Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUosukainen korvaisi Venäjän tuontisähkön omalla ydinvoimalla

Uosukainen: Lähialueiden vakaus ja turvallisuus Suomen etuEduskunnan puhemies, kokoomuksen presidenttiehdokas Riitta Uosukainen korosti kampanja-avauksessaan sunnuntaina Turussa lähialueidemme vakauden ja turvallisuuden merkitystä Suomelle.


Sivistyspresidenttiteeman ohella Uosukainen painotti etenkin ulkopolitiikkaa. Hän korosti kotimaisen turvallisuuden ohella lähialueidemme turvallisuutta.

Uosukainen muistutti, että ulkopolitiikka on perimmältään kansallisten etujen vaalimista.
- Sen keskeisimpänä tavoitteena on maamme turvallisuuden vahvistaminen ja yleisten edellytysten luominen hyvinvoinnin edistämiselle.

- Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on arkista työtä arkisten arvojen eteen. Ulkopolitiikkaa kuten muutakin politiikkaa tehdään yksittäisten kansalaisten hyväksi. Ja onnistunut ulkopolitiikka parantaa meidän kaikkien elämänlaatua.

Suomalaisten tulevaisuus riippuu Uosukaisen mukaan paitsi itsestämme, myös kansainvälisestä kehityksestä ja naapurimaidemme kohtaloista.
- Tämän vuoksi ulkopolitiikkamme keskeinen tavoite on vakauden lisääminen lähialueillamme.


Uhkakuvat epäsotilaallisia

Uosukaisen mukaan Suomen turvallisuuteen kohdistuvat uhkakuvat eivät ole sotilaallisia.
- Kansainvälinen rikollisuus, rajat ylittävät ympäristöongelmat ja mm. suurista elintasokuiluista syntyvät siirtolaisuuspaineet ovat tänään konkreettisia ja todellisia turvallisuusongelmia.

- Kuolanniemimaan saasteongelmat, armoton kurjuus ja köyhyys Karjalan tasavallassa, tapa jolla Pietarissa käsitellään jätevesiä, Sosnovyi Borin ja Ignalinan ydinvoimaloihin liittyvät riskitekijät sekä Tallinnaan pesiytyneet mafiat ovat esimerkkejä nykyajan todellisista haasteista, Uosukainen luetteli.

Mafiauhkien torjuminen vaatii Uosukaisen mukaan kansainvälistä yhteistyötä, mutta Suomi voi pitää huolta omista rajavalvonnan, tullin ja poliisin voimavaroistaan.

Hän muistutti äskettäisistä naiskansanedustajan ja apulaiskaupunginjohtajan murhista, joiden on arveltu olevan mafian työtä. Sellaista ei voi Uosukaisen mielestä katsoa läpi sormien.


Venäjällä erityinen merkitys

Uosukaisen mukaan EU:n ja Venäjän välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus, EU:n yhteinen Venäjä-strategia ja unionin uusi pohjoisen ulottuvuuden politiikka määrittävät myös Suomen ja Venäjän suhteita.

- Maidemme välisestä erityissuhteesta seuraa, että Suomen ja Venäjän hyvän naapuruuden vaalimisella on aivan erityinen merkitys ulkopolitiikassamme. EU-jäsenyytemme ja vahvistuneen kansainvälisen asemamme myötä tästä suhteesta on tullut meille entistä luonnollisempi.

- Yhteistyömme perustuu tasavertaisuuteen ja molemminpuoliseen kunnioitukseen, Uosukainen sanoi.

Hän korosti Suomen olevan se EU-maa, jossa Venäjän tuntemus on perinteisesti korkealla tasolla.
- Vaikka mekään emme aina täysin ymmärrä itäisen naapurimme tapahtumia, olemme vähemmän ymmällämme kuin monet unionikumppanimme.

- Poliittiset tavoitteemme Venäjän suhteen ovat selkeät. Meidän etumme on poliittisesti ja taloudellisesti vakaa itänaapuri. Käytännössä tämä tarkoittaa työtä demokratian, ihmisoikeuksien kunnioittamisen, oikeusvaltioperiaatteen juurruttamisen ja markkinatalousuudistusten puolesta.

Uosukainen mielestä Venäjää ei pidä eristää kansainvälisestä yhteistyöstä, mutta Tshetshenian sota on saatava loppumaan. Talouspakotteet eivät silti ole välttämättä oikea tapa, "koska kaaos on niin paha muutenkin".

Uosukaisen arvion mukaan sota on naapurimaassa tapetilla muihin ongelmiin suuntautuvan huomion häivyttämiseksi. Venäjän pääministeri on asialla Venäjän sisäpoliittisista ja presidentti ulkopoliittisista syistä.


Ei kunnollista demokratiaa

Uosukaisen mielestä Venäjällä ei ole ollut koskaan kunnon demokratiaa.
- Sinne on ensin luotava jopa käsitteistö. Heille tarkoittavat asiat aivan eri seikkoja kuin meille, presidenttiehdokas sanoi tiedotustilaisuudessa ennen illan juhlatilaisuutta.

Uosukainen arvosteli Venäjää myös hyvän hallinnon puutteesta. Hänen mielestään uudistukset eivät sinänsä merkitse paljoakaan, ellei niitä panna toimeen tai kunnioiteta jokapäiväisessä elämässä.

- Korruptoitunut, epäpätevä ja koordinoimaton hallinto voi pahimmillaan vesittää kaiken kehityksen, Uosukainen huomautti.


Venäjän tuontisähkö korvattava omalla ydinvoimalla

Uosukainen olisi valmis pitkällä aikavälillä lopettamaan ydinsähkön tuonnin Venäjältä sikäläisten voimaloiden turvattomuuden vuoksi. Tuontisähkö pitäisi hänen mielestään korvata rakentamalla Suomeen viides ydinreaktori.

Uosukainen korosti sekä puheessaan että tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole lainkaan vakuuttunut Pietarin lähistöllä sijaitsevan Sosnovyi Borin tai Liettuan Ingalinan ydinvoimaloiden turvallisuudesta.

Hän ei kuitenkaan pidä realistisena niiden sulkemista lähiaikoina. Suomen energiakysymykset pitäisikin ratkaista omassa maassa. Lisää ydinvoimaa on hänen mielestään rakennettava, jos teollisuus sitä tarvitsee ja tekee sitä koskevat esitykset.


Kokoomus ei lähde loanheittoon

Kampanjatilaisuuden avauspuheenvuoron pitänyt kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö kiinnitti huomiota aiemmin sunnuntaina pidettyyn SDP:n puoluevaltuuston kokoukseen.

Tuossa kokouksessa sosialidemokraattien ehdokkaan Tarja Halosen tukijoukot europarlamentaarikko Riitta Myller etunenässä esittivät sangen kärjekkäitä ja jopa ilkeiksi tulkittavia kommentteja Uosukaisen pätevyydestä toimia presidenttinä.

Eräät valtuustossa puhuneet viittailivat myös Uosukaisen puolisoon, ja kyselivät tämän käyttäytymisen sivistyneisyyttä.

Niinistö totesi, ettei kokoomus aio lähteä mukaan SDP:n aloittamaan loanheittoon.

  • Riitta Uosukaisen puhe Turussa 21.11. real audiona
    © Verkkouutiset

    IA
    21.11.1999


    Politiikka -sivulle