Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tutkijamiehiä kannustetaan isyyslomalle

Akatemia kaavailee tiukkoja tasa-arvomääräyksiä



Suomen Akatemian tutkimusrahoitukseen valmistellaan paraikaa tasa-arvosuunnitelmaa, jolla pyritään tasaamaan sukupuolijakoa Akatemian kaikkien neljän tieteellisen toimikunnan aloilla.


Molemmilla sukupuolilla pitäisi olla vähintään 40 prosentin edustus eri tasojen tutkimusviroissa, tieteellisissä tapahtumissa sekä Akatemian asiantuntijatehtävissä, jaostoissa ja työryhmissä, esitetään paraikaa lausuntokierroksella olevassa tasa-arvosuunnitelman luonnoksessa.

Asiantuntijatehtävissä tavoitteeseen tosin pyrittäisiin "mahdollisuuksien mukaan".

Jos tutkimusvirasta kilpailisi kaksi tasaväkistä hakijaa, etusija olisi annettava vähemmistönä olevalle sukupuolelle. Rahoitusta hakevien tutkimusryhmien olisi liitettävä määrärahahakemuksiinsa ja loppuraportteihinsa selvitys työvoiman sukupuolijakaumasta.

Luonnoksen mukaan miespuolisia tutkijoita kannustettaisiin myös jäämään isyys- ja vanhempainlomalle. Tutkimusmäärärahoihin ja tutkijanvirkoihin annettaisiin lisäaikaa vanhempainlomien perusteella.

Miesvaltaisimmalle alalle eli luonnontieteen ja tekniikan tutkimukseen esitetään vain naisille tarkoitettua tutkimusprofessuuria.


Akatemialla keskeinen rooli

Ehdotuksen Akatemian tasa-arvosuunnitelmaksi on laatinut erikoistutkija Hannele Kurjen johtama työryhmä, jonka jäseninä olivat mm. tutkija Liisa Husu, akatemiaprofessori Kari Kivirikko, professori Martin Scheinin ja vararehtori Thomas Wilhelmsson.

Työryhmä korostaa, että akatemiarahoitus on merkitsee paljon tutkijoiden urakehitykselle.

- Akatemian tutkimusviroissa ja tutkimusrahoituksella tutkijat pätevöityvät yliopistojen virkoihin ja muihin tutkimustehtäviin, todetaan esityksessä.

- Rahoituksen tasa-arvoinen kohdentuminen parantaa naisten mahdollisuuksia kilpailla tasavertaisina hakijoina viroista ja tehtävistä.

Naisten tutkijanura ei edelleenkään kehity likimainkaan samaa rataa kuin miesten. Akatemiaprofessoreista ja vanhemmista tutkijoista vajaa kolmannes on kuitenkin jo naisia, kun neljä viidestä yliopistojen professoreista on vielä miehiä.

Akatemian nuorimmista tutkijoista eli tutkijatohtoreista naisia on jo suunnilleen puolet. Tilanne vaihtelee kuitenkin huomattavasti eri toimikuntien aloilla.

STT-VT
7.4.2000


Kotimaa -sivulle