Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Eduskunnassa laaja tuki EU:n kriisinhallintakaavailuille



Suunnitelmat EU:n kriisinhallintakyvyn kehittämiseksi saivat torstaina laajan tuen taakseen eduskunnassa. Keskustelu pääministerin tiedonannosta sujui pääosin rauhanomaisessa hengessä, ja useat puhujat painottivat siviilikriisihallinnan merkitystä sotilaallisen toimintakyvyn rinnalla.


Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Juha Korkeaoja edellytti, että EU:n toiminta rajataan selkeästi Kosovon KFOR-operaation kaltaiseen toimintaan - NATO:n Jugoslavian vastaisten ilmaiskujen kaltaiset toimet pitää selkeästi rajata siitä pois.

Korkeaoja muistutti myös Venäjän kanssa tehtävästä poliittisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä, joka on välttämätöntä Euroopan turvallisuuden vahvistamiseksi.

- EU:n pohjoinen ulottuvuus on nähtävä myös tärkeänä turvallisuuspoliittisena hankkeena, jossa konkreettista sisältöä pitää kiirehtiä, Korkeaoja sanoi.

SDP:n Liisa Jaakonsaari kannatti tehokasta ja kykeneväistä eurooppalaista kriisinhallintakykyä. Se ei sosiaalidemokraattiryhmän mielestä merkitse tarvetta arvioida uudelleen Suomen liittoutumattomuuslinjaa, Jaakonsaari lisäsi.


Ei menojen lisäykselle

Kokoomuksen Ilkka Kanerva kantoi huolta EU:n päätöksentekokyvystä ja suhteesta NATO:on. Mukaan operaatioihin pitää voida ottaa NATO:on kuuluvia EU:n ulkopuolisia maita sekä NATO:n ja EU:n ulkopuolisia Euroopan maita, Kanerva muistutti.

- Tulevaisuuden kriisinhallintaoperaatiot vaativat Euroopan unionilta nykyistä huomattavasti tehokkaampaa päätöksentekojärjestelmää uusine toimielimineen sekä kykyä itsenäisten päätösten toteuttamiseen ja operaatioiden johtamiseen, Kanerva sanoi.

Vihreiden Ulla Anttila sanoi vihreiden hyväksyvän kriisinhallinnan osaksi EU:n toimintaa, mutta haluavan painottaa ensisijaisesti siviilikriisihallintaa.

- Kriisinhallinta ei saa johtaa uudenlaiseen varustelukierteeseen, Anttila sanoi ja vaati että mahdolliset lisämenot pitää Suomessa kattaa puolustuspääluokan sisältä.

Samoilla linjoilla oli vasemmistoliiton Outi Ojala. Hän muistutti samalla helikopteripäätöksistä.
- Tässä yhteydessä on paikallaan muistuttaa, että eduskunta ei ole hyväksynyt saattohelikoptereita eikä hallituksella näin ollen ole oikeutta EU:n kriisinhallinnan yhteydessä sitoutua niiden hankkimiseen, Ojala sanoi.

Pienryhmistä toki kuului muitakin painotuksia; perussuomalaisten Raimo Vistbacka arveli, että Suomi nyt sitoutuu NATO-johtoiseen EU:n voimapolitiikkaan ja linjaa luopumista sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Vistbacka ennusti EU:n sijoittavan ydinaseita Suomeen, jolloin Venäjä varautuu käyttämään omia ydinaseitaan Suomea vastaan.

Remonttiryhmän Risto Kuisma taas nimenomaan halusi Suomen liittyvän NATO:on.

STT-MH
26.11.1999


Politiikka -sivulle