että malli on räätälöity keskustan puheenjohtaja Esko Aholle, joka ilmoitti tiistaina jatkavansa Harvard-opintojensa valmistelemista.

- Emme ole valmiit sellaisiin pelisääntöihin, jotka mahdollistavat Aholle poissaololuvan. Meidän ryhmässämme on hyvin tiukat kannat. Tätä pidetään sellaisena ennakkotapauksena, ettei näillä ehdoilla haluta antaa vapautusta. Se vaikuttaa kyllä koko eduskunnan asemaan, Stenius-Kaukonen sanoi.

RKP:n ryhmän varapuheenjohtaja Håkan Nordman kertoi ryhmän todenneen, että poissaololupien myöntämisessä on pidettävä kynnys korkealla.

STT-MH
7.4.2000


Politiikka -sivulle