Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Suomi voi olla eurooppalainen kulttuurikeskus"

Helsingin foorumi tukee kriittistä keskustelua Euroopasta



Me haluamme tuoda Euroopan Suomeen, julistavat kirjailija ja dosentti Jari Ehrnrooth, dosentti Niilo Kauppi ja akateeminen sihteeri Hilkka Hytönen.


Kyse on ensi syyskuussa Helsingissä pidettävästä kriittisen Eurooppa-ajattelun foorumista, ns. Helsingin foorumista, johon kokoontuu ajattelijoita eri puolilta Eurooppaa.

Foorumin kunnianhimoisena tavoitteena on luoda eurooppalaisen älymystön kriittinen keskusteluareena, paneurooppalainen kansalaisyhteiskunta, joka tarkastelee Eurooppaa vaihtoehtoisesta kulttuurisesta näkökulmasta.

- Meidän tarkoituksemme on tuoda esiin vaihtoehtoinen lähestymistapa eurooppalaisuuteen tavallisen talouden ja politiikan hallitseman näkökulman rinnalle, Kauppi kertoi keskiviikkona.

Ehrnrooth täydentää sanoen, että tähän mennessä suomalaiset ajattelijat ovat aina lähteneet ulkomaille kehittämään näkemyksiään ja keskustelemaan, Pariisiin, Berliiniin tai muualle.

Nyt tarkoituksena on näyttää, että Suomikin voi olla eurooppalainen kulttuurikeskus, johon maanosan älymystö kokoontuu.

Ehrnroothin mukaan toisinajattelun foorumi on hedelmällistä luoda juuri Suomeen, sillä Suomella on puolellaan pienen maan etu ja puolueettomuus.


Ajattelijoita 36 maasta

Idea eurooppalaisesta kriittisestä keskustelufoorumista syntyi kolme vuotta sitten, mutta kolmikko ei ollut löytää hankkeelle rahoitusta tai sopivaa saumaa.

Helsingin pääsy Euroopan kulttuuripääkaupunkien joukkoon toi kuitenkin hankkeelle ilmaa siipien alle. Muun muassa Helsingin yliopisto, Suomen kulttuurirahasto, EU-komissio ja opetusministeriö tarjoutuivat Helsingin foorumin rahoittajiksi.

Helsingin foorumiin osallistuu kirjailijoita, journalisteja, filosofeja, tutkijoita ja yhteiskuntatieteilijöitä 36 Euroopan maasta.

Heidän joukossaan ovat esimerkiksi filosofi Georg Henrik von Wright, virolainen kirjailija Jaan Kaplinski, israelilainen kustantaja Ezra Talmor, ruotsalainen journalisti ja kirjailija Göran Rosenberg ja venäläinen kirjallisuustieteilijä ja journalisti Irina Prohorova.

Syyskuisen Whose Europe? -foorumin keskustelunaiheita ovat esimerkiksi myytit, uskonnot ja identiteetit, monikulttuurisuus, eurooppalaisuus konfliktien tuottajana ja syrjäytyminen. Osa foorumin tilaisuuksista on kaikille avoimia yleisötilaisuuksia. Foorumissa pidetyistä puheenvuoroista on tarkoitus julkaista myös kirja.

- Toivomme, että tästä tulee vuotuinen tapahtuma. Tarkoituksena on järjestää joka toinen vuosi suurempi tapaaminen, mutta sähköpostikeskustelun lisäksi kokoontua jollain tapaa joka vuosi, Kauppi ja Ehrnrooth sanovat.

Foorumissa jaetaan myös 2 000 euron eli vajaan 12 000 markan suuruinen Critical European -palkinto henkilölle, jonka kriittinen ajattelu on vaikuttanut kaikkialla Euroopassa.

STT-MH
7.4.2000


Ulkomaat -sivulle