Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVakausohjelma päivitettiin: Talous kasvaa 3,6 % vuodessa vuoteen 2004

Julkisen talouden ylijäämä pysyy korkeanaSuomen bruttokansantuote kasvaa vuosikymmenen alkupuolella keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa, arvioi valtiovarainministeriö maanantaina julkistetussa Suomen vakausohjelman tarkistuksessa.


Euroopan Unionin vakaus- ja kasvusopimuksen edellyttämässä ohjelmassa hallitus ilmoittaa tavoitteekseen vähintään 4,5 prosentin suuruisen ylijäämän ylläpitämisen julkisessa taloudessa.

Valtiontaloudessa tavoitteena on keskimäärin 1,5 prosentin ylijäämä. Loput kaksi kolmasosaa julkisen talouden ylijäämästä kertyy sosiaaliturvarahastoista, joiden ylijäämä on jatkossakin noin 3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kunnallistalouden valtionvarainministeriö arvioi pysyvän kutakuinkin tasapainossa vuosina 2000-2004. Julkisyhteisöjen velka laskee vakausohjelman mukaan vuonna 2004 vajaaseen kolmannekseen bruttokansantuotteesta eli 32,2 prosenttiin.

Viime vuoden lopusta velkasuhde paranee 14,4 prosenttiyksikköä. Tänä vuonna julkisyhteisöjen velka laskee hallituksen budjetin yhteydessä hyväksymän ohjelman mukaan 46,6 prosentista 42,4 prosenttiin.

Kokonaistuotannon kasvu on selvästi nopeampaa kuin vuosi sitten päivitetyssä vakausohjelmassa, mutta myös inflaation arvioidaan nopeutuvan. VM ennakoi kuluttajahintojen nousuksi vuosina 2000-2004 keskimäärin 2,0 prosenttia vuodessa.

Nopea talouskasvu pienentää myös työttömyyttä aiemmin arvioitua enemmän, mutta työttömyyden aleneminen hidastuu 90-luvun loppuvuosiin verrattuna.


Työttömyysaste 7,5:een

Työttömyysaste laskee vakausohjelman mukaan vuonna 2004 keskimäärin 7,5 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 10,2 prosenttia. Tämän vuoden työttömyysasteeksi ohjelmassa arvioidaan 9,6 prosenttia ja ensi vuoden 8,6 prosenttia.

Työvoiman riittävän tarjonnan turvaamiseksi hallitus pyrkii nostamaan työllisyysasteen lähemmäksi 70 prosenttia, kuten aiemmin on kerrottu. Vuonna 2004 työllisyysasteeksi ennakoidaan 68,3 prosenttia. Tänä vuonna työllisyysaste on vakausohjelman tarkistuksen mukaan 66,8 prosenttia.

Hallitus arvioi verojen ja sosiaaliturvamaksujen osuudeksi bruttokansantuotteesta tänä vuonna 45,7 prosenttia. Siitä verojen osuus on 33,2 prosenttiyksikköä ja sosiaaliturvamaksujen 12,5 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2004 vero- ja sosiaaliturvamaksut laskevat ohjelman mukaan 42,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Verojen bkt-osuudeksi arvioidaan 30,7 prosenttia ja sosiaaliturvamaksujen 12,2 prosenttia.

Vakausohjelman tarkistuslaskelma perustuu laskentatekniseen oletukseen, jonka mukaan hallitus alentaa tuloveroja ja sosiaaliturvamaksuja vielä vuosina 2002 ja 2003 yhteensä noin 0,5 prosentilla bruttokansantuotteesta.

Vuoden 2000 verojen ja sosiaaliturvamaksujen alennus vastaa noin 0,4 prosenttia ja ensi vuoden budjettiesityksen alennukset noin 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta.

STT-MH
4.9.2000


Politiikka -sivulle