Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKangasalan Äijä

18.2.2000

Toimittajat ja toimitsijatMitä eroa on toimittajalla ja toimitsijalla? Toimitsijat kuuluivat aikanaan Toimittajaliittoon.


Yleisradion tutkivan journalismin ryhmän MOT-ohjelmassa käsiteltiin 14. helmikuuta taistolaiskommunistien eli stalinistien yhdyssiteenä toiminutta Toimittajaliittoa.

Kyseinen liitto pyrki ohjaamaan jäsentensä toimintaa eri tiedotusvälineissä kommunistipuolueen vähemmistön ja Neuvostoliiton intressien mukaisesti.

Ohjelmassa haastateltiin entisiä toimittajaliittolaisia. Vain yksi heistä katui aidosti. Hän oli toimittaja Antti Blåfield, joka on mm. saanut Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon.

Entisiä stalinistisia ajatuksiaan edusti toimittaja Taina West. Hän on TV1:n Iltalypsy -ohjelman yksi käsikirjoittaja. Iltalypsyssä on huumorin varjolla helppo lyödä myös ideologisia vastustajia.

MOT:ssa kerrottiin, että Toimittajaliiton jäsenluettelo on nähtävissä ohjelman Internet-osoitteessa: http://www.yle.fi/mot. Tieto piti paikkansa vain lyhyen ajan. Yleisradio poisti ohjelman jälkeisenä keskiviikkona luettelon www-sivuiltaan.

Mikä lienee ollut Ylen johdon motiivi? Virallinen selitys oli se, että jäsenlista saattoi rikkoa henkilörekisterilakia.

Äijän mieleen on tullut myös muita ajatuksia. Varsin todennäköisesti ohjelman tekijät olivat jo ennakkoon selvittäneet jäsenlistan julkaisemisen juridisen puolen. Asia on joka tapauksessa sen verran diskreetti.

Sensuurin syyt ovat mitä ilmeisimmin poliittiset. Pääjohtaja Arne Wessberg haluaa pitää yhtiönsä julkikuvan siistinä. Hän ei halua myöntää, että stalinistien toveripiirillä on edelleen merkittävä asema Yleisradiossa.

Aarne Wessberg oli 70-luvulla innokas yleisdemokraatti. Tällaisia henkilöitä pidettiin aikanaan stalinistien hännystelijöinä. Yleisradio on Eino S. Revon päivistä lähtien ollut - ja on edelleen - monen entisen ja nykyisen stalinistin suojatyöpaikka ja saattohoitokoti.

Yleisradion tutkivan journalismin ryhmä voisikin seuraavaksi selvittää Ylen johtojärjestelmiä ja yhtiön sisäisiä puolueklikkejä. Aineisto on ainakin lähes käden ulottuvilla. Vai onko esteenä sensuurin ja hyllytyksen pelko?

Kangasalan äijä toivottaa pirteälle MOT-ohjelmalle menestystä stalinistijahdissa.

Toimittajaliittolaisten ja stalinistien määrässä Ylen kanssa samassa sarjassa kilpailee vain Helsingin Sanomat.

Siitä enemmän ehkä ensi kerralla.


Kolumnit -sivulle