Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kokoomusnuoret Euro-ajasta Kekkosen aikaan



Kokoomuksen Nuorten Liitto valitsi liittokokouksessa lauantaina liiton uudeksi puheenjohtajaksi yhteiskuntatieteiden ylioppilas Jussi Kekkosen (23) Turusta. Kekkonen voitti vastaehdokkaansa espoolaisen Jani Nikkisen äänin 90-32.


Vastavalittu puheenjohtaja Kekkonen otti puheessaan kantaa presidentin valintaan.

- Uusi perustuslaki kytkee presidentin päätöksenteon entistä tiiviimmin hallituksen ja sitä kautta eduskunnan myötävaikutukseen. Presidentin vallan vähentämistä onkin perusteltu tarpeella vahvistaa eduskunnan asemaa. Eikö eduskunnan uuteen rooliin soveltuisi siten myös tasavallan presidentin henkilöstä päättäminen, kysyi Kekkonen.

- Useissa yhteyksissä on esitetty, että pääministerin tehtävä on nykyisin presidentin tehtävää tärkeämpi ja vahvempi. Miksi eduskunta kuitenkin valitsee pääministerin eikä kansa, jos kyseessä on poliittiselta painoarvoltaan vaativampi tehtävä, kysyli Kekkonen.

Puheessaan Kekkonen myös kovisteli kokoomusnuoria.
- Kokoomuksen Nuorten Liittoa on kuvattu sanoilla "puolueen aatteellinen omatunto". Valitettava tosiasia on, että edellisestä johtuen olemme tänä päivänä lähinnä "puolueen aatteellinen museo".

- Toinen fraasi, josta niinikään on tullut lähinnä tyhjien tynnyreiden kolinaa on sanonta, jossa kokoomusnuorten kuvataan olevan "kaksi askelta puoluetta edellä".

- Jos haluamme jatkossa olla kaksi askelta edellä ja puolueen aatteellinen omatunto, ei se onnistu vain menneitä muistelemalla - tai vielä pahempaa - historiaamme mekaanisesti nykypäivän ilmiöihin soveltaen.

- Meidän on taisteltava omat taistelumme. Maineikkaalla menneisyydellä ei pitkälle pötkitä, jos ei ole mitään uutta sanottavaa.

- Kokoomuksen Nuorten Liittoa on perinteisesti pidetty puolueen kasvatusjärjestönä. Toimintamme kautta on kulkenut moni kokoomusvaikuttaja. Heille kaikille on yhteistä se, että he vielä tänäkin päivänä arvostavat toimintaansa nuortenliitossa ja kuvaavat järjestöämme politiikan korkeakouluksi, jonka läpikäyneet erottuvat joukosta poliittisilta valmiuksiltaan ja taidoiltaan.

- Nykyään vaikuttaa kuitenkin siltä, että emme ole enää tässä roolissa yksin. Yksittäisten poliitikkojen ympärille rakentuvat kannatusryhmät tai "tallit" tuntuvat ainakin julkisuudessa saavan entistä enemmän huomiota järjestöjen tekemän kasvatustyön jäädessä vähemmälle mielenkiinnolle, vihjasi Kekkonen.

Kekkosen mukaan on kuitenkin hyvä muistaa eräs seikka: puolueen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajia sekä ministereitä tulee ja menee. Kokoomuksen Nuorten Liitto pysyy.

Jussi Kekkonen on ollut Kokoomuksen Nuorten Liiton (KNL) liittohallituksen jäsen vuodesta 1997. Kekkonen on toiminut myös Kansallisen Kokoomuksen koulutuspoliittisessa työryhmässä sihteerinä (1995) ja varapuheenjohtajana (1996-) sekä talouspoliittisessa toimikunnassa sihteerinä (1999-).

Lisäksi Kekkonen on työskennellyt kokoomuksen eduskuntaryhmässä työryhmäsihteerinä (1997-99) ja va. suunnittelusihteerinä (1999).

Kekkosella on jäsen useissa opetushallinnon työryhmissä sekä nuorisotoimialan järjestöjen luottamuselimissä.

Espoolainen Kai Mykkänen ja helsinkiläinen Heidi Eräpuro valittiin liiton varapuheenjohtajiksi.


Kosovon kädettömyydestä kriisinhallintaan

Kokoomusnuorten mielestä Kosovon kriisi osoitti, että vakaus Euroopassa edellyttää muutoksia perinteiseen eurooppalaiseen turvallisuuspolitiikkaan.

- Euroopan unionissa on pyrittävä vahvistamaan eurooppalaista kriisinhallintaa ja rauhanturvaamista, toteaa KNL sunnuntaina hyväksymässään kannanotossa.

Yhteinen turvallisuuspolitiikka Euroopassa on liiton mielestä rakennettava yhteisymmärryksessä NATO:n kanssa.
- On ilmeistä, että NATO on muuttumassa aiemmasta kylmän sodan aikaisesta puolustusjärjestöstä kohti laajempaa rauhaan ja vakauteen tähtäävää toimintaa.

Kokoomusnuorten mielestä ensi vaiheessa Suomen onkin syytä pohtia NATO:n muuttuvaa roolia sekä sen jäsenyyden mahdollisuutta. Euroopan tasolla tarkoituksena on kuitenkin siirtyä kohti itsenäistä eurooppalaiselle identiteetille rakentuvaa turvallisuuspolitiikkaa, jossa NATO-joukot korvataan WEU:n toiminnalla.

Kokoomusnuorten mielestä EU:lle on luotava uskottava rauhanturvakyky. Tämä sisältää välineet kriisien ennaltaehkäisyyn ja valmiuden nopeaan rauhan palauttamiseen.

IA
21.11.1999


Politiikka -sivulle