Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEnergian hinta hirvittää YhdysvalloissaAmerikkalaiset toivovat villisti, että tuleva talvi olisi leuto. Sekä öljyn sekä maakaasun hinnat ovat kohonneet pilviin ja talven lämmityslaskujen pelätään nousevan ennätyslukuihin.


Lämmitysöljyn hinta on nyt 50 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten ja hintataso on korkeimmillaan sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan. Öljyvaranto on Yhdysvalloissa matalimmillaan 24 vuoteen.

Amerikkalaiset syyttävät ongelmasta öljynviejämaidenjärjestöä OPEC:ia ja sen tiukkaa tuotantopolitiikkaa. Presidentti Bill Clinton on jo sanonut, että raakaöljyn hinnan on pudottava ja hän aikoo painostaa OPEC:ia tuotannonlisäykseen.

Clinton aikoo puhua öljytilanteesta viikonvaihteessa, kun hän tapaa Nigeriassa presidentti Olusegun Obasanjon. Nigeria on mukana OPEC:n tapaamisessa syyskuun alkupuolella.

Bensiinin hintakin on noussut jälleen, lievän heinäkuussa olleen laskun jälkeen. Amerikkalaiset maksavat bensiinistä nyt keskimäärin 2,4 markkaa litra, paikoin hinta on huomattavasti korkeampikin.

Suomalaisittain bensiini kuulostaa huokealta, mutta amerikkalaiset ovat tottuneet jopa markan litrahintoihin.


Maakaasukin ongelma

Öljylämmityksestä maakaasuun siirtyneet saavat varautua myös shokeeraaviin lämpölaskuihin tämän talven aikana. Kaasu on ollut perinteisesti öljyä edullisempaa, mutta sen hinta on kaksinkertaistunut kahden viime vuoden aikana.

Arvioiden mukaan kaasulämmittäjien lämpölaskut nousevat talven aikana 24-33 prosenttia.

Kaasun tuotanto on noussut Yhdysvalloissa vain hitusen ja kysyntä on kasvanut valtavasti, kun hiilivoimalat ovat vaihtuneet kaasulla toimiviin.

Kaasuvarantokin on ollut pitkään laskusuunnassa. Lisäksi viime viikonvaihteessa New Mexicossa tapahtunut räjähdys tuhosi yhden tärkeän kaasuputken ja tämä vaikeuttaa pitkään kaasutoimituksia.

Kuluttajat eivät olekaan hurranneet ennusteille, joiden mukaan ennätyslämpimät talvet Yhdysvalloissa ovat takanapäin ja talvisäiden odotetaan viilenevän selvästi lähitulevaisuudessa.

STT-IKK
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle