Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajan suunnassa lyhyesti



Väestötilastoja tehty Suomessa jo 250 vuoden ajan

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun Ruotsi-Suomessa alettiin säännöllisesti laatia tilastoja väkiluvusta, väestönmuutoksista, kuolemansyistä ja väestön taloudellisesta toiminnasta.

Tilastokeskus on julkaissut juhlavuoden kunniaksi kirjan Väestötilastoja 250 vuotta, joka kuvaa väestötilastoinnin historiaa maassamme.

Väestötilastojen säännöllinen keruu alkoi vuonna 1749. Kirkko alkoi kuitenkin jo 1600-luvulla pitää luetteloa kastetuista, vihityistä ja haudatuista. Tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa on maailman pisimmät vuosittain kerätyt tilastot niin väkiluvusta kuin syntyneiden ja kuolleidenkin määristä.

Vuonna 1865 Suomi sai oman tilastoviraston, jonne väestötilastojen kuten muidenkin tilastojen laadinta keskitettiin.

Nykyisin Tilastokeskus kerää kaikki väestötiedot rekistereistä. Suomi onkin Tanskan ohella toinen maa maailmassa, joka kerää väestönlaskentatiedot suoraan erilaisista rekistereistä.


Tietotekniikkatapahtumassa perättiin alan arvokeskustelua

Tietotekniikkaliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Tiihonen odottaa keskustelua uuden tietotekniikan käytön yhteiskunnallisista vaikutuksista.

- Kun verkkopalvelut lisääntyvät, riski monien väestönosien syrjäytymisestä kasvaa, hän muistutti keskiviikkona Helsingissä avatessaan Tietotekniikka 99 -tapahtuman.

Tiihosen mielestä onkin syytä kysyä, pitäisikö Suomeen perustaa pysyvä tietoteollisuuden ja tietoyhteiskunnan keskustelufoorumi. Sen tehtävänä olisi keskustella erilaisista kehitysvaihtoehdoista ja mahdollisesti vaikuttaa niihin.

- Eikö tällaisista asioista pitäisi käydä keskustelua sekä jäsenkunnan piirissä että julkisuudessa, hän jatkoi.

Tiihonen puuttui puheenvuorossaan myös tietoteollisuuden jatkuvaan työvoimapulaan. Hän epäili, että ratkaisua ongelmaan ei löydy niin kauan kuin alaa tarkastellaan vain sähkö- ja elektroniikkateollisuuden osa-alueena.
- Nyt olisi korkea aika nähdä tietoteollisuus omana toimialana, hän huomautti.

Tiihonen lisäsi, että tietokoneiden, tietoliikenteen ja mediateollisuuden muodostamassa tietoteollisuudessa perinteinen tietotekniikkaa on kivijalka, jonka päälle rakentuvat niin kännykät kuin uudet mediasovelluksetkin.

Vaikka koulutuspaikkoja on lisätty, alalle ei ole pystytty tuottamaan riittävästi ammattitaitoista väkeä. Tiihosen mukaan myös valmistuneiden määrä on pysynyt huolestuttavan pienenä. Tiihonen on Xeroxin toimialajohtaja.


Posti: Perinteinen joulukortti sähköisiä tervehdyksiä suositumpi

Yritykset pitävät perinteistä joulukorttia sähköistä joulutervehdystä parempana. Postin tutkimuksesta selviää, että yritykset pitävät joulukorttia edullisena tapana muistaa asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

Kyselyyn vastanneesta tuhannesta yksityisen ja julkisen alan yrityksestä 79 prosenttia aikoo lähettää joulukortin yhteistyökumppaneilleen. Kaikkein aktiivisimpia joulukorttien lähettäjiä ovat suuryritykset.

Joulutervehdyksen Internetissä aikoo lähettää kuusi prosenttia yrityksistä ja tekstiviestin neljä prosenttia yrityksistä. Vain kuusi prosenttia yrityksistä ei ota huomioon joulua tältä osin lainkaan.

Suomessa lähetetään vuosittain yli 50 miljoonaa joulukorttia. Näistä noin puolet on yritysten tai muiden organisaatioiden lähettämiä.


Finnair kohti liputonta matkustamista

Finnair siirtyy ensi keväänä kohti liputonta matkustamista. Lentoyhtiö alkaa huhtikuussa tarjota kotimaan reiteillään liputonta matkustusvaihtoehtoa.

Finnair testaa parhaillaan ensimmäisenä lentoyhtiönä maailmanlaajuisen Amadeus-jakelujärjestelmän uutta elektronista lippupalvelinta.

Se mahdollistaa sähköisellä lipulla matkustamisen, ns. interlingin myös yhteistyö- ja sopimuskumppanien lennoilla. Uusi palvelu tulee käyttöön ensi vuoden puolivälissä.

Tähän saakka lentoyhtiöt ovat keskittyneet tarjoamaan elektronisia lippuja lähinnä omille lennoilleen.

Maailmanlaajuisten allianssien myötä on kuitenkin tullut entistä tärkeämmäksi tarjota mahdollisuus matkustaa sähköisellä lipulla yhteistyökumppanien ja muidenkin yhtiöiden lennoilla.


Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä kokeillaan 2000-2001

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä aiotaan kokeilla vuosina 2000-2001. Suomen ympäristökeskuksen mukaan valtakunnallinen kierrätys on tarkoitus perustaa yhteistoimintaverkoston rakentamiseen, jota koordinoisi tuottajavastuullisten tahojen muodostama yhteenliittymä eli tuottajayhteisö.

Se toimisi kierrätysverkoston tarvitsemien palveluiden tilaajana ja rahoittajana. Hankkeen tavoitteena on vähentää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden aiheuttamaa ympäristön kuormitusta kuluttajien kannalta mielekkäällä kierrätysjärjestelmällä.

Suunniteltu kierrätysverkosto hyödyntäisi alueellisia, jo olemassa oleviakin ratkaisuja. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä on suunniteltu Suomen ympäristökeskuksen johdolla. Kierrätyksen suunnittelua ovat tukeneet usean alan yrityksen, Tekes ja ympäristöministeriö.


Merihistoriallisten muinaisjäännösten kartoitus alkaa

Uudenkaupungin alueella alkaa monivuotinen merihistoriallisten muinaisjäännösten tutkimusprojekti. Turun yliopiston arkeologian ja historian opiskelijoiden yhteishankkeen tavoitteena on kartoittaa merihistoriallisesti mielenkiintoiset kohteet sekä maalla että merellä.

Inventointi keskittyy muun muassa laivaveistämöihin, satama- ja kauppapaikkoihin, vanhoihin kulkureitteihin, kievareihin, hylkyihin ja sotahistoriallisiin kohteisiin. Myös ennestään tuntemattomat muinaisjäännökset on tarkoitus löytää kevään aikana.

Tutkimukset aloitetaan Kustavista, ja jo marraskuun aikana pyritään selvittämään jo tunnettujen kohteiden sijainti ja kunto.

Lähitulevaisuudessa lupaavimmissa kohteissa aloitetaan arkeologiset kaivaukset. Projektista tehdään myös opinnäytetöitä ja järjestetään yleisöluentoja.


Matkustajat pääsevät valobussin kyytiin Helsingissä

Linja-autossa matkustaville tarjotaan valohoitoa Helsingissä HKL:n valobussissa. Valobussin ideana on, että pimeänä vuodenaikana matkaavat pääsevät kirkkaasti valaistun bussin kyytiin ja saavat tietoa HKL:n kotilinja-kampanjasta.

Valobussi liikennöi maanantaista alkaen viisi viikkoa eteenpäin. Se kulkee ensimmäisellä viikolla linjoilla 54 ja 54 B. Seuraavilla viikoilla valobussin kyytiin pääsevät linjojen 79V, 50, 68 ja 79 matkustajat.

Valobussi liikennöi tänä vuonna neljättä kertaa. HKL:n valobussi liittyy kotilinja-kampanjaan, jonka alueina ovat tänä vuonna Pitäjämäki, Pajamäki, Viikki, Latokartano ja Pihlajamäki. HKL:n mukaan kotilinja-kampanja tuo matkustajille tietoa vähemmän tunnetusta poikittaisliikenteestä alueilla.

- Edellisinä vuosina valobussista on saatu hyviä kokemuksia. Matkustajien asenteet joukkoliikennettä kohtaan ovat nousseet alueilla, joilla valobussi on liikennöinyt. Myös matkustajamäärät ovat kasvaneet, johtava liikennetutkija Seppo Haataja kertoo.


Niistäminen onkin pahasta

Jatkuva voimakas niistäminen flunssassa saattaa pahentaa tautia. Tähän tulokseen on tullut kaksi amerikkalaista Virginian yliopiston tutkijaa.

Tutkijoilla oli 14 henkilön testiryhmä, jonka nenän tööttäilyä he tutkivat. Tutkimuksissa kävi ilmi, että nenää voimakkaasti niistettäessä limaa ei päädy ainoastaan nenäliinaan, vaan myös nenän sivuonteloihin. Samalla onteloihin kulkeutuu virusbakteereja, jotka saattavat pahentaa tautia.

Tutkijat suosittelevatkin välttämään voimakasta niistämistä flunssassa. Nenä pitäisi sen sijaan vain kevyesti pyyhkiä nenäliinalla. Aivastella sen sijaan voi kaikessa rauhassa. Tuolloin töhnät näet lentävät ulos nokasta sellaisella paineella, että sivuontelot säilyvät puhtaina.


Tiedemiehet havaitsivat kaukaisen planeetan

Astronomit ovat havainneet ensimmäistä kertaa aurinkokuntamme ulkopuolisen, kaukaista tähteä kiertävän planeetan. Yhdysvaltalainen tiedemiesryhmä kertoi asiasta viikonloppuna.

Kaasumaisen planeetan massa on vain 63 prosenttia Jupiterin massasta, vaikka se on säteeltään 60 prosenttia Jupiteria suurempi.

Kaukaisia tähtiä kiertävät planeetat ovat yleensä liian himmeitä maasta nähtäviksi parhaillakin teleskoopeilla. Ne voidaan havaita vain, jos planeetta liikkuu tähden editse.

Tähti, jota planeetta kiertää sijaitsee Pegasuksen tähtikuviossa 153 valovuoden päässä maasta.

Koonnut: IA
19.11.1999


Ajassa -sivulle