Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Paasio Brysselin baanalta: Virkamiehillä Suomessa ylivalta



Poliitikot ovat luovuttaneet vallan Suomessa virkamiehille ja antaneet keskustelun avaimet ministeriöiden huippuvirkamiehille kuten Raimo Sailakselle ja Matti Vuorialle. Tätä mieltä on entinen europarlamentaarikko Pertti Paasio (sd.).


Paasio kannattaa tuoreessa kirjassaan Brysselin baanalla edelleen ajatusta poliittisista valtiosihteereistä, vaikka tämä ajatus haudattiin jo vuonna 1995.

Asiaa valmistellut työryhmä, johon kuuluivat Sailas ja silloinen kansliapäällikkö Vuoria, päätyi "pohdinnan" jälkeen tulokseen, ettei sellaisia toimijoita tarvita, ironisoi Paasio.

Paasion mukaan demokratiaan ei kuulu se, että tärkeät poliittiset päätökset tehdään eduskunnan ulkopuolella.

Kirjassa hämmästellään myös Valtiontalouden tarkastusviraston lausuntoa, jonka mukaan budjetin tulopuoli arvioidaan säännöllisesti miljardeja pienemmäksi kuin se todellisuudessa on. Lausunnosta on julkisuudessa vaiettu.

- Jos virasto on oikeassa, eduskunnan budjettivalta on rikottu. Jos se on väärässä, ei virasto liene tehtäviensä tasalla. Tätä mieltä ainakin on ollut valtiosihteeri Raimo Sailas.

Paasio moittii myös hallitusta, jossa nykyisin yksittäiset ministerit vastaavat omasta rootelistaan aasta ööhön, eikä hallituksessa juuri keskustella yhteisesti asioista.
- On myös turha pelätä yhteenottoja eduskunnassa, ne kuuluvat parlamentarismiin.

Paasion mukaan Suomen eduskunnassa voisi olla muutakin eloa. Europarlamentissa sai sentään taputtaa hyville puheenvuoroille ja buuata huonoille. Puhemiehet myös käyttävät sanan säilää siellä huomattavasti enemmän kuin meidän kotieduskunnassamme.

- Nykyinen puhemies Riitta Uosukainen on tuonut eloa istuntoihin ja toivon, että kehitys jatkuu samanalaisena. Ei eloisalla puheella vaaranneta kansanedustuslaitoksen arvovaltaa, kiittelee Paasio.


Brysselin metkuja

Kolmannessa kirjassaan Paasio muistelee vuosiaan europarlamentaarikkona ja parlamentin kvestorina. Mukaan mahtuu suorasanaisia ja hauskoja arvioita niin suomalaisista kuin eurooppalaisistakin kollegoista. Myöskään byrokratia ei säästy irvimiseltä.

Paasio silti arvostaa parlamentin työtä. Sen poliittinen arvovalta on kuitenkin vaarassa, jolleivat puolueet panosta vastaisuudessa enemmän mm. eurovaalien äänestysprosentin nostamiseen. Viime vaalien katastrofiin, 30 prosenttiin, ei liene kovin monta vuotta varaa.

Ja puhuttakoon sitten vielä Brysselistä itsestään. EU:n vastustajien piirissä se on nykyajan Olympos-vuori, jolla asuvat jumalat pitävät päätyönään alhaalla asuvien kansalaisten kiusaamista.

EU-kriittiseksi tunnustautuva Paasio vetää selkeän eron yhteisön varsinaisiin vastustajiin, jotka ovat kovin teologisia ja tulkitsevat Maastrichtin ja Amsterdamin sopimuksia kovin orjallisesti.
- Ne ovat kuitenkin enemmän poliittisia kuin juridisia asiakirjoja.

- Suomen on hyvä olla yhteisön sisällä. Varsinkin nyt, Venäjän taloudellisen ja poliittisen tilan vuoksi, ulkopuolella oleminen ei olisi edes kovin järkevää.

Paasio sanoo, että Suomen piti liittyä EU:hun kaltaistensa seurassa ja kaltaistensa joukkoon. Jos nyt pyrkisimme mukaan siirtymäkauden talouden maitten kanssa, olisivat neuvotteluiden ehdot aivan toiset.

NATO:n jäsenyys ei tunnu Paasiolle olevan kovin läheinen. Hän kertoo olleensa parlamentissa edustaja Reijo Paasilinnan (sd.) kanssa espanjalaisten kuultavana Venäjästä ja ja turvallisuuspolitiikasta.

- Meiltä kysyttiin, emmekö ole kauhusta jäykkinä, kun yhteistä rajaa on 1 300 kilometriä. Miksi emme liity NATO:on.

- Vastasin, että teillähän on kuusi-seitsemän maata Espanjan ja Venäjän välillä. Minkä takia teidän pitää sitten olla NATO:n jäsen.

STT-IA
1.9.2000


Politiikka -sivulle