Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lehdistön rooli puhutti viestintäseminaarissa



Sananvapaudella on Suomessa useampikin uhka - ainakin jos tiistaisessa viestintäseminaarissa Helsingissä puhuneita alan ammattilaisia on uskominen.


On nopea, villi ja vapaa Internet, päälle puskevat markkinavoimat, mainostajien rahat ja viihteen viehätys. Vastapoolina on perinteinen lehdistö ja perinteisen tiedotusvälineen leima. "Hitaalla" medialla on tekemistä, kun se yrittää innostaa yleisöään.

- Lehdistön ikiaikaisiin tehtäviin on kuulunut älyllisen uteliaisuuden herättäminen. Nykyään sanomalehti on saatava luettua työmatkalla kahden aseman välillä. Se on johtanut artikkelien lyhenemiseen ja sitä myöten eräänlaiseen uuslukutaidottomuuteen. Nopeus painaa pitkäjänteisyyttä enemmän, arvosteli lehdistön historiaa tutkinut professori Päiviö Tommila.

Ajan henki muuttaa sanomalehdistöä myös ammattijournalistin näkökulmasta.
- Nuorten oletetaan haluavan äksöniä, ja sitä he myös saavat. Uudet tekniset ratkaisut, valinnan mahtavuus ja vakavuuden pelko ovat näkyviä trendejä, luetteli maan vanhimman edelleen ilmestyvän sanomalehden Åbo Underrättelserin päätoimittaja Torbjörn Kevin.

Kevinin mukaan tämän päivän viestinnässä jyllää unelma on-line-demokratiasta, vaikka jokainen tietää, että ajatteluun tarvitaan aikaa. Päätoimittaja patisteli joukkoviestinnän yleisöä myös huomaamaan viihteen ja talouden kytkökset.
- Kun viihde ja talous kohtaavat, välissä ei riitä tilaa sananvapaudelle, hän sanoi.


Uusmediat uhkana?

Graafisen Teollisuuden Liiton ja Helsingin yliopiston järjestämässä seminaarissa pohdittiin muuttuvaa tiedonvälitystä aiheena "onko lehden ja sananvapauden asema uhattuna viestinnän muuttuessa?"

Tommilan ja Kevinin lisäksi luentopuheenvuoron käytti Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtaja Seppo Kievari, jonka mukaan uusmedia heittää perinteiselle medialle tukun kovia haasteita. Kievari näki uusmedioiden ja Internetin rajoittamattoman tarjonnan vaaratekijänä, johon yhteiskunta saattaa jonain päivänä vielä kyllästyä.

- Kun ei-toivottuja mediailmiöitä lähdetään kitkemään, avoimuus tiedonvälityksessä vähenee. Toimituksissa voi syntyä sellainen ilmapiiri, että uskaltaako tässä enää puuttua mihinkään, Kievari huomautti.

Kevinin mukaan lehdistö tuijottaa väärään suuntaan, jos se vertaa tulevaisuuttaan uusmediaan.
- Tiedonvälitys ei voi hoitua virtuaalisissa palvelukeskuksissa. Journalismi jäisi kakkossijalle, jos median olemassaolo perustuisi pelkkään taloudellisuuteen, hän sanoi.

STT-MH
7.4.2000


Kotimaa -sivulle