Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLehdet taistelevat TukholmassaSanomalehtien taistelu markkinaosuuksista kiihtyy Tukholmassa. Syksyllä putkahtaa kaksi uutta lehteä markkinoille, joilla kisailee jo kuusi muuta kilpailijaa.


Uudet tulokkaat, Stockholm News ja 100 Nyheter, jatkavat ilmaiseksi jaettavien päivittäislehtien sarjaa, joka on sekoittanut Ruotsin lehtirintaman täysin 90-luvun loppua kohti. Perinteiset sanomalehdet, joiden toiminta perustuu tilauksiin, ovat varsinkin Tukholmassa joutuneet yhä kovemman paineen alle ilmaislehtien rynnäkön myötä.

Erityisesti vaikeuksissa on konservatiivinen Svenska Dagbladet, jonka levikki on 185 000 kappaletta. Suomalaisen Hannu Olkinuoran päätoimittamana lehti aikoo nyt vastata haasteeseen ja siirtyä liikennevälineystävällisempään kokoon. Vuodenvaihteesta alkaen lehti ilmestyy kolmeen osaan jaetussa pienemmässä, tabloidi-koossa.

Sinänsä on myönteistä, että sanomalehti tiedotusvälineenä on pitänyt asemansa.

Perinteisten, kotiin kannettavien sanomalehtien pelkona kuitenkin on, että lukijat tottuvat saamaan uutisensa ilmaiseksi, eivätkä enää halua maksaa kalliita kuukausitilausmaksuja. Huolta ei yhtään pienennä se, että myös Internetin kautta löytyy koko joukko uutisia maksutta.


Lehti toisensa perään

Lehtimarkkinoiden uusjako alkoi Metro-lehden myötä 90-luvun puolivälissä. Liikennevälineissä aamuisin jaettavan lehden painos on nykyisin jo 225 000 kappaletta päivässä, kun Dagens Nyheterin levikki on 361 000, Aftonbladetin 397 000 ja Expressenin 316 000 kappaletta.

Nyt Metron sisarlehtenä aloitti saman julkaisijan Everyday, jota jaetaan samalla konseptilla, mutta iltapäivisin.

Ensi viikolla edellisen haastaa jo mainittu Stockholm News, joka hakee markkinarakoa samoin iltapäivän paluuliikenteestä. Marraskuussa jaolle saapuu puolestaan suomalaisomisteinen 100 Nyheter.

Kaikki mainitut ilmaislehdet perustavat toimintansa uutistoimistoista tuleville valmiille uutisille. Lisänä on pieni osa omaa aineistoa ja tunnettujen henkilöiden kolumneja.

Nyt aloittaneella Everydaylla on kuitenkin edessään yksi ongelma. Lehden aineiston oli määrä perustua uutistoimisto FLT:n toimittamiin uutisiin, kun kilpailija Stockholm News käyttää uutistoimisto TT:n materiaalia.

Paikallislehtien omistama, mutta talousvaikeuksien kanssa painiva FLT lopettaa kuitenkin lähiaikoina toimintansa ja yhdistyy vähemmistöosakkaana TT:hen. Tämä merkitsee ongelmaa Everydayn uutishankinnalle.

STT-IKK
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle