Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sveitsiläiskodeista löytyy satojatuhansia rynnäkkökivääreitä



Rauhanturvaoperaatioihin ulkomailla osallistuvat sveitsiläiset sotilaat eivät saa kantaa asetta. Puolueettomassa ja rauhallisessa kotimaassaan he ovat kuitenkin aseistettuja niin asepalveluksessa kuin vapaa-ajalla.


Sveitsin armeija perustuu järjestelmään, jossa reserviläiset säilyttävät henkilökohtaista asettaan kotona myös varusmiespalvelun jälkeen kertausharjoitusten välisenä aikana.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että lähes jokaisella alle 42-vuotiaalla miehellä on kotonaan rynnäkkökivääri ja myös jonkin verran ammuksia.

Sveitsin armeijan mukaan reserviläisillä on kodeissaan 519 000 rynnäkkökivääriä ja sotilaspistoolia. Lisäksi entiset sotilaat omistavat yksityisesti vajaat 100 000 rynnäkkökivääriä.

Armeija kouluttaa reserviläisiään parin vuoden välein noin kolme viikon pituisissa kertausharjoituksissa. Harjoitusten välilläkin reserviläisillä on velvollisuus käydä verestämässä taitojaan ampumaradalla.


Monien mielestä vaarallista

Palvelusaseen käyttö asepalvelukseen kuuluvien harjoitusten ulkopuolella on luonnollisesti ankarasti kiellettyä. Silti monet sveitsiläiset epäilevät järjestelmän järkevyyttä ja pitävät sitä jopa vaarallisena.

Heihin lukeutuu lausannelainen kriminologian ja rikosoikeuden professori Martin Killias, joka muistuttaa tunnetusta tosiasiasta: houkuttelevan surma-aseen helppo saatavuus on tärkeä tekijä väkivaltaisten tekojen takana.

Killiasin mukaan tuliase on erityisen vaarallinen, koska sen laukaiseminen ei vaadi suurta tahdonvoimaa - ei ainakaan niin suurta kuin joka kodista löytyvän leipäveitsen heiluttelu.

- Yksi veitseniskuhan harvoin riittää. Täytyy iskeä monta kertaa ja uhri kuolee usein hitaasti, Killias kuvailee.

Killiasin mukaan Sveitsissä kuolee vuosittain yli 400 ihmistä tuliaseiden uhrina. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka moneen tapaukseen liittyy sotilasaseita. Killias valittaa myös sitä, ettei rynnäkkökivääreiden roolista perheväkivallassa tai sillä uhkaamisesta ole luotettavia tilastoja.

Professori Killias ei ole yksin arvostelleessaan sveitsiläiskodeissa olevaa asearsenaalia, mutta järjestelmään ei ole näkyvissä muutosta.

Ulkomaalaisia kummastuttava järjestelmä kun on monille sveitsiläisille itsestäänselvyys, joka on ollut käytössä jo viime vuosisadalta lähtien. Tuolloin katsottiin, että liikekannallepanon turvaamiseksi sotilailla on oltava ase ja riittävästi ammuksia, jotta he voivat taistella tiensä kotoa oman yksikkönsä kokoontumispaikalle.

Professori Killiasin mukaan Sveitsin nykyiset sotilaallisen uhkakuvat eivät moista varautumista vaadi.

STT-IA
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle