Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Apua vaikka lääninhallituksesta tai poliisilta

Koulukiusaaminen kuriin



Jos koulukiusaamista ei saada lopetettua koulun ja vanhempien yhteistyöllä, keinoja puuttumiseen löytyy. Vanhemmat voivat viedä asian aina lääninhallitukseen asti. Jos kyseessä on suoranainen väkivalta, siitä voidaan tehdä rikosilmoitus.


- Aina, kun apua joudutaan hakemaan pitemmältä, aikaa kuluu väistämättä. Asia on ensisijaisesti hoidettava koulussa ja lähiyhteisössä, vaikka meneillä olisi samaan aikaan kantelu tai rikosprosessi. Koulutyö jatkuu, joten kiusaaminen on otettava heti esille, sitä ei voi siirtää muille, sanoo hallitusneuvos Matti Lahtinen opetusministeriöstä.

Lahtinen kehottaa puuttumaan kiusaamiseen tervettä järkeä käyttämällä. Ongelmaa ei kannata mystifioida eikä odottaa mitään erityisiä temppuja, joilla kiusaamiseen voidaan vaikuttaa.

Koulukiusaaminen eroaa tavallisesta nahistelusta siten, että kiusaamisessa tilanne ei ole tasavertainen. Kiusaamisessa yhtä tai muutamaa oppilasta alistetaan yleensä toistuvasti.

- Jos kiusaamista ei saada koulussa kuriin, vanhempien kannattaa ottaa yhteyttä rehtorin esimieheen eli kunnan koulutoimenjohtajaan, hallitusneuvos Matti Lahtinen toteaa.

Jos sekään ei tehoa, niin seuraava askel on lääninhallitus. Ne valvovat kuntien toimintaa ja tutkivat sitä kanteluiden pohjalta, jos väitetään, etteivät kunnat noudata lakia.


Lääninhallitus valvoo kuntia

Lääninhallituksella on toimipisteitä vanhan lääninjaon mukaisesti kaikissa niissä kaupungeissa, joissa oli vanha lääninhallitus.

Niistä löytyy koulutoimentarkastaja tai muu virkamies, joiden vastuulla on kuntien ja koulujen valvonta. Kantelun painoarvo nousee, jos useat vanhemmat kantelevat kiusaamisesta.

Lääninhallitus selvittää, onko asiasta kanneltu aikaisemminkin, pyytää selvityksen kunnasta ja voi antaa kunnalle tai koululle kehotuksen kiusaamisen saamiseksi kuriin.

Lääninhallitus voi esimerkiksi kehottaa tehostamaan välituntivalvontaa, parantamaan oppilashuoltoa ja kodin ja koulun yhteistyötä. Koululautakunnalta voidaan vaatia suunnitelma, miten asioihin puututaan ja millainen toimintaohjelma kunnassa on.

- Viime kädessä lääninhallitus voi asettaa kehotustensa tueksi uhkasakon, Lahtinen sanoo.

Lahtisen tiedossa ei ole tapauksia, joissa olisi jouduttu turvautumaan uhkasakkoon. Tämä mahdollisuus on nostettu esille lähinnä opettajien lomautustilanteissa, joissa opetus lyötäisiin kokonaan laimin.


Rikosilmoitus harvinainen

Jos kiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkistön, asiasta voidaan tehdä rikosilmoitus. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä väkivaltaa. Rikosilmoitukset ovat harvinaisia.

Mahdollisuus vahingonkorvauksiin taas tulee kyseeseen, jos oppilaat aiheuttavat vahinkoa, kuten repivät oppilaan vaatteita tai rikkovat koulutarvikkeita.

Kiusaaminen ei ole sen paremmin suurten kuin pientenkään koulujen erityisongelma. Opetusministeriöön tulee yhteydenottoja kaikenlaisista kouluista ympäri Suomen sekä suomen- että ruotsinkielisistä kouluista.


Kangasniemi: Opettajien valtuudet liian pienet

- Opettajilla on aivan liian pienet valtuudet puuttua koulukiusaamiseen, sanoo Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi. Opettaja voi nykyisin kehottaa kiusaajaa poistumaan luokasta, antaa kirjallisen muistutuksen tai jälki-istuntoa.

Kangasniemi toteaa, että prosessi oppilaan erottamiseksi määräajaksi on niin hidas ja monimutkainen prosessi, että tilanne ehtii sen aikana pahentua huomattavasti.

Opetusministeriön työryhmä esitti kesällä, että opettajalle annettaisiin enemmän keinoja puuttua kouluhäiriköintiin, ääritapauksessa jopa poistaa oppilas luokasta voimatoimin. Ehdotus on nyt lausuntokierroksella.

Kangasniemi ei hyväksy väitteitä, joiden mukaan opettajat eivät puuttuisi koulukiusaamiseen.

- Yhdessä koulussa voi olla samaan aikaan 20-30 asiaa vireillä. Valtaosassa tapauksista asiaan on puututtu niillä voimavaroilla, mitä opettajalla on käytössä.

Koulukiusaaminen on Kangasniemen mielestä vaarassa lisääntyä sekä opettajien että oppilaiden huonojen olosuhteiden takia.

- Kouluissa pitäisi olla melko pienet ryhmät, mahdollisuudet tukiopetukseen ja erityisopetukseen hyvinkin pienissä ryhmissä, mutta näitä asioita ei voida rahanpuutteen takia toteuttaa, Kangasniemi sanoo.

Kangasniemen mielestä vanhempien pitäisi seurata, mitä kouluissa tapahtuu ja vaatia kunnon opetusta ja päteviä opettajia omille lapsilleen. Vanhemmat voivat vaikuttaa paikallispolitiikassa, jotta opetukseen saadaan riittävästi varoja.

Lue myös artikkelit:

  • Koulukiusaamiseen pitää puuttua viipymättä
  • Koulukiusaamisen syitäkin pohdittava, ei vain oireita

    STT-IA
    8.9.2000


    Kotimaa -sivulle