Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uutta yhteistyökulttuuria opetellaan Oulun läänissä

Perheiden ongelmat liian vaikeita yhdelle auttajalle



Oulun läänissä lähdetään hakemaan uutta yhteistyökulttuuria sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.


Syksyllä läänissä alkaa moniammatillisen perhetyön koulutus, jossa perheiden ja yksittäisten ihmisten yhä kiperimpien ongelmien selvittämiseen perehdytetään koko ammattiauttajien työyhteisöä, ei vain ammattihenkilöistä koostuvia yksilöitä.

Koulutukseen kutsutaan kuntien peruspalveluissa työskenteleviä tiimejä, joihin voivat kuulua esimerkiksi terveyskeskuslääkäri, sosiaalityöntekijä, koulukuraattori ja seurakunnan työntekijä.

Tavoitteena on, että koulutettavat oppisivat toimimaan yhdessä asiakkaidensa lähtökohdista toistensa ammattitaitoa hyödyntäen ja arvostaen.
- Vaikka erikoistuminen on tärkeää, kuitenkin suurin viisaus on yhteinen viisaus, Oulun Diakoniaopiston johtaja Pentti Huhtinen tiivistää koulutuksen ydinsisällön.

Uutta työskentelykulttuuria kaivataan kiireesti. Professori Pekka Larivaara Oulun yliopiston kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitokselta sanoo, että ihmisten ja perheiden ongelmat ja sairaudet ovat monimutkaistuneet.
- Siksi yksi ammatti-ihminen ei useinkaan pysty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin.


"Luukuttamisen" syytä loppua

Käytännössä ihmiselon yhä tuskaisemmat huolet on havainnut Puolangan terveyskeskuksen erikoissairaanhoitaja Tuulikki Moilanen, joka osallistuu uuden koulutuksen suunnitteluryhmään.

Sosiaalityöntekijän luokse saman päivän aikana saattaa jonottaa niin alkoholisti perheineen, mielenterveyspotilas kuin työssään uupunut pakertajakin. Kaiken tämän pulmanratkonnan keskellä auttajallakin alkaa olla takki tyhjä.

Moilanen sanoo, että moniammatillisen perhetyön koulutuksen yhtenä tavoitteena on estää asiakkaiden "luukuttaminen" virastosta toiseen. Ihanteellisinta olisi, että jos yhden ammattiauttajan keinot eivät riitä, hän kutsuu lisäapua paikalle, ei lähetä asiakasta hakemaan sitä itse.


Rahaa ja aikaa säästöön

Tiimityön uskotaan säästävän myös kustannuksia ja ammatti-ihmisten työaikaa ainakin pitkällä aikavälillä.

Huhtinen muistuttaa, että tutkimusten mukaan kuntien erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevat suurimmaksi osaksi yhdet ja samat henkilöt kerta toisensa jälkeen. Kun näiden potilaiden huolet saataisiin järjestykseen yhteistyön voimalla, heidän ei tarvitsisi juosta virastosta tai lääkäristä toiseen.

- Kun esimerkiksi piilevä alkoholismi opittaisiin tunnistamaan nykyistä aikaisemmin, vältyttäisiin erittäin hintavilta erikoishoidoilta, Huhtinen lisää.


Ainutlaatuista Suomessa

Oulun läänissä alkava koulutus on Suomessa ainutlaatuinen. Sen sijaan esimerkiksi Britanniassa vastaavanlaisesta koulutuksesta on saatu hyviä kokemuksia.

Koulutuksen ohjausryhmän asiantuntija, professori Hugh Barr Westministerin yliopistosta Englannista sanoo, että ammatillinen yhteistyö ehkäisee mm. työntekijöiden loppuun palamista.
- Jos päivittäin eteen tulevien ongelmien ja vastuiden taakkaa voidaan jakaa muiden työntekijöiden kanssa, uupumisen riski vähenee, hän toteaa.

Moniammatillisen perhetyön koulutus kestää kaksi vuotta, ja se toteutetaan osin etäopetuksena ja projektitöinä.

Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Oulun Diakonissalaitos, Oulun yliopiston kansanterveystieteen- ja yleislääketieteen laitos, psykiatrian ja lastenpsykiatrian klinikat, Oulun seudun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Oulun lääninhallitus, Kela ja Stakes.

STT-MH
7.4.2000


Kotimaa -sivulle