Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomi pitkällä tiimityön soveltamisessa



Suomi on noussut työorganisaatioiden kehittämisessä ja tiimityön käytössä Euroopan kärkimaiden joukkoon.


Työelämän kehittämisohjelmat ohjautuvat kuitenkin helposti alueille, joilla suomalainen työelämä jo nyt on vahvoilla. Vaarana on, että heikkoudet jäävät vähemmälle huomiolle.

Uusia työn organisaatiomuotoja edistetään mm. Kansallisessa työelämän kehittämisohjelmassa. Suomi on tehtyjen vertailujen perusteella tiimityössä, henkilöstön työkierrossa ja työn tarjoamissa oppimismahdollisuuksissa jo nyt Euroopan ykköskastia.

- Mutta miten löytää lääkkeitä työssä jaksamiseen, viihtymiseen ja työn mielekkääksi kokemiseen eli alueille, joissa tilanne on Suomessa kansainvälisesti verraten huono, huomautti projektipäällikkö Tuomo Alasoini työministeriön ja Kansallisen työelämän kehittämisohjelman seminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

Teknisessä korkeakoulussa professori Matti Vartiaisen johdolla tehty selvitys osoitti, että Suomessa tiimityön käyttö on huomattavasti yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Valtaosa tiimityöstä luokiteltiin myös laadultaan korkeatasoiseksi.

Johtaja Matti Salmenperä työministeriöstä selitti tiimityön menestystä meillä mm. sillä, että Suomessa on naapuriavulla ja voimavarojen yhdistämisellä pitkät perinteet. Työelämän hyviksi osoittautuneet mallitkaan eivät siis välttämättä ole suoraan siirrettävissä kulttuurista toiseen.

Alasoinin mukaan suomalaisten työelämäohjelmien erityispiirteisiin kuuluvat myös mm. julkisen vallan vahva rooli ja julkisen vallan ja työmarkkinaosapuolten tiivis yhteistyö.

Meillä ohjelmat painottuvat muita eurooppalaisia maita enemmän myös tuloksellisuuden parantamiseen eikä vain työelämän laatuun.

Suomessa panostetaan työorganisaatioiden kehittämiseen eri ohjelmissa tänä vuonna yhteensä 50 miljoonaa markkaa. Sen päälle tulevat Kansallisen ikäohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston tavoiteohjelmien kautta kulkevat tuet.

STT-MH
7.4.2000


Politiikka -sivulle