Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAvioerot yleisimpiä Yhdysvaltojen Raamattu-vyöhykkeelläYhdysvaltojen niin sanottu Raamattu-vyöhyke eli Bible Belt on selkeässä johdossa maan avioerotilastoissa. Uusimpien tilastojen mukaan maan uskonnollisimmissa osavaltioissa otetaan 50 prosenttia enemmän eroja kuin muualla maassa.


Raamattu-vyöhykkeeseen lasketaan kuuluvaksi maan keskiosissa sijaitsevat osavaltiot, mm. Tennessee, Arkansas, Alabama ja Oklahoma.

Alue on tunnettu siitä, että siellä asuu erittäin paljon äärivanhoillista väkeä - protestanttisia fundamendalisteja -, joiden mukaan avioliitto on pyhä ja perhearvoja korostetaan muutenkin.

Alueen korkeille avioeroluvuille onkin koitettu etsiä järkeenkäypiä selityksiä, sillä yleensä on oletettu, että että avioliitot rikkoutuvat helpoiten maan itärannikolla ja muilla vapaamielisiksi luokitelluilla alueilla.


Eroja vastaan taistellaan

Oklahoman osavaltiossa solmittiin vuonna 1997 kaikkia 28 000 avioliittoa ja otettiin 21 000 eroa. Huppukorkeat eroluvut ovat kiusallinen aihe osavaltion johtohahmoille, jotka puoltavat kiihkeästi koko eliniän kestäviä avioliittoja.

Avioeroja vastaan onkin ryhdytty taistelemaan koko Raamattu-vyöhykkeen alueella ja avioliiton solmivien parien halutaan sitoutuvan erityiseen juhlalliseen avioliittosopimukseen.

Sopimus edellyttää, että pari käy avioliittoneuvonnassa jo ennen liiton solmimista. Sopimuksen solmineiden puolisoiden on lisäksi hankalampaa saada avioero, vaan heidän on käytävä sovitteluissa ja eron voimaantuloon saattaa mennä jopa puolitoista vuotta.

Tutkijoiden mukaan tiukan uskonnolliset yhteisöt saattavat olla kuitenkin itse osasyynä erolukuihin.

Avoliittoon suhtaudutaan alueella erittäin vanhakantaisesti ja naisen oletetaan yhä tottelevan miestään sokeasti. Tällaiset vaatimukset ovat nyky-yhteiskunnassa monille naisille liikaa.

Kirkon luoma ihannekuva avioliitosta ei myöskään usein vastaa arkitodellisuutta, eikä kirkko pysty auttamaan ongelmiensa kanssa kamppailevia pareja.

Raamattu-vyöhykkeellä mennään yleisesti myös liian nuorina naimisiin. Tutkijoiden mukaan myös alueen alhainen koulutustaso ja matala elintaso nostavat erolukuja.


Joka toinen liitto päättyy eroon

Uusimpien tilastojen mukaan Yhdysvalloissa otettiin vuonna 1998 keskimäärin 4,2 avioeroa tuhatta asukasta kohden. Yhdysvaltojen erotilaston kirkkaassa johdossa on pikaeroistaan tunnettu Nevadan osavaltio, missä otettiin 8,4 eroa tuhatta asukasta kohden.

Raamattu-vyöhykkeen osavaltiot olivat tilastoissa heti seuraavina, alueella otettiin noin 6-6,4 eroa tuhatta asukasta kohden.

Itärannikolla, esimerkiksi Connecticutissa ja New Yorkissa, eroluvut olivat selvästi alhaisemmat kuin koko maan keskiarvo; itäisissä osavaltioissa otettiin vain 3 eroa tuhatta asukasta kohden. Kaikkiaan Yhdysvalloissa joka toinen avioliitto päättyy eroon.

STT-IA
19.11.1999


Ulkomaat -sivulle