Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Matkapuhelimia myytiin vilkkaasti maaliskuussa

Matkapuhelimien kysyntä jatkui voimakkaana maaliskuussa. Uusia matkapuhelimia myytiin Elektroniikan tukkukauppiaiden yhdistyksen keräämien tietojen mukaan maaliskuussa 106 027 eli runsaat 32 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Tammi-maaliskuussa matkapuhelinmyynti kasvoi 13 prosenttia ja nousi 237 706 puhelimeen. Niistä kaksitaajuuspuhelimia oli 195 750.

Puhelimien kysyntä on kasvanut tasaisesti. Vuositasolla myynti nousi maaliskuun lopussa 1 155 000 puhelimeen, kun koko viime vuoden myynti oli 1 128 000 puhelinta.

Kauppiaat ennakoivat kysynnän kasvun tasaantuvan tänä vuonna. Koko vuonna puhelinmyynti nousee yhdistyksen ennusteen mukaan noin 1,1 miljoonaan puhelimeen. Keskihinnaksi kauppiaat arvioivat tänä vuonna 1 250 markkaa.

Uusien WAP-puhelinten myynti ei sisälly tilastoon. Elektroniikan tukkukauppiaiden puheenjohtajan Jukka Ruskolan mukaan luvut lisätään tilastoihin sen jälkeen, kun markkinoilla on vähintään kolme puhelintoimittajaa.


Nokia sai lähes 2 miljardin markan tukiasematilauksen Britanniasta

Nokia on tehnyt lähes 2 miljardin markan arvoisen sopimuksen brittiläisen teleoperaattori Orangen tukiasemaverkon laajennuksesta. Tukiasemien lisäksi kauppaan sisältyvät verkon asennuspalvelut.

Nokian aluejohtaja Peter Kühne luonnehtii sopimusta merkittäväksi askeleeksi Nokian pitkäaikaisessa yhteistyössä Orangen kanssa. Torstaina julkistettu kauppa oli jo kolmas Nokian miljardisopimus viikon sisällä.

Maanantaina Nokia kertoi saaneensa Yhdysvaltain suurimmalta GSM-operaattori VoiceStreamilta yli kolmen miljardin markan tilauksen, johon sisältyy verkon laajennuksen lisäksi WAP-puhelimia.

Tiistaina uutisoitiin noin miljardin markan sopimus Globe Telecom -yhtiön GSM-verkon laajennuksesta Filippiineillä.


Alma Mediakin vie Internet-palvelut mobiiliportaaliin

Myös Alma Media siirtää Internet-palveluitaan langattomaan mobiiliportaaliin. Alman uusi portaali avataan huhtikuun lopussa, ja sen kautta tarjotaan konsernin eri osien eli mm. MTV3:n, Iltalehden ja Kauppalehti Onlinen uutis-, informaatio, viihde- ja elämyspalveluita, Alma Media kertoi keskiviikkona.

Sanoma-WSOY julkisti oman samantapaisen hankkeensa viime kuussa.

Sanomien tapaan myös Alma Media kertoo portaalinsa olevan operaattori- ja laiteriippumaton. Sen palveluista osa rahoitetaan mainostuloilla.

Portaali on Internetin eräänlainen aloitussivu, jonka kautta käyttäjä pääsee etenemään tarjolla oleviin palveluihin.

Nyt avattava mobiiliportaali toimii alkuvaiheessa WAP-puhelimissa ja SMS-lyhytsanomilla. Palveluita laajennetaan sitä mukaa kun matkapuhelinverkkojen kapasiteetti kasvaa.

Konsernin New Media -liiketoimintaryhmän johtaja Raimo Mäkilän mukaan seuraava askel on televisiomaisen kuvan ja äänen liittäminen palveluihin.

Alma Median kiinteässä Internetissä toimivilla verkkopalveluilla oli yhtiön mukaan viime viikolla jo yli 511 000 kävijää.


Venäjän viennistä viidennes välitystä

Suomen Venäjän viennistä noin viidennes on välitysvientiä eli muualta maailmasta tulevien tavaroiden vientiä eteenpäin.

Suomen kautta itään kulkee mm. elintarvikkeita, kodinkoneita ja kosmetiikkaa, joka on valmistettu usein Aasiassa, Saksassa tai Italiassa. Suuri osa välitysviennistä suuntautuu Pietarin alueelle, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan keskiviikkona julkistamasta selvityksestä.

Selvityksen mukaan Suomen kautta Venäjälle kulkevan tavaraliikenteen osuus on jäänyt Suomen kansantaloudelle vähäiseksi, noin promilleen. Suomi on onnistunut nappaamaan Venäjän Itämeren transitokuljetuksista vain viitisen prosenttia.

Etlan tutkijoiden mukaan Suomea suositaan arvotavaroiden kuljetuksissa, mutta muussa transitoliikenteessä kilpailukykyä heikentävät mm. korkeat työvoimakustannukset.

Transitoliikenne ja välityskauppa Venäjälle -selvityksen ovat tehneet tutkijat Mika Widgren, Ville Kaitila ja Hannu Arkonsuo.


Soneran markkina-arvo vaihdellut satoja miljardeja

Valtioenemmistöisen teleyhtiö Soneran markkina-arvo on heilahdellut alkuvuoden aikana toista sataa miljardia. Soneran markkina-arvo pörssissä on vaihdellut maaliskuun alun 416 miljardin huippuarvosta alimmillaan hieman yli 200 miljardiin markkaan.

Osakkeen voimakkaan kurssivaihtelun taustalla on ollut teknologiaosakkeisiin kohdistuneen epävarmuuden lisäksi Soneran osallistuminen Britannian lupahuutokauppaan, jossa tarjoukset ovat nousseet jo asiantuntijoiden mielestä riskitasolle. Sonera luopui lupahuutokaupasta tiistaina.

Soneran pitkän kurssinousun taustalla on ollut yhtiöön kohdistuneet odotukset. Suuri osa eli noin puolet Soneraan kohdistuneista odotuksista liittyy it-teknologiaan eli tietotekniikkaan, jota yhtiössä edustavat vielä kehityksensä alkuvaiheessa olevat tytäryhtiöt Smarttrust ja Zed.

Sijoitusanalyytikko Mikael Schröder Opstock -pankkiiriliikkeestä näkeekin Soneran viime päivien laskun taustalla juuri tietotekniikka-alaan kohdistuneen kurssikorjauksen.

Korkeimmillaan Soneran markkina-arvo pörssissä oli juuri ennen valtion viimeistä osakemyyntiä 7. maaliskuuta, jolloin osakkeella tehtiin kauppaa 97 euron eli 576,73 markan huippukurssiin. Yhtiön markkina-arvo oli silloin 416,4 miljardia markkaa, josta valtion osuus oli 242 miljardia markkaa.

Alimmillaan Soneran markkina-arvo on ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ollut 204 miljardia markkaa. Valtion omistuksen arvo on ollut alimmillaan 118 miljardia markkaa.

Valtion viimeisessä osakemyynnissä myytiin 22 miljoonaa Soneran osaketta 92 euron eli 547 markan kappalehintaan. Valtio sai myynnistä 12 miljardia markkaa. Osakemyynti ajoitettiin markkinatilanteeseen hyvin, sillä myynnin jälkeen Soneran osakekurssi on pysytellyt myyntihintaa alempana.

Valtion jäljellä olevaa 55 prosentin omistusta Soneran kurssin alamäki sen sijaan on heilutellut ankarasti.

Maaliskuun alun huippuhinnasta Soneran markkina-arvo oli maanatain kurssilla laskien pudonnut jo 62 prosenttia eli 158 miljardia 258 miljardiin markkaan. Valtion omistuksen arvo putosi vastaavana aikana 87 miljardia 142 miljardiin markkaan.


Kauppataseen ylijäämä 4,9 mrd tammikuussa

Kauppataseen ylijäämä nousi maanantaina julkistetun ulkomaankaupan kuukausikatsauksen mukaan tammikuussa 4 877 miljoonaan markkaan. Ylijäämä oli vajaat sata miljoonaa markkaa ennakkotietoja suurempi.

Tuonti jäi tammikuussa hivenen ennakkoarviota pienemmäksi ja vienti oli hieman sitä suurempi. Vienti ja tuonti kasvoivat tammikuussa 19 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Viennin arvo nousi 19 531 miljoonaan markkaan. Tuonnin arvo oli 14 654 miljoonaa markkaa. Vienti kasvoi tuntuvasti kaikilla tärkeimmillä vientitoimialoilla.


Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni hieman maaliskuussa

Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa 14,7 eli noin kolme yksikköä alempi kuin helmikuussa. Näkemykset varsinkin kestotavaroiden ostamisen kannattavuudesta ovat heikentyneet.

Kuluttajien luottamus talouteen on kuitenkin edelleen vahva, vahvempi kuin esimerkiksi viime vuoden maaliskuussa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1 577 Suomessa asuvaa henkilöä 6. - 23. maaliskuuta.

Kuluttajista 37 prosenttia odotti maaliskuussa, että Suomen taloustilanne yhä paranee seuraavan vuoden aikana. Oman taloutensa kohentumiseen luotti 28 prosenttia kuluttajista. Kuluttajista 55 prosenttia uskoi, että työttömyys edelleen vähenee. Lisäksi kuluttajat arvioivat inflaation olevan 2,8 prosenttia ensi vuoden maaliskuussa.

Maaliskuussa 60 prosenttia kuluttajista arvioi säästämisen kannattavaksi. Osuus on yhtäjaksoisesti kasvanut viime marraskuusta lähtien. Kotitalouksista 70 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana, ja näistä 45 prosenttia aikoi sijoittaa säästöjään myös osakkeisiin ja muihin arvopapereihin.

Vastaavasti lainan ottamista piti maaliskuussa edullisena entistä harvempi eli 65 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 16 prosenttia aikoi kuitenkin ottaa lainaa vuoden sisällä. Lainan ottamista myös arvopaperien hankintaan suunniteltiin, mutta edelleen varovaisesti.

Kestotavaroiden ostamista edullisena pitävien osuus laski maaliskuussa 45 prosenttiin kuluttajista. Kotitalouksista aiempaa useampi eli 12 prosenttia aikoi kuitenkin ostaa auton seuraavan puolen vuoden aikana.

Asunnon ostamista vuoden kuluessa harkitsi 7 prosenttia kotitalouksista. Kotitalouksien muutkin kulutusaikeet olivat maaliskuussa edelleen vahvat.

Neljällä viidestä kotitaloudesta oli maaliskuussa käytössään matkapuhelin. Mikrotietokoneen omisti lähes puolet kotitalouksista, ja melkein joka kolmannella oli kotikoneyhteys Internetiin.

Koonnut: IA-VT
7.4.2000


Talous-sivulle