Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Enestam: Kukaan ei ymmärrä, mitä laki nyt tarkoittaa

Rauhanturvalain muutos ei käy kaikille



Hallituksen perustelut rauhanturvalain muuttamiselle eivät ole vakuuttaneet aivan kaikkia kansanedustajia. Arvostelijat kinastelivat puolustusministeri Jan-Erik Enestamin (r.) kanssa pitkään ns. rauhaanpakottamisesta lakiesityksen lähetekeskustelussa tiistaina.


Hallituksen esityksen mukaan suomalaiset rauhanturvaajat eivät jatkossakaan osallistu sotilaallisiin pakotetoimiin. Laista kuitenkin poistettaisiin rajaus, jonka mukaan Suomi ei voi myöskään operaatioiden sisällä osallistua rauhaanpakottamiseksi katsottavaan toimintaan.

Eduskunta oli tehnyt tällaisen lisäyksen vuonna 1995, kun laki edellisen kerran oli sen muokattavana.

Hallituksen mielestä suomalaisjoukkojen komentajat joutuvat lain vuoksi kentällä hankaliin tilanteisiin, kun heidän on tulkittava epäselvää lakia.
- Lisälause on hyvin epäselvä. Kukaan ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa, Enestam sanoi.

Jaakko Laakson (vas.) mielestä muutoksen taustalla ovat NATO:n toiveet siitä, että NATO-johtoisen operaation komentaja voisi päättää, millaisiin operaatioihin suomalaisetkin rauhanturvaajat osallistuvat. Hän ilmoitti vastustavansa aiemmin lisätyn rajauksen poistamista laista.

- Rauhaanpakottamista ujutetaan askel askeleelta suomalaiseen lainsäädäntöön, Laakso sanoi. Petri Neittaanmäki (kesk.) suhtautui asiaan "erittäin varauksellisesti".

Hän epäili, että muutos saattaisi avata tien paljon laajemmalle voimankäytölle, kuin mitä hallitus nyt esittää.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) muisteli häpeällisenä tilannetta, jossa Suomi joutui lain rajoitteen vuoksi vetäytymään "puhtaasti humanitaarisesta Makedonian operaatiosta".

Kanervan mielestä on paikallaan, että Suomen laki on lähempänä niitä länsimaita, joiden kanssa ollaan yhteisissä rauhanturvaoperaatioissa.


Piruja seinille

Prikaatikenraali Olli Nepponen (kok.) heitti Laaksolle, että turha tämän on maalata piruja seinille. Hallitus yksilöi kunkin operaation voimankäyttövaltuudet ja eduskunta päättää, mennäänkö mukaan.

Laakso ei hellittänyt. Hän näki muutoksen osana isompaa pyrkimystä, jossa EU:lle haetaan oikeutta voimankäyttöön oman alueensa ulkopuolella ilman, että asiaan tarvittaisiin YK:n tai Euroopan turvajärjestön ETYJ:n päätöstä.

Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Outi Ojala ei nähnyt hallituksen esityksessä Laakson esiin nostamaa ongelmaa.

Ojalan mielestä kiistellyllä lisäyksellä haettiin tuplavarmistusta sille, etteivät suomalaiset ole mukana sotilaallisissa pakotteissa. Ojala myönsi, että rajaus on käytännössä osoittautunut ongelmalliseksi.

STT-IA
11.4.2000


Politiikka -sivulle