Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







WTO-sopimuksen toteuttaminen kestää

Kiinalaiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta



Kiinan ja Yhdysvaltain sopimus Kiinan liittymisestä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon herättää kiinalaisissa pelkoa työpaikkojensa menettämisestä.


Kiinalaiset pelkäävät, että avautuville markkinoille ryntää kilpailukykyisiä ulkomaisia yrityksiä, jotka ajavat vaikeuksissa olevat valtionyritykset konkurssiin.

Asiantuntijoiden mukaan sopimuksen toteuttaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Kiinan pääsy WTO:n jäseneksi on ilmeistä vasta ensi vuoden alkupuolella.

Beijingin yliopiston kansainvälisen tutkimuksen laitoksen dekaanin mukaan WTO-asiassa ei pidä elättää turhia odotuksia.

- Maailma odottaa, että Kiina avaa markkinansa kahden, kolmen vuoden aikana, kun se normaalioloissa tapahtuisi kymmenessä vuodessa. Sopimuksen toteuttamisessa tulee olemaan monenlaisia vaikeuksia, dekaani Jia Qingguo sanoi.

Maanantaina solmitun sopimuksen mukaan Kiinan on avattava useita aloja kuten pankki- ja telesektorit ulkomaiselle kilpailulle 2-5 vuoden kuluessa.


Sopimusta kannatetaan

Useat kiinalaiset kannattavat sopimusta, mutta samalla he pelkäävät sen vievän Kiinan kotimarkkinoilta työpaikkoja. Virallisten tilastojen mukaan Kiinan kaupunkiväestöstä on 10-11 miljoonaa työttömänä, mutta eri viestimissä luku on noussut jopa 16 miljoonaan.

- He pelkäävät, että paikalliset yritykset sulkevat ovensa ja monet joutuvat työttömiksi, mikä horjuttaisi taloutta. Kiina joutuisi tuolloin ulkomaisten yritysten armoille ja ne voivat pakata laukkunsa koska tahansa ja poistua maasta, sanoi Jia.

Ulkomaisessa kilpailussa heikolle jäävät valtionyritykset joutuvat todennäköisesti lopettamaan toimintansa, mikä merkitsee työttömyyttä miljoonille kiinalaisille. Eräiden arvioiden mukaan tilanne saattaisi johtaa jopa yhteiskunnalliseen liikehdintään.

Hongkongissa toimivan ekonomistin mukaan talouden avautuminen johtaa heikosti pärjäävien yritysten konkurssiaaltoon, joka lisää työttömien määrän jopa 30 miljoonaan. Jian mukaan sopimus on kuitenkin hyväksi kuluttajille, joille avautuu enemmän ja parempia mahdollisuuksia.

- Katsokaa vaikka mitä muutoksia on tapahtunut Kiinan pankkisektorille viime vuosina, kun pankit saivat kuulla, että ne saattavat joutua kilpailemaan ulkomaisten pankkien kanssa. Ainakaan pankeissa ei enää huudeta asiakkaille, Jia muistutti.

Toiset analyytikot sen sijaan ennustavat, että sopimus luo lukuisia uusia työpaikkoja, kun ulkomaiset sijoitukset virtaavat talouden avautuessa yksityiselle sektorille. Valtionyritysten joutuessa jo nyt irtisanomaan joukoittain työntekijöitään uusien työpaikkojen luominen jää yksityissektorin harteille.

Valtion pankit ovat tähän mennessä rahoittaneet pääasiassa valtionyrityksiä, eikä niiltä ole liiennyt rahaa yksityissektorille. Kun markkinat avautuvat, tulvii Kiinaan ulkomaisten yritysten sijoituksia, arvioivat analyytikot.


Kongressi penseänä

Vaikka Kiina pääsikin sopuun Yhdysvaltain kanssa, on sen vielä solmittava erilliset sopimukset mm. EU:n kanssa. Nyt solmitussa sopimuksessa on ehdot Kiinan valtavien markkinoiden avaamisesta amerikkalaisille teollisuus- ja maataloustuotteille sekä palveluille.

Sopimuksen läpimeno Yhdysvaltain kongressissa on myös kysymysmerkki. Kongressin on nostettava Kiina niiden maiden joukkoon, joihin Yhdysvalloilla on tavanomaiset kauppasuhteet.

Nykyisin Kiinalla on suosituimmuusasema Yhdysvaltain kaupassa. Kongressin penseydestä huolimatta presidentti Bill Clintonin taloudellinen neuvonantaja Gene Sperling suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti.

STT-MH
19.11.1999


Talous -sivulle