Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPohjoismaat ja Baltian maat panostavat tietotekniikan yhteistyöhönPohjoismaat ja Baltian maat asettavat tietotekniikan entistä näkyvämmäksi yhteistyöalueeksi. Maiden pääministerit päättivät maanantaina Viron Pärnussa perustaa korkean tason työryhmän pohtimaan tietotekniikkaan eli IT:hen liittyviä ongelmia.


Ryhmä perustetaan Viron ja Suomen aloitteesta. Koko hanke on vasta idun asteella, joten esimerkiksi mistään aikatauluista ei vielä päätetty. Liioin ei ole lopullista päätöstä, minkä maan johdolla ryhmä työskentelee.

Pääministeri Paavo Lipponen perusteli hanketta sillä, että kuilu eri maiden kesken IT-alalla uhkaa kasvaa liian suureksi. Erityisen suuri vaara on, että Venäjä jää tällä alalla jälkeen muista.

Hanketta pyritään ajamaan koko Itämeren alueella. Lipponen tapaa tällä viikolla Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin, ja IT-ala on tuolloin yksi keskustelunaiheista.

Syksyllä hänen on määrä tavata Venäjän uusi pääministeri Mihail Kasjanov. Tuolloin keskustellaan siitä, miten Venäjä kytketään mukaan hankkeeseen.

Ryhmän on määrä toimia samaan tapaan kuin Norjan johdolla työskentelevä tarttuvien tautiepidemioiden työryhmä. Tämän työryhmän on määrä antaa suosituksensa joulukuussa siitä, mitä voitaisiin tehdä Venäjää ja myös Viroa vaivaville epidemioille.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg esitti kokouksessa yhteenvedon työryhmän tähänastisista toimista. Etenkin kehittyvissä talouksissa tietotekniikan alalla on suuria mahdollisuuksia. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Virolla on jo nyt hyviä edellytyksiä tällä alalla.

IT-ala vaatii yhteistyötä ennen muuta valtion ja yritysten kesken. Valtion roolina on luoda alalle pelisäännöt ja panostaa mm. opetukseen.


Jäsenyysneuvottelut tyydyttävät

IT:n lisäksi kokouksessa keskusteltiin EU:n laajentumisesta.

Jäsenyydestä neuvottelevien Viron, Latvian ja Liettuan pääministerit korostivat niin itse kokouksessa kuin sen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisudessakin tyytyväisyyttään neuvottelujen kulkuun. Mitään päivämääriä maat eivät enää halunneet EU-mailta.

Liettuan pääministeri Andrius Kubilius sanoi toiveikkaana, että vuoden 2002 loppuun mennessä Liettua saa neuvottelunsa päätökseen ja vuonna 2004 maa täyttää jäsenyyden ehdot.

Lipponen tosin arveli, että EU on ehkä vuonna 2006 valmis ottamaan joitain uusia jäseniä. Hän toisti, että Viro on joka tapauksessa selvästi kärkipäässä neuvotteluissa.

Työtä vielä tarvitaan runsaasti, ja sen myönsi myös pääministeri Mart Laar. Lipponen mainitsi Viron ongelmiksi mm. hallinnon kehittämisen ja korruption. Myös maataloudessa on ongelmia.

STT-IA
1.9.2000


Politiikka -sivulle